GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ljubljanska burza 2022. s padom indeksa i rastom prometa

Ljubljanska burza 2022. s padom indeksa i rastom prometa
TEŠKA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.12.2022 / 21:20
Autor: SEEbiz / STA

LJUBLJANA - Za Ljubljansku burzu završila je turbulentna trgovačka godina koju su ponajviše obilježili epidemija covida-19 i ruska invazija na Ukrajinu. Indeks SBI TOP godinu je završio na vrijednosti od 1046,13 bodova, što je 16,9 posto niže nego lani. Ukupan promet iznosio je 430,9 milijuna eura ili 13,4 posto više nego u 2021. godini, objavila je burza.

Ovogodišnju trgovačku godinu započela je kontinuirana epidemija covida-19 i stabilan gospodarski rast, koji je potaknuo optimističan početak trgovanja uz rastuće tečajeve. No, nakon toga uslijedio je ruski napad na Ukrajinu u veljači, koji je u prvi plan stavio rast cijena energenata, što je utjecalo na zbivanja u gospodarstvu i na tržištima do kraja godine, objasnila je Ljubljanska burza u priopćenju za javnost. .

"Godina 2022. bila je uspješna poslovna godina za Ljubljansku burzu, obilježena je uglavnom rastom prometa, novim kotacijama i organizacijom događaja koji su se odvijali uživo i online", napisali su. Ove godine proveli su dvije podjele dionica prve kotacije, Petrola i Cinkarne Celje, te dobili novog održavatelja likvidnosti.

S ciljem približavanja izdavatelja domaćim i stranim ulagačima organizirali su, između ostalog, investicijsku konferenciju u Ljubljani, virtualnu investicijsku konferenciju, dva događanja za male ulagatelje te nekoliko događanja edukativnog karaktera. „U suradnji s brojnim financijskim stručnjacima pripremili smo tromjesečne preglede kretanja na burzi za koje je vladao veliki interes. Krajem godine uspješno smo završili veliku tehničku nadogradnju okruženja u kojem posluju sustavi za pohranu SEO i INFO, te tradicionalno dodijelili burzovna priznanja", naveli su.

Najvišu vrijednost SBI TOP-a dosegnuo je 20. siječnja kada je iznosio 1337,77 bodova, a najnižu 3. listopada kada je iznosio 952,01 bod. Istodobno je Ljubljanska burza istaknula negativan trend rasta indeksa SBI TOP TR, ADRIAprime i CEEplus.

Promet bez paketa iznosio je 386,6 milijuna eura, što je 21,1 posto više nego u 2021. Najviše je ostvareno dionicama, i to 430,4 milijuna eura, a slijede obveznice s prometom od 100.000 eura. U 2022. godini ostvareno je 66,2 milijuna eura prometa svim instrumentima radi održavanja likvidnosti.

Bez paketa sklopljeno je 47.000 poslova, što je 43,9 posto više nego lani. Dnevno je u prosjeku sklapano 187 poslova, a njihova prosječna vrijednost bila je 8225,70 eura, što je 15,9 posto manje nego u 2021. godini.

Na ljestvici najtrgovanijih ponovno je zavladala dionica Krke s prometom od 171,7 milijuna eura bez paketa ili 44,4 posto ukupnog prometa ove vrste. Slijede, kao i prošle godine, dionice NLB-a s prometom od 75,1 milijuna eura, bez paketa odn. 19,4 posto ukupnog prometa bez paketa. Treće mjesto ponovno je pripalo dionicama Petrola s 39,5 milijuna eura i 10,2 posto udjela u prometu bez paketa.

Ukupna tržišna kapitalizacija tržišta dionica nije se značajnije mijenjala na godišnjoj razini. Porastao je za 0,5 posto na 44,4 milijarde eura. Tržišna kapitalizacija vlasničkih instrumenata iznosila je 7,6 milijardi eura, što je 19,7 posto manje nego na kraju 2021. godine. Krajem godine u trgovanje na burzi bilo je uključeno 67 instrumenata.

Godinu je obilježio i relativno visok dividendni prinos. Sve osim jedne dionice u sastavu SBI TOP-a rezultirale su isplatom dividende, pojašnjavaju iz društva.

Ove godine u trgovanje je uvrštena nova dionica standardne kotacije s početnom tržišnom kapitalizacijom od 53,8 milijuna eura, tri nove obveznice ukupne izdane vrijednosti 1,6 milijardi eura, sedam novih trezorskih zapisa ukupne vrijednosti 249,5 milijuna eura. ., jedan novi komercijalni zapis ukupne vrijednosti 75,7 milijuna eura te dva nova ETF fonda ukupne tržišne kapitalizacije 9,6 milijuna eura.

U međuvremenu su ove godine u trgovanje na SI Enter uvrštena tri nova instrumenta, jedan certifikat o depozitu i dva komercijalna zapisa ukupne vrijednosti izdanja 32,7 milijuna eura. Ukupan ovogodišnji promet na tržištu SI Enter iznosio je 600.000 eura, što je 56 posto manje nego prethodne godine. Prosječan dnevni broj transakcija bio je 1,3, a prosječna vrijednost svake transakcije bila je 1.963,10 eura.

Posljednji, skraćeni ovogodišnji trgovački tjedan također je Ljubljansku burzu zaključio padom. U odnosu na prošli petak SBI TOP indeks završio je u padu od 2,19 posto. Na tjednoj su razini porasle jedino dionice NLB-a (+0,3 posto), dok dionice Zavarovalnice Triglav nisu mijenjale vrijednost. Najviše su izgubile dionice Cinkarne Celje (-6,5 posto). Slijede dionice Petrola (-6,1 posto), Save Re (-5,1 posto), Luke Koper (-1,2 posto), Krke (-0,9 posto) i Telekoma Slovenije (-0,8 posto).

Tagovi: Ljubljanska borza, SBI TOP, Krka, Petrol, NLB Grupa, Cinkarna, Sava Re, Triglav
PROČITAJ I OVO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE