GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lekić: Ne nudimo revoluciju, već ozbiljan pokušaj ozdravljenja crnogorskog društva

Lekić: Ne nudimo revoluciju, već ozbiljan pokušaj ozdravljenja crnogorskog društva
DEMOKRATSKI FRONT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.09.2012 / 21:02
Autor: SEEbiz / Al-Jazeera Balkans
PODGORICA - Opozicioni crnogorski Demokratski front (DF), koji predvodi nekadašnji diplomata Miodrag Lekić, predstavio je u ponedjeljak u Podgorici izborni program, koji predviđa radikalan otklon od dosadašnjeg načina vršenja vlasti u Crnoj Gori, kao i dosljednu borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Okosnicu DF-a čine Pokret za promjene (PZP) Nebojše Medojevića, Nova srpska demokratija (NOVA) Andrije Mandića, kao i dio Socijalističke narodne partije (SNP) predvođen Milanom Kneževićem, a tom opozicionom savezu pristupio je i veliki broj istaknutih pojedinaca.

Čelnici DF-a su, predstavljajući program koji sadrži odgovore na 595 različitih političkih, ekonomskih i socijalnih pitanja u crnogorskom društvu, najavili za utorak početak kampanje i izrazili uvjerenje u pobjedu na izborima zakazanim za 14. oktobar.

Među navedenim ciljevima su i pomirenje i jedinstvo naroda, jednakost pred zakonom, prosperitet i demokratija.

Lekić je novinarima kazao da DF nudi radikalni diskontinuitet sa dosadašnjim načinom obavljanja vlasti u Crnoj Gori.

"Nudimo odlučnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Naš program nije ništa drugo nego ono što od Crne Gore traže Evropska unija i međunarodna zajednica", istakao je on.

Lekić je naveo da se DF zalaže za uspostavljanje novog sistema vrijednosti u Crnoj Gori, koji pored diskontinuiteta sa dosadašnjom politikom, predviđa afirmaciju pozitivnih vrijednosti crnogorskog društva.

"Ne nudimo nikakvu revoluciju, već jedan ozbiljan pokušaj ozdravljenja crnogorskog društva", kazao je Lekić, dodajući da će glavne izborne poruke DF-a biti jednakost, jedinstvo, prosperitet i demokratija.

"Zalažemo se za Crnu Goru kao državu pune vladavine prava i ekonomskog prosperiteta", istakao je on, dodajući da današnja Crna Gora, nažalost, nije društvo u kome svi imaju jednake šanse.

Upitan kakav je stav DF-a prema ulasku Crne Gore u NATO, Lekić je kazao da se taj opozicioni savez zalaže da se crnogorski građani na referendumu izjasne o eventualnom priključenju Sjevernoatlantskom savezu.

Član predsjedništva DF-a i zamjenik predsjednika NOVE Goran Danilović kazao je da Front predstavlja najozbiljnijeg izazivača aktuelne crnogorske vlasti.

"Izborni program koji mi nudimo je mnogo bolji od onoga što nudi naša politička konkurencija. Vjerujemo u svoju snagu i izbornu pobjedu", istakao je Danilović.

Danilović je poručio da DF nije zatvorio vrata za sve one koji žele da mu se pridruže i najavio nova pristupanja tom opozicionom savezu.

Član predsjedništva DF-a i potpredsjednik PZP-a Branko Radulović kazao je da je Crnoj Gori, prije svega, potrebna istina i vizija, a oboje, kako je naveo, nudi izborni program Fronta.

Prema njegovim riječima, prva mjera u ekonomskog program DF-a je da će se izvršiti revizija svih privatizacija u Crnoj Gori, a planirano je i uvođenje socijalnog kartona.

"Kada je u pitanju oblast prava, naša prva mjera je lustracija", istakao je Radulović.

On je naveo da izborni program DF-a predstavlja optimalan put ka slobodnoj i prosperitetnoj Crnoj Gori.

Izborni program DF-a predviđa da Crna Gora, pored postojeće državne zastave, uz adekvatnu dopunu Ustava, treba dobiti i narodnu zastavu crveno-plavetno-bijele boje, koja ima utemeljenje u ustavnom kontinuitetu, historiji i tradiciji Crne Gore.

To što Front ima program, analitičari vide kao ohrabrenje za druge partije, jer na posljednjim izborima 2009. godine, od 16 partija, čak 10 nije imalo program, uključujući pobjedničku vladajuću koaliciju. To, smatraju, zabrinjava.

"Mi se ni do sada nismo opredjeljivali na osnovu izbornih programa, odnosno racionalno, nego smo se više opredjeljivali na osnovu ličnosti i emotivno, više su nas pokretale teme od kojih se ne živi, koje nisu poboljšavale naš životni standard, nego one koje su trebale da vode demokratizaciji Crne Gore", kazala je za Al Jazeeru Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje.

DF i SNP razgovarali su ranije o eventualnoj predizbornoj saradnji, ali je dogovor izostao, nakon čega je došlo do podjela u SNP-u, odnosno pristupanja dijela te stranke Frontu.

Okidač za raskol u SNP-u bila je odluka Glavnog odbora o samostalnom izlasku na parlamentarne izbore, dok je frakcija predvođena Kneževićem i bivšim liderom te partije Predragom Bulatovićem zagovara ulazak u DF, kao široki opozicioni savez.

S druge strane, dugogodišnji koalicioni partneri u crnogorskoj Vladi, Demokratska partija socijalista Mila Ðukanovića i Socijaldemokratska partija Ranka Krivokapića, nastupit će zajedno i na ovim izborima.

Novoformirana Pozitivna Crna Gora, koju predvodi Darko Pajović, samostalno će nastupiti na parlamentarnim izborima.

Rok za predaju izbornih lista za oktobarske izbore je 19. septembar, ali kako je iz Podgorice izvijestila reporterka Al Jazeere Milica Marinović, nijedna stranka to još nije učinila.

Tagovi: Miodrag Lekić, Demokratski front, Goran Danilović, Branko Radulović, Daliborka Uljarević
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi pali, rasprodaja u tehnološkom sektoru
KOREKCIJA
Wall Street: Indeksi pali, rasprodaja u tehnološkom sektoru
NEW YORK - Dow Jones je na samom kraju današnje trgovine izgubio sve svoje dobitke.
Zagrebačka burza: Atlantska gazi prema razini od 400 kuna, šesti uzastopni rast CROBEX-a
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantska gazi prema razini od 400 kuna, šesti uzastopni rast CROBEX-a
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je nastavak optimizma na Zagrebačku burzu i snažan rast prometa.
Beogradska berza: Metalac dominirao, indeksi pali
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Metalac dominirao, indeksi pali
BEOGRAD – Pad prometa i BELEX indeksa zabeleženi su na početku nove trgovačke nedelje na domaćem tržištu kapitala.
Razočaravajući podatak o zapošljavanju u SAD-u oslabio dolar
FOREX
Razočaravajući podatak o zapošljavanju u SAD-u oslabio dolar
LONDON - Dolar je u ponedjeljak oslabio na međunarodnim tržištima valuta nakon što su podaci s tržišta rada umanjili vjerojatnost skorog zaoštravanja američke monetarne politike.
Kina ubrzava lansiranje digitalne valute
LANSIRANJE
Kina ubrzava lansiranje digitalne valute
PEKING - Digitalna valuta Središnje banke Kine predstavljena je na prvom međunarodnom sajmu potrošačkih proizvoda u gradu Haikou u južnoj kineskoj provinciji Hainan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE