GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ljubljanska borza: SBITOP od početka godine u plusu 26%

Ljubljanska borza: SBITOP od početka godine u plusu 26%
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2021 / 08:19
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Slovensko tržište dionica, temeljeno na vrlo dobrim poslovnim rezultatima tvrtki uključenih u domaći indeks dionica SBITOP, ove godine bilježi veći rast cijena u odnosu na druga svjetska tržišta dionica.

Domaći indeks dionica ove je godine već stekao više od 26 posto vrijednosti, dok su, izračunati u eurima, američki S & P500 i Dow Jones dobili više od dvanaest posto. Međutim, indeks pretežno američkih tehnoloških tvrtki zaradio je "samo" 7 posto, dok je Globalni indeks dionica (W1DOW) dobio deset posto.

Unatoč rastu domaćih cijena dionica, one su u prosjeku i dalje podcijenjene u smislu postignute i očekivane buduće profitabilnosti u odnosu na strane usporedive tvrtke i sada se mogu uključiti u svemir zanimljivih ulaganja za vrijeme većih inflacijskih očekivanja. Istodobno, domaće će tvrtke ove godine isplatiti isplative dividende.

Na skupštini u utorak dioničari Zavarovalnice Triglav usvojili su prijedlog Uprave i Nadzornog odbora da se dio bilančne dobiti u iznosu od 38,7 milijuna eura koristi za isplatu dividende. Dividenda iznosi 1,70 eura bruto po dionici. Na skupštini Save Re u utorak izglasana je dividenda od 85 centi bruto po dionici. Možemo spomenuti da će novomeška Krka isplatiti dividendu u iznosu od 5 eura po dionici, a Petrol 22 eura po dionici.

Zanimljiva domaća ulaganja i dalje su farmaceutska kompanija Krka, Zavarovalnica Triglav, Sava osiguravajuća grupa, Cinkarna Celje, Telekom Slovenije, Petrol i NLB. Istodobno, moramo biti svjesni da su kapitalna ulaganja uvijek mnogo rizičnija od pologa kod banke - ali u trenutnim tržišnim uvjetima sve više postaju dijelom učinkovitog plana štednje za svakog pojedinca. U pravilu, uz stručnu pomoć brokerskih kuća.

Tagovi: Ljubljanska borza, SBITOP, Petrol, Telekom Slovenije, Krka, Sava Re, Triglav, Zavarovalnica Triglav
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE