GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Linić će ponuditi narodne obveznice, želi izvući novac građana iz banaka

Linić će ponuditi narodne obveznice, želi izvući novac građana iz banaka
MEGA PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.01.2012 / 22:38
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Ako Vlada u ovoj godini uspije stabilizirati državne financije i sačuvati kreditni rejting, Hrvatska bi u sljedećoj godini mogla izdati »narodnu obveznicu«, odnosno država bi se mogla značajnije zadužiti kod svojih građana i poduzeća.
Mogućnost da obveznicu ciljano ponudi građanima i poduzećima koji u bankama ukupno imaju više od 200 milijardi kuna depozita najavio je ministar financija Slavko Linić, ali je pri tome naglasio kako se mora stvoriti niz preduvjeta da bi takva akcija Vlade bila uspješna, kao što je to nedavno bio slučaj u Belgiji koja se kod svojih građana zadužila za šest milijardi eura i to po kamati od 3,5 do 4,2 posto, ovisno o roku dospjeća obveznica (tri, pet ili osam godina).
 
– Prvo moramo svoriti preduvjete. Kako se izradom novog proračuna i povećanjem investicija koje jedine mogu stvoriti gospodarsku aktivnost borimo za povjerenje investitora i kreditnih agencija, tako se moramo boriti i za povjerenje građana. Tek kada steknemo njihovo povjerenje, možemo im i ponuditi obveznicu, kazao je Linić, dodajući da se to neće dogoditi prije sljedeće godine.

Na pitanje koliko bi ta obveznica iznosila, bi li se njome refinancirao dug ili prikupljala sredstva za investicije, te kolika bi se kamata ponudila građanima, Linić odgovara da se u ministarstvu »ne bave razvijanjem modela, nego stvaranjem preduvjeta da se takav potez povuče«.

– Sada je važno da pokažemo koliko smo odgovorni prema potrošnji novca kojim država raspolaže, da rasteretimo gospodarstvo, samo tako možemo zadobiti povjerenje, kaže Linić.   

Iako ministar ne želi govoriti o kamatama i ročnosti obveznice, sigurno je da bi ročnost bila dulja nego na štednju u bankama, ali i da bi kamata bila značajno veća.

Ekonomski stručnjak Željko Lovrinčević upozorava da bi se model morao dobro razraditi, te da bi pitanje svih pitanja bilo hoće li obveznica biti kunska ili u eurima.

www.novilist.hr
Tagovi: Slavko Linić, narodne obveznice, Željko Lovrinčević
PROČITAJ I OVO
Bitcoin potonuo dvanaest posto
KRIPTOVALUTE
Bitcoin potonuo dvanaest posto
NEW YORK - Najpopularnija kriptovaluta potonula je čak dvanaest posto u nedjelju ujutro.
Dionice Krke najjače od svibnja 2008.
UZLET
Dionice Krke najjače od svibnja 2008.
LJUBLJANA - Glavni ljubljanski indeks SBITOP ove je godine već zabilježio 16 posto rasta, a dionice Krke vratile su se na razinu iznad 100 eura prvi put od svibnja 2008.
Penzijski fond RS-a kupio dionice Facebooka, Raiffeisena i Berkshirea
TRŽIŠTE
Penzijski fond RS-a kupio dionice Facebooka, Raiffeisena i Berkshirea
BANJA LUKA - Penzijski rezervni fond RS (PREF) ostvario je u prošloj godini dobit od 8,4 miliona KM, od čega će Zavodu za penzijsko invalidsko osiguranje ovog entiteta isplatiti dividendu od 5,08 miliona KM, ali tu nije kraj dobrih vijesti.
Anketa Bank of Americe otkrila od čega investitori najviše strahuju
INVESTITORI
Anketa Bank of Americe otkrila od čega investitori najviše strahuju
NEW YORK - Istraživanje Bank of America pokazuje da se 32 posto stručnjaka širom svijeta trenutno više plaši mogućeg pooštravanja monetarne politike ili smanjenja obujma kupnji obveznica (sužavanje) nego koronavirusa i inflacije.
Dolar prema košarici valuta oslabio drugi tjedan zaredom
TJEDNI FOREX
Dolar prema košarici valuta oslabio drugi tjedan zaredom
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i prošloga tjedna, drugoga zaredom, što je posljedica poruka američke središnje banke da će i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku, unatoč jačanju inflacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE