GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lloret de Mar u neizvjesnosti čeka turističku sezonu

Lloret de Mar u neizvjesnosti čeka turističku sezonu
NEIZVJESNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2020 / 13:57
Autor: SEEbiz / H
BARCELONA - Lloret de Mar, ljetovalište u Španjolskoj u koje svake godine dolaze stotine hrvatskih maturanata, priprema se za otvaranje svojih pješčanih plaža premda je nepoznato hoće li ondje uopće biti inozemnih turista ovog ljeta.

Glomazni hoteli, diskoteke i pubovi zaključani su duže od dva mjeseca zbog koronavirusa, a valovi toplog Sredozemnog mora zapljuskuju puste plaže. Sunčanje i kupanje su do daljnjeg zabranjeni.

Oko 39.500 stanovnika tog katalonskog mjesta financijski je pogođeno zdravstvenim mjerama jer turizam čini 90 posto tamošnjeg gospodarstva. Svake godine ondje dođe 1,3 milijuna turista od čega je 70 posto stranaca.

Načelnik mjesta Jaume Dulsat, član lokalne stranke Zajedno za Lloret, kaže da će ovo biti „najgora moguća sezona“ no da će ju pokušati „spasiti“. Zajedno sa suradnicima podijelio je dvije plaže duge oko 2 kilometra na tri dijela.

Jedan dio bit će namijenjen samo za osobe starije od 65 godina, drugi dio za obitelji s djecom, dok će na trećem dijelu plaže boraviti odrasle osobe od 18 do 65 godina bez djece.

„Plaže su glavni resurs koji imamo pa ćemo nastojati da se osjete sigurnima svi oni koji razmišljaju o dolasku“, rekao je Dulsat u obraćanju medijima. Dio za starije osobe nalazi se na najpristupačnijem dijelu dok se onaj za roditelje s djecom nalazi uz objekte s hranom.

Zasad je, međutim, nepoznato koliko će osoba smjeti boraviti na svakom dijelu plaže kako bi se održala potrebna udaljenost u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, te u koje vrijeme dana. Bit će pojačana služba za nadgledanje plaža. Male čamce smjet će unajmljivati samo obitelji te će biti dezinficirani nakon svakog korištenja. Na plažama će biti otvoreni mali kiosci s pićem.

„Ne možemo dovijeka čekati jer živimo od ovoga. Želimo imati turističku sezonu što je moguće bolju s obzirom na okolnosti“, napominje Dulsat. „Ne želimo biti prvi koji će otvoriti sezonu ali želimo biti najbolje pripremljeni za nju“, dodaje.

To je dio plana kojim Lloret de Mar nastoji smanjiti gospodarsku štetu od kada je u Španjolskoj proglašeno izvanredno stanje 14. ožujka. No prvi turisti, iz ostatka Španjolske, mogli bi doći ondje tek krajem lipnja ili u srpnju. Središnja španjolska vlada tek izrađuje protokol za turizam pa stanovnici još uvijek ne znaju kada će smjeti putovati.

„Dobila sam godišnji zadnja dva tjedna u srpnju. Nadam se da ću tada moći otići na plažu“, kaže Raquel, 35-godišnja zaposlenica jedne kompanije za uvoz i izvoz prehrambenih proizvoda u Madridu.

Premda je zaraza prigušena, pa je dnevna stopa novooboljelih već danima ispod 0,5 posto, Španjolska je i dalje nakon Velike Britanije zemlja s najviše inficiranih koronavirusom u Europi. Oboljelo je 232.000 stanovnika a Katalonija, na sjeveroistoku, jedan je od najpogođenih dijelova. Zbog toga će to biti područje koje će među posljednjima ukinuti mjere ograničenog kretanja stanovnika.
Katalonska provincija Girona, gdje se nalazi Lloret de Mar, nalazi se u drugoj od četiri najavljene faze kroz koje vlada namjerava izvesti zemlju u „novu normalu“ krajem lipnja. Stanovnici se smiju kretati samo unutar provincije.

U zračnu luku El Prat, udaljenu 80 kilometara od Lloret de Mara, pristižu rijetki avioni isključivo sa španjolskim studentima koji se vraćaju iz inozemstva ili radnicima koji se vraćaju kućama jer su izgubili posao. Turista nema jer su putovanja radi razonode zabranjena. Turističkim kruzerima nije dopušteno uplovljavanje u Barcelonu, luku udaljenu 70 kilometara. Barcelona, glavni grad Katalonije, nalazi se i dalje u inicijalnoj prvoj fazi popuštanja mjera baš kao i Madrid.
Granica sa susjednom Francuskom je zatvorena za sve putnike osim za vozače kamiona, prekogranične radnike i zdravstvene djelatnike. S obzirom da u provinciji Gironi, koja se nalazi odmah uz Francusku, 75 posto turista čine stranci raspoloženje je sumorno.

„Otvorit ćemo smještajne kapacitete premda nije sigurno da će poslovanje biti isplativo“, kaže Enric Dotries, predsjednik udruge hotelijera Gremio de Hostelería. Hoteli, hosteli i apartmani od ponedjeljka smiju iznajmljivati sobe no prostori za zajednički boravak ljudi, poput sala i restorana moraju do ostati zatvoreni.

Hoteli namjeravaju uvesti poseban higijenski režim ovog ljeta, s vidljivim obavijestima za posjetitelje, a apartmani bi trebali davati gostima „paket dobrodošlice“ koji se sastoji od osnovnog higijenskog materijala poput maske, rukavica, i dezinfekcijskog sredstva. Stolovi na terasama bit će razdvojeni kako bi gosti bili dovoljno udaljeni jedni od drugih.

„Noćna zabava se međutim suočava s ozbiljnim problemom“, napominje načelnik Dulsat.

Diskoteka Tropics u Lloret de Maru prva je u Španjolskoj dobila certifikat „Sanitized Venue“ kojeg joj je dodijelila međunarodna udruga koja upravlja tim sektorom zabave. Taj certifikat potvrđuje da se objekt održava kemijskim sredstvom za zaštitu od koronavirusa. Posjetiteljima će se mjeriti temperatura na ulazu, a zaposlenici bi trebali nositi zaštitne maske i rukavice. No španjolska vlada, kao i regionalna katalonska, tek trebaju odlučiti hoće li diskoteke uopće smjeti raditi i koliko bi posjetitelja moglo biti u njima.

Zbog takvog oblika zabave je Lloret de Mar godinama privlačio mlađe ljude.
Mjesna vlast zasad ne želi iznositi procjene o broju turista jer kažu da ne znaju niti datum kada će moći dolaziti ondje.
Neke turističke agencije trenutačno nastoje organizirati putovanja u mjesto, kaže načelnik Dulsat. Velike nade polaže u goste koji bi cestom mogli doći iz susjedne Francuske nakon što se otvori granica.

Tagovi: Lloret de Mar, Španjolska, španjolski turizam, koronavirus u Španjolskoj
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE