GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ljubljana: Većine azijskih turista neće biti do listopada

Ljubljana: Većine azijskih turista neće biti do listopada
OTKAZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2020 / 08:02
Autor: SEEbiz / Dnevnik
LJUBLJANA - U Ljubljani ovih dana gotovo nema turističkih skupina iz Azije, neke su otkazale čak i turističke aranžmane koji su planirani tek u listopadu. Otkazi se vrše i iz Italije.

Dok nadležne službe svakodnevno pregledavaju nove slučajeve zaraženih koronavirusom, turistički radnici već su suočeni s brojenjem otkazanih rezervacija. Ako su početkom ožujka ljubljanski hoteli izgledali prilično optimistično, jer tada nije bilo drastičnih otkaza, situacija je sada nešto drugačija.

Prema ljubljanskom Zavodu za turizam, u prva dva mjeseca godine u ljubljanskim turističkim informativnim centrima posjetilo je 189 turista iz Kine, u usporedbi s 331 lani.

"U skoroj budućnosti očekujemo pad posjetitelja iz zemalja zahvaćenih novim virusom", najavila je tada Nina Kosin iz Turizma Ljubljana.

I upravo se to događa, a turistički vodiči sve se više i više zabrinuto upozoravaju, jer neke turističke skupine otkazuju i datume dogovorene za jesen.

"U siječnju i početkom veljače rezervacije su još uvijek dolazile, a zatim samo otkazivanja", opisuje Janez Virant, turistički vodič i član Udruženja regionalnih turističkih vodiča Slovenije.

U svom poslu također radi s azijskim turistima, najčešće vodećim skupinama turista iz Tajvana. Putnički aranžmani obično se pregovaraju izravno s azijskim putničkim agencijama ili preko domaćih agencija. Grupe obično broje do trideset ljudi. Planiraju provesti jednu ili dvije noći u Sloveniji ili na Balkanu, po mogućnosti na Bledu ili Ljubljani, a također će angažirati lokalnog vodiča.

"Na primjer, dogovorio sam aranžmane za četrnaest grupa s jednom od agencija. Svi su otkazani ", kaže John Virant, napominjući kako to nisu samo kratkoročni otkazi.

"Neke su skupine otkazale ture dogovorene za travanj, svibanj, lipanj, kao i rujan i listopad."

Situacija je za sada nešto manje dramatična kod turističkog vodiča Chinatsu Nakajime iz Japana, koji živi u Ljubljani dugi niz godina:

„Početkom ožujka imao sam neke grupe, ali tada su otkazivanja započela. Ali rezervacije koje imam za drugu polovicu godine ostaju. Vidjet ćemo kako će biti.

Procjenjuje da bi Japanci voljeli putovati, ali prije svega su zabrinuti zbog situacije u Europi.

Tagovi: Ljubljana, kineski turisti, azijski turisti, Nina Kosin, NR Kina, Italija
PROČITAJ I OVO
Euru prijeti opasnost, evo koji scenarij je na stolu
VALUTE
Euru prijeti opasnost, evo koji scenarij je na stolu
FRANKFURT - Europska središnja banka je brzo podigla kamatne stope. Uskoro bi ih mogla opet sniziti.
Hrvatskoj nedostaje najmanje 4.000 medicinskih sestara
SESTRINSTVO
Hrvatskoj nedostaje najmanje 4.000 medicinskih sestara
ZAGREB - Novoj Vladi i zdravstvenoj administraciji strukovne udruge medicinskih sestara uputit će 10-ak zahtjeva ključnih za rješavanje aktualnih problema hrvatskog sestrinstva.
Solana na meti optimista, uskoro pada i rekord
KRIPTO SCENA
Solana na meti optimista, uskoro pada i rekord
NEW YORK - Solanin izvorni token (SOL) vodio je u nedavnom oporavku cijena kriptovaluta, nadmašujući većinu velikih kompanija za digitalnu imovinu i uskoro bi mogao ciljati na nove vrhunce ciklusa.
Peradari iz regije alarmiraju EU: Ukrajinske investicije u Hrvatskoj poremetit će ravnotežu
PERADARSTVO
Peradari iz regije alarmiraju EU: Ukrajinske investicije u Hrvatskoj poremetit će ravnotežu
ZAGREB / LJUBLJANA - Članice Europske unije i europarlamentarci postigli su novi dogovor o pooštravanju ograničenja uvoza određenih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Sava Re najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Sava Re najveći dobitnik
LJUBLJANA - Najvažnije dionice na Ljubljanskoj burzi u prosjeku su poskupjele u ovom trgovačkom tjednu koji je obilježila objava poslovnih rezultata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE