GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ljubljanska borza: SBITOP od početka godine u plusu 5,5%

Ljubljanska borza: SBITOP od početka godine u plusu 5,5%
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2020 / 09:07
Autor: SEEbiz / Ilirika d.d.
LJUBLJANA - SBITOP indeks porastao je 5,5 posto od nove godine, a u posljednjih godinu dana 18 posto, što nije loše u usporedbi s 21 postotnim prinosom globalnog W1DOW indeksa, posebno imajući u vidu nižu likvidnost domaćeg tržišta.

Glavne i trenutno zanimljive dionice slovenskog indeksa uključuju dionice društava Sava grupe, Krke, Zavarovalnice Triglav, NLB i Petrol. Povećanje cijena može se očekivati ​​nakon najave iznosa dividendi koju će glavne skupštine najaviti u narednim mjesecima.

Ako zanemarimo sastav indeksa dionica zemalja u okruženju, domaći indeks ostaje najjeftiniji, kao i s najvišim prinosom dividendi, uz nizak dug tvrtki u njemu.
Prinos dividende SBITOP-a kreće se oko šest posto, dok je talijanski FTSEMIB-ov dividendni prinos četiri posto, hrvatski CRO, austrijski ATX i mađarski BUX 3,5, 3,7 i 2,6 posto. Pored najvišeg nivoa isplate dividendi u regiji, domaći indeks ujedno je i najjeftiniji po svim pokazateljima. Omjer P / B i omjer tržišne cijene prema knjizi su 0,98 za SBITOP, dok se omjer talijanskog, austrijskog, hrvatskog i mađarskog indeksa kreće u rasponu od 1,15 do 1,29.

Tvrtke uključene u domaći indeks također su među najmanje zaduženima. Koeficijent neto zaduženosti u odnosu na EBITDA iznosi samo 0,16 i viši je od hrvatskog indeksa u skupini susjednih zemalja. SBITOP, međutim, ima najniže marže i nakon rasta prihoda posljednjih godina je na prosjeku Grupe. Ipak, možemo zaključiti da je domaći indeks u regiji najjeftiniji.

Budući da je Europska središnja banka (ECB) u siječnju ključnu kamatnu stopu ostavila na nula posto, a depozitna stopa na -0,5 posto u siječnju, mogu se očekivati ​​i pozitivni cjenovni pritisci na cijene slovenskih dionica. Članovi Upravnog vijeća ECB-a u svojim govorima izjavili su da možemo očekivati ​​duže razdoblje niskih kamatnih stopa, ali u slučaju promjene, najviše, dodatno smanjenje, a ne povećanje kamatnih stopa.

Posljednje, ali ne najmanje bitno, njemački ekonomist i predsjedavajući Berlinskog instituta za ekonomska istraživanja DIW Marcel Fratzscher rekao je:

"Živjet ćemo s niskim kamatama još tri ili četiri godine."

Međutim, sve je više ljudi i investitora svjesno da će novac zbog inflacije (koja je u Sloveniji iznosila 1,9 posto u prosincu prošle godine) gubiti na vrijednosti i kupovnoj moći. Ova svijest o niskim i opadajućim kamatnim stopama povećava prinose kako na globalnom, tako i na domaćem tržištu dionica.

Očekuje se da će brojne slovenske tvrtke imati dobru zaradu za 2019. Krka, koja ima najveći 30% udjel u SBITOP indeksu, objavila je poslovnu procjenu za 2019. godinu, gdje se očekuje da će neto dobit Grupe biti 242,1 milijuna eura, što je 39 posto više u odnosu na 2018. U narednih nekoliko tjedana očekujemo rezultate i drugih velikih slovenskih tvrtki - Petrol, Triglav osiguranje, Sava Insurance Group, NLB ...

Tagovi: Ljubljanska borza, SBITOP, Krka, Triglav, Petrol, tržište kapitala, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE