GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ljubljanska borza: Telekom Slovenije dobitnik tjedna

Ljubljanska borza: Telekom Slovenije dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED LJSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.05.2024 / 08:46
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj burzi ovaj je tjedan vladalo optimistično ozračje, a indeks SBI TOP je ojačao oko pola posto. Pogurale su ga cijene gotovo svih najvažnijih dionica, osim dionica Zavarovalnice Triglav.

U pet dana sklopljeno je poslova za ukupno 13,8 milijuna eura, od čega u paketima 3,1 milijun eura.

Indeks SBI TOP rastao je u ponedjeljak i utorak, pao u srijedu, a potom ponovno ojačao do kraja tjedna. Tjedan je završio s vrijednošću od 1492,36 bodova, što znači rast od 0,53 posto.

U prvoj kotaciji najvećim rastom mogu se pohvaliti dionice Telekoma Slovenije. Današnje trgovanje završilo je na 71 euro, što je 1,43 posto više nego prije tjedan dana. Ulagači su za njih najviše zanimali u utorak, kada je vlasnika promijenio i jedan paket telekomunikacijskog operatera vrijedan gotovo 1,7 milijuna eura.

Slijede ih dionice Krke s tjednim rastom od 1,19 posto. Danas je za njih trebalo izdvojiti 127,50 eura.

Dionice Luke Koper ovaj su tjedan poskupile više od posto. Današnja cijena na zatvaranju od 35,40 eura predstavlja tjedni rast od 1,14 posto.

Najveći rast u proteklih pet dana dionice Luke Koper ostvarile su u četvrtak, kada je tvrtka objavila izvješće o poslovanju u prvom tromjesečju. To pokazuje da je Luka Koper od siječnja do ožujka ostvarila neto dobit od 15,4 milijuna eura, što je sedam posto manje nego u istom razdoblju lani. Prihodi su bili 79,4 milijuna eura manji za jedan posto. Na poslovanje je utjecala situacija na Bliskom istoku i Crvenom moru, što se odrazilo na manji ukupni promet brodova, objasnili su.

Dioničari Petrola na glavnoj skupštini u četvrtak prihvatili su prijedlog da se gotovo cjelokupna bilančna dobit, koja na dan 31. prosinca 2023. godine iznosi 74,2 milijuna eura, isplati dioničarima. Dividenda po dionici iznosi 1,80 eura bruto. Dan nakon skupštine cijena dionice Petrola nije se mijenjala te je s današnjom vrijednošću od 28,20 eura 0,71 posto viša nego prošli petak.

Dionice Pozavarovalnice Sava ovaj su tjedan poskupile 0,60 posto na 33,40 eura, a Cinkarne Celje 0,46 posto na 21,70 eura.

Dionice NLB-a bile su u središtu pozornosti u utorak i srijedu kada su se u paketu izmijenile vlasnike za oko pola milijuna eura. Zajedno su ta dva paketa vrijedila nešto manje od 1,2 milijuna eura. Od prošlog petka do danas dionica NLB-a poskupila je 0,43 posto, na 116 eura.

NLB Fondovi su u srijedu uspješno završili akviziciju Generali Investments Skopje, treće najveće kompanije za upravljanje imovinom na tržištu Sjeverne Makedonije s 18% tržišnog udjela. Predsjednik Uprave NLB Sklada Luka Podlogar i predsjednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak istaknuli su velike mogućnosti za rast u Sjevernoj Makedoniji.

NLB je istog dana najavila i da će sredinom sljedećeg tjedna izdati obveznice u vrijednosti od 500 milijuna eura namijenjene ispunjavanju minimalnog zahtjeva za kapitalom i kvalificiranim obvezama. Na glavnicu obveznica kamatit će se po kamatnoj stopi od 4,5 posto godišnje, a prodajna cijena obveznica bit će jednaka 99,759 posto njihove nominalne vrijednosti.

Među dionicama u prvoj kotaciji ovog su tjedna pojeftinile samo dionice Zavarovalnice Triglav, koja je u utorak objavila tromjesečne podatke o poslovanju, i to za 2,70 posto na 36 eura. Istog dana burzovni mešetari prijavili su i jedan posao s dionicama osiguravajućeg društva, vrijedan 297.600 eura.

Grupa Triglav je u tri mjeseca od siječnja do ožujka ostvarila čistu dobit od 36,6 milijuna eura, što je 154 posto više nego godinu prije. Ukupni obujam poslovanja ostao je na prošlogodišnjoj razini i iznosi 488,7 milijuna eura. Grupacija je uspješno prebrodila pad premije dopunskog zdravstvenog osiguranja u Sloveniji, objavila je osiguravajuća kuća.

Među dionicama u indeksu, dionice Equinoxa, kojima se trguje u standardnoj kotaciji, ovog su tjedna bile najveći dobitnici. Tjedan su završili s vrijednošću od 54,50 eura, što je 5,83 posto više od vrijednosti s kojom su ga započeli.

S rastom od oko pola posto indeks SBI TOP dodatno je povećao dobitak koji je ostvario u dosadašnjem dijelu godine. S trenutnom vrijednošću od 1492,36 bodova, 19,01 posto je viši nego na kraju lanjskog prosinca.

Tagovi: LJUBLJANSKA BORZA, SBI TOP, Telekom slovenije, krka, nlb, petrol, luka koper
PROČITAJ I OVO
Agonija mesne industrije u Njemačkoj
MESO
Agonija mesne industrije u Njemačkoj
BERLIN - Sve je više klaonica u Njemačkoj koje rade ispod svojih kapaciteta. Čak i nizozemski gigant iz branše Vion želi prodati svoj njemački ogranak. Je li uzrok samo u trendu smanjivanja mesa u prehrani?
Turizam na Mediteranu umire, Hrvatska bi se trebala zabrinuti
LOŠE VIJESTI
Turizam na Mediteranu umire, Hrvatska bi se trebala zabrinuti
LONDON - Svi znakovi upućuju na to da će do kraja ovoga stoljeća popularnost Mediterana kao odredišta za ljetni odmor drastično pasti - i to zbog nesnosnih vrućina.
Rastuća likvidnost podiže slovensko tržište kapitala
TRŽIŠTE KAPITALA
Rastuća likvidnost podiže slovensko tržište kapitala
ANALIZA - Ljubljanska burza, LJSE, objavila je svoje mjesečno izvješće o aktivnostima trgovanja za svibanj 2024.
Dolar nastavio uspon
TJEDNI FOREX
Dolar nastavio uspon
LONDON - Vrijednost dolara prema košarici valuta porasla je drugi uzastopni tjedan.
Zagrebačka burza: Tjedni rast indeksa, Končar D&ST najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Tjedni rast indeksa, Končar D&ST najveći dobitnik
ZAGREB - Poboljšana likvidnost i tjedni rast indeksa obilježja su ovotjedne trgovine na Zagrebačkoj burzi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE