GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Linić: To što Todorić radi ispod je ljudskog dostojanstva

Linić: To što Todorić radi ispod je ljudskog dostojanstva
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2017 / 09:44
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Gost Novog dana N1 Televizije bio je bivši ministar financija Slavko Linić, a govorio je o stanju u Agrokoru.

Dobro poznajete kako se provodi revizija financija. Je li moguće da se isto izvješće može prikazati na dva načina kao što upozorava Ivica Todorić?

"Nije moguće. Moguće je samo da revizori koji kontroliraju poslovanje po ugovorima nemaju dostupnu dokumentaciju, da ona nije evidentirana u poslovnim knjigama i tada ne mogu utvrditi stvarno stanje. Samo dubinska revizija, koja sve transakcije pregleda, može doći do dokumenata koji nisu evidentirani. Ja bih rekao da je odgovornost uvijek na ljudima koji vode knjigovodstvo da rade svoj posao i tog trenutka će revizija biti identična."

Zašto dosadašnje revizije nisu pokazale nepravilnosti?

"Nepravilnosti nisu prikazane zato što možda nisu bili dostupni dokumenti, ali budimo iskreni, stanje u Agrokoru nije bilo dobro, bilo je zabrinjavajuće jer su enormna zaduženja veća od sposobnosti vraćanja, neusklađenost je rokova prihoda s rokovima povratka obveza. Kad promatrate Zakon o financijskom poslovanju, koji sam ja predložio i usvojila ga SDP-ova vlada, rokovi plaćanja su bili 60 dana. Evidentno je da su se dobavljači zaduživali i investirali u Agrokor kako bi se mogli naplatiti. To je nešto što su revizori vidjeli i znali i trebali upozoriti vlasnika da je takvo stanje neodrživo."

Već prije nekoliko godina ste govorili da Ivica Todorić ucjenjuje dobavljače. Zašto?

"Jer su se rokovi plaćanja približavali i 200 dana, što su ugovori koje su morali potpisivati bili toliko teški da je obveza prema Agrokoru bila skoro 50 posto vrijednosti robe koju su dostavljali. To je nešto što je neprihvatljivo. To nije posao Ministarstva financija, to je posao Agencije za tržišno natjecanje... Očito da su i tu zakoni trebali biti dograđivani."

Je li točna tvrdnja Bože Petrova da od 2007. u Agrokoru nije izvršen porezni nadzor?

"Nije točna. Za vrijeme dok sam ja bio ministar financija išli smo u poseban nadzor vezan uz rokove plaćanja i nije bilo neplaćenih dugova prema Agrokoru. Sada, ako se vidi da su bili gubici možda se čak i preplatio porez."

Podržavate li osnivanje saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor?

"Prije svega, nisam za to da se u ovom trenutku razgovara o osnivanju istražnog povjerenstva. Do kraja godine moramo dobiti podatke o stanju u Agrokoru, prijedlog eventualnih nagodbi i do kraja godine će istražni organi utvrditi postoje li ili ne postoje podloge za pokretanje kaznenog postupka. Tek onda se može govoriti o utvrđivanju političke odgovornosti. Neozbiljno je od oporbe da u ovom trenutku, kad je napokon nešto mira, kad je napokon neko funkcioniranje, kad su se neki vjerovnici uspjeli naplatiti... Da smo se bavili samo politikom, ovoga ne bi bilo. Netko treba shvatiti da su u ovom trenutku gospodarska pitanja važnija od utvrđivanja političke odgovornosti. Dajte prioritet kako riješiti vjerovnike. Zato je za mene neodgovorno pokretanje bilo kakvih rasprava u Saboru, otvoriti Todoriću govornicu. Zašto? Sigurno će biti pozvan i ovo što piše na blogovima govoriti u javnosti. To nam sada nije bitno, sada nam je potreban mir. Ovo što radi oporba je politikanstvo."

Kako komentirate blog Ivice Todorića?

"Neodgovorno, za mene razočaravajuće. Kome on pokušava reći da jedan Ivica Todorić koji je mislio da je svemoćan čovjek, da se uplašio prijetnji Martine Dalić, da je prevaren od Vlade. Ma kome on to misli prodati u Hrvatskoj, koga on misli zavarati. Misli je o da može cijelim svijetom upravljati i sad u 24 sata je popustio pritiscima, a istovremeno tvrdi da je riješio sve probleme u Agrokoru i zamislite, sad ga preplaši jedna Martina Dalić. To je ispod poslovnog dostojanstva, ispod ljudskog dostojanstva. To što radi je sramotno."

Može li financijsko izvješće, koje se objavljuje sutra, biti temelj za pokretanje kaznenih prijava?

"Ukoliko je bilo nezakonitosti u evidentiranju dokumentaicje, nezakonitosti vezano za utvrđivanje rezultata, oko isplata s računa, ako je bilo i priejvara prema vjerovnicima sigurno je da osnove postoje, ali to ostavimo tijelima progona. Smatram da revizija u ovom trenu će pomoći. koliko duga nemoguće platiti, koliki će se moći otpisati i da vidimo možemo li naći nagodbu s vjerovnicima koja je osnova za predstečajnu nagodbu. nakon ludila na političkoj sceni, gospodarstvenici se okuljalju i nastoje naći rješenje za održavanje sustava. to treba hvaliti, to se rijetko događa da se privrednici zajedno okupljaju. Svi potez dosad dobri, mali vjerovnici riješeni, veliki se udružuju. Čestitek hrv gospodarstvenicima koji se u ovako tšeki trenucima znaj organizirati.

Tagovi: Slavko Linić, Ivica Todorić, Agrokor
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Arena Hospitality Group gubitnica tjedna, indeksi pali
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Arena Hospitality Group gubitnica tjedna, indeksi pali
ZAGREB - Investitori su se posebno okomili na izdanja iz turističkog sektora. Sektorski indeks CROBEXturist potonuo je 5,7 posto.
Trgovina vodom na burzi: Tko će profitirati?
VODA I TRŽIŠTE
Trgovina vodom na burzi: Tko će profitirati?
NEW YORK - Na robnoj burzi u Chicagu investitori odnedavno mogu trgovati i - vodom. S jedne strane to bi gradovima i poljoprivrednicima moglo olakšati planiranje opskrbe vodom, ali kritičari su zabrinuti.
Ljubljanska burza bilježi najveći rast prometa u regiji
REGIONALNA TRŽIŠTA
Ljubljanska burza bilježi najveći rast prometa u regiji
ANALIZA - Zagrebačka burza je zabilježila rast od samo 4%, čime je ostala ispod prosjeka u usporedbi s dvoznamenkastim rastom ostalih regionalnih burzi.
Statista i ITB Berlin: Globalni prihodi od turizma i putovanja u 2021. mogli bi porasti 50 posto
PROGNOZE
Statista i ITB Berlin: Globalni prihodi od turizma i putovanja u 2021. mogli bi porasti 50 posto
LONDON - Unatoč pandemijskoj krizi i velikom padom turizma u 2020. te nastavku negativnih trendova na početku 2021., svjetski turistički analitičari i stručnjaci ipak predviđaju određeni oporavak tržišta s mogućim povećanjem globalnog prihoda od putovanja i turizma za više od 50 posto u odnosu na 2020.S
EU će morati uvoziti šećer, proizvodnja pala 10%
ŠEĆER
EU će morati uvoziti šećer, proizvodnja pala 10%
BRUXELLES - Proizvodnja šećera u EU i Velikoj Britaniji od prošlogodišnjeg roda šećerne repe mogla bi biti niža za 10 posto u odnosu na prethodnu godinu, pa će EU morati uvoziti šećer, prenosi internet portal agroklub.rs.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE