GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ljubljanska borza: Telekom Slovenije najveći dobitnik ožujka

Ljubljanska borza: Telekom Slovenije najveći dobitnik ožujka
MJESEČNI PREGLED LJSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2021 / 21:41
Autor: SEEbiz / InterCapital
LJUBLJANA - Ljubljanska burza objavila je statistiku trgovanja za ožujak 2021. godine, prikazujući promet dionicama od 34,7 milijuna eura.

To rezultira prosječnim dnevnim prometom od 1,5 milijuna eura (-49,2% na godišnjoj razini). Tako visoko smanjenje moglo bi se pripisati rasprodaji koja se dogodila u ožujku 2020.

Od ukupne vrijednosti kojom se trgovalo u tom razdoblju (bez blok transakcija), Krka je ostvarila 16,6 milijuna eura (ili 53%), a slijedi NLB Grupa s 5,3 milijuna eura (ili 16,8%). Slijede Sava Re s 2,2 milijuna eura (ili 7%) i Triglav s 1,9 milijuna eura (ili 6,1%). Slijedi Petrol s 1,7 milijuna eura ili (5,4%). Ovih 5 dionica generiralo je 88% prometa koji je zabilježilo cijelo tržište dionica.

Promatrajući ukupnu kapitalizaciju tržišta dionica, primijetan je rast od 3,2% u mjesečnim iznosima i trenutno iznosi 7,52 milijarde EUR.

Glavni indeks kapitala LJSE zabilježio je vrlo solidan 2,5-mjesečni porast, završavajući u ožujku na 990,21 bodova. Među sastavnicama SBITOP-a na čelu je Telekom Slovenije s rastom od 7,3%. Slijede NLB i Petrol, sa solidnim rastom od 6,8%, odnosno 3,6%. Krka, kao indeks teškaša, zabilježila je rast od 2,4%. Sa druge strane, Sava Re primijetio je lagani pad od 0,9%.

Također napominjemo da je SBITOP u Q1 zabilježio visok porast od 10%. Posljednji put da je indeks zabilježio takav porast u Q1 dogodio se davne 2007. godine.

Tagovi: Ljubljanska borza, SBI TOP, Petrol, Nova ljubljanska banka, Krka, Telekom Slovenije
PROČITAJ I OVO
Hrvatska navodnjava samo dva posto poljoprivrednih površina
NAVODNJAVANJE
Hrvatska navodnjava samo dva posto poljoprivrednih površina
ZAGREB – Uz rat u Ukrajini, ozbiljna prijetnja nestašici hrane i uzrok njezinog poskupljenja je i suša koja je ove godine pogodila Europu, a time i Hrvatsku, a u budućnosti će se takva situacija samo pogoršavati.
Vrijednost dolara pod pritiskom zbog usporavanja inflacije
TJEDNI FOREX
Vrijednost dolara pod pritiskom zbog usporavanja inflacije
ZAGREB - Tečaj američke valute protekloga tjedna na svjetskim deviznim tržištima našao se na udaru prodaja, nakon što su podaci o američkoj inflaciji ukazali na njezino usporavanje, otvarajući prostor Fedu da u budućnosti popusti s agresivnim podizanjem kamatnih stopa.
Svjetska tržišta: Snažan uzlet Wall Streeta četvrti tjedan zaredom
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Snažan uzlet Wall Streeta četvrti tjedan zaredom
ZAGREB - Na Wall Streetu su indeksi protekloga tjedna porasli za otprilike tri posto, ostvarivši dobitke četvrti tjedan zaredom zahvaljujući znakovima posustajanja inflacije, što ostavlja prostora Fedu za manje agresivno podizanje kamatnih stopa u idućim mjesecima, a to je ojačalo povjerenje investitora u nastavak oporavka tržišta dionica.
Kako se Europa suočava s globalnom krizom hrane?
HRANA
Kako se Europa suočava s globalnom krizom hrane?
ZAGREB - Stalan nadzor, ublažavanje propisa i nastavak uvoza žitarica - neke su od mjera kojima EU pokušava spriječiti nestašicu hrane u jeku globalne krize s najvišim cijenama namirnica u povijesti, piše ENR (European Newsroom), projekt 16 europskih novinskih agencija, među kojima je i Hina.
Zagrebačka burza: Rast indeksa, Ericsson NT dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Rast indeksa, Ericsson NT dobitnik tjedna
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi potekloga tjedna glavni dionički indeksi snažno su porasli, za više od dva posto, prateći pozitivna kretanja na svjetskim burzama uslijed znakova o usporavanju inflacije u SAD-u, pri čemu su svi sektori bili na dobitku,.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE