GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ljubljanska borza: SBITOP od početka godine u plusu 26%

Ljubljanska borza: SBITOP od početka godine u plusu 26%
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2021 / 08:19
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Slovensko tržište dionica, temeljeno na vrlo dobrim poslovnim rezultatima tvrtki uključenih u domaći indeks dionica SBITOP, ove godine bilježi veći rast cijena u odnosu na druga svjetska tržišta dionica.

Domaći indeks dionica ove je godine već stekao više od 26 posto vrijednosti, dok su, izračunati u eurima, američki S & P500 i Dow Jones dobili više od dvanaest posto. Međutim, indeks pretežno američkih tehnoloških tvrtki zaradio je "samo" 7 posto, dok je Globalni indeks dionica (W1DOW) dobio deset posto.

Unatoč rastu domaćih cijena dionica, one su u prosjeku i dalje podcijenjene u smislu postignute i očekivane buduće profitabilnosti u odnosu na strane usporedive tvrtke i sada se mogu uključiti u svemir zanimljivih ulaganja za vrijeme većih inflacijskih očekivanja. Istodobno, domaće će tvrtke ove godine isplatiti isplative dividende.

Na skupštini u utorak dioničari Zavarovalnice Triglav usvojili su prijedlog Uprave i Nadzornog odbora da se dio bilančne dobiti u iznosu od 38,7 milijuna eura koristi za isplatu dividende. Dividenda iznosi 1,70 eura bruto po dionici. Na skupštini Save Re u utorak izglasana je dividenda od 85 centi bruto po dionici. Možemo spomenuti da će novomeška Krka isplatiti dividendu u iznosu od 5 eura po dionici, a Petrol 22 eura po dionici.

Zanimljiva domaća ulaganja i dalje su farmaceutska kompanija Krka, Zavarovalnica Triglav, Sava osiguravajuća grupa, Cinkarna Celje, Telekom Slovenije, Petrol i NLB. Istodobno, moramo biti svjesni da su kapitalna ulaganja uvijek mnogo rizičnija od pologa kod banke - ali u trenutnim tržišnim uvjetima sve više postaju dijelom učinkovitog plana štednje za svakog pojedinca. U pravilu, uz stručnu pomoć brokerskih kuća.

Tagovi: Ljubljanska borza, SBITOP, Petrol, Telekom Slovenije, Krka, Sava Re, Triglav, Zavarovalnica Triglav
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Podravka u fokusu
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Podravka u fokusu
ZAGREB - Zagrebačka je burza ovoga tjedna iznjedrila skok prometa uz rast indeksa.
Četrdeset posto svih noćenja otpada na Nijemce i domaće
NOĆENJA
Četrdeset posto svih noćenja otpada na Nijemce i domaće
ZAGREB - Jadran se prilično ispraznio u odnosu na ljeto kad je u Hrvatskoj dnevno bilo i po milijun gostiju, ali na obali ih je još oko 280.000, piše u subotu Večernji list.
Porasla proizvodnja mlijeka na obiteljskim gospodarstvima
MLIJEKO
Porasla proizvodnja mlijeka na obiteljskim gospodarstvima
ZAGREB - Ukupna proizvodnja mlijeka na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u 2020. godini porasla je u odnosu na prethodnu godinu za 5,8 posto, a količine mlijeka koje ta gospodarstva daju u otkup porasle su za 13,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Na Lošinju prvo međunarodno testiranje otiska održivosti eko-turističkog proizvoda
ODRŽIVOST
Na Lošinju prvo međunarodno testiranje otiska održivosti eko-turističkog proizvoda
LOŠINJ - Na Lošinju ovih dana odabrani strani stručnjaci, okupljeni oko europskog međunarodnog projekta InterregDestiMed Plus, ocjenjuju novi inovativni eko-turistički paket aranžman i mjere njegov ekološki otisak održivosti, što je prvo takvo međunarodno mjerenje u Hrvatskoj.
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
CLOSING BELL ZSE
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
LONDON - Cijene nafte na međunarodnim tržištima u petak su se stabilizirale iznad 77 dolara budući da je prva dražba državnih zaliha u Kini neutralizirala utjecaj globalnih poremećaja u proizvodnji i smanjenih zaliha.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE