GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lokalnim turističkim zajednicama preporučeno rezanje troškova i smanjenje plaća

Lokalnim turističkim zajednicama preporučeno rezanje troškova i smanjenje plaća
REZOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.04.2020 / 14:26
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Lokalnim turističkim zajednicama se po uzoru na HTZ-ovu središnjicu preporuča rezanje troškova i smanjenje plaća do 30 posto zbog izostanka turističkog prometa uslijed pandemije, rečeno je uz ostalo u petak na koordinaciji MINT-a i HTZ-a sa županijskim turističkim zajednicama.

Ta je koordinacija, kako su izvijestili iz MINT-a (Ministarstva turizma), održana u petak video vezom putem koje su s predstavnicima županijskih turističkih zajednica razgovarali ministar turizma i predsjednik HTZ-a Gari Cappelli te direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

S obzirom na cjelokupnu situaciju s pandemijom koronavirusa te negativnom utjecaju na putovanja i turizam, razgovaralo se o daljnjim aktivnostima i postupanjima na svim razinama sustava turističkih zajednica kako bi se održao stabilnim i spremnim za djelovanje po završetku trenutačne situacije, odnosno postupnom aktiviranju ovisno o mjerama zaštite vezanima uz putovanja i turizam.

"U ovoj situaciji bez presedana za hrvatski, ali i svjetski turizam, izuzetno je važna koordinacija kako bi svaki segment i svaka razina turističkog sustava u Hrvatskoj bila spremna pravovremeno se prilagoditi svakoj promjeni. Turizam je oduvijek bio generator razvoja i zato je na svima nama da zajednički pripremamo i koordiniramo aktivnosti kako bi bili što djelotvorniji u procesu do potpune stabilizacije turističkog tržišta", kazao je na koordinaciji ministar Cappelli.

Poručio im je i da će Vlada u skladu s preporukama struke i ovisno o razvoju gospodarske situacije nastaviti poduzimati sve potrebne mjere kako bi se uz pridržavanje mjera zdravstvene zaštite cjelokupni gospodarski sustav održao stabilnim.

Direktor HTZ-a Staničić izvijestio je o trenutnoj komunikaciji s tržištima putem društvenih mreže objedinjenoj pod oznakom #CroatiaLongDistanceLove, pozivajući i cijeli sustav turističkih zajednica da se priključe toj inicijativi.

"Svjesni smo težine situacije i globalne krize u turističkom sektoru te smo i županijske TZ-ove upoznali s već poduzetim i aktivnostima koje ćemo poduzeti u HTZ-u, uključujući i redefiniranje planova rada te smanjenje troškova poslovanja kao što su plaće, materijalni izdaci i drugo. Isto smo sugerirali i sustavu županijskih turističkih zajednica, jer ovu krizu možemo prebroditi jedino zajedničkim doprinosom i solidarnošću", poručio je Staničić nakon koordinacije.

Kazao je i da informacije sa tržišta, koje HTZ svakodnevno prati, prenose i sustavu TZ-ova, kako bi imale što kvalitetniji uvid u stanje na tržištima i u skladu s time mogli planirati aktivnosti.

Iz MINT-a ističu da se na koordinaciji razgovaralo i o dosadašnjim zakonskim izmjenama u sklopu mjera zbog pandemije te promotivnim aktivnostima i financijskim planovima turističkih zajednica u 2020., a podsjećaju i da se kroz zakonske izmjene omogućilo i podizanje praga zaduživanja turističkih zajednica, koje je do sada iznosilo 10 posto predviđenih ukupnih prihoda.

U skladu s time, MINT i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) zaključili su i sporazum o poslovnoj suradnji na provedbi mjera osiguravanja likvidnosti poduzetnicima u sektoru turizma, čime je omogućeno odobrenje izravnih beskamatnih kredita HBOR-a ukupne vrijednosti do 600 milijuna kuna, a za što se mogu prijavljivati i turističke zajednice.

Tagovi: lokalne turističke zajednice, Hrvatska turistička zajednica, Gari Cappelli, Kristjan Staničić
PROČITAJ I OVO
Hrvatsko ratarstvo ima ogroman potencijal, ali...
NEISKORIŠTENE PRILIKE
Hrvatsko ratarstvo ima ogroman potencijal, ali...
ANALIZA - Hrvatsko ratarstvo već danas ima, zbog svoje konkurentnosti, potencijal za podizanje dodane vrijednosti u cjelokupnom lancu vrijednosti u preradi, te bi moralo biti temelj za izradu budućih strateških akcijskih planova u poljoprivredi i proizvodnji hrane.
Azijska tržišta: Investitori oprezni zbog rasta broja zaraženih
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Investitori oprezni zbog rasta broja zaraženih
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno jer su ulagači zabrinuti zbog rekordnog rasta broja zaraženih koronavirusom u SAD-u i Europi, što će negativno utjecati na oporavak gospodarstava.
Wall Street pao drugi dan zaredom
PAD
Wall Street pao drugi dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale drugi dan zaredom jer je sve manje vjerojatno da će Bijela kuća i Kongres postići dogovor o novim poticajnim gospodarskim mjerama prije predsjedničkih izbora.
Jack Ma i Ant Group ispisuju povijest javnih ponuda dionica
REKORDERI
Jack Ma i Ant Group ispisuju povijest javnih ponuda dionica
ŠANGAJ - Kineski milijarder i "tehnološki tajkun" Jack Ma je ispisao povijest očekivanom prodajom dionica u vrijednosti od 34 milijarde dolara čime je nadmašio rekord koji je ranije držala saudijska naftna kompanija Saudi Aramco.
Zagrebačka burza: Saponia i Atlantic Grupa nagrađene za dobre rezultate
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Saponia i Atlantic Grupa nagrađene za dobre rezultate
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak su indeksi blago ojačali, u opreznom trgovanju dok ulagači za nove smjernice čekaju poslovna izvješća kompanija za prvih devet mjeseci.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE