GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lovrić Merzel tereti se po pet točaka

Lovrić Merzel tereti se po pet točaka
OPTUŽNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2014 / 08:49
Autor: SEEbiz / Jutarmji.hr
ZAGREB - Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel nakon ispitivanja u USKOK-u odvedena je jučer navečer natrag na Oranice pritvorskome nadzorniku te će s još dvoje osumnjičenika - Silvijem Kobešćakom, vlasnikom tvrtke IGM Turopolje i predsjednikom Nadzornog odbora tvrtke Ceste Sisak, i Bernardom Popecom, vlasnikom tvrtke Lav Auto Popec, danas biti prepraćena na zagrebački Županijski sud, gdje će se odlučivati o prijedlogu USKOK-a da ih se na mjesec dana pritvori u Remetincu.
Najnovijim proširenjem istrage, USKOK tereti Merzel da je raznim zloporabama od 2009. do 2014. županijski proračun oštetila za ukupno 10,6 milijuna kuna. Marina Merzel do sada je bila pod istragom USKOK-a zbog sumnji da je na račun Županije plaćala organizaciju privatnih tuluma u objektu Hrvatskih šuma u šumi Brezovica, u ukupnom iznosu od 180.000 kuna.

No, te najnovije optužbe protiv županice mnogo su ozbiljnije i razlog su zašto je Državno odvjetništvo procijenilo da će ovaj put put Merzel biti potrebno pritvoriti, piše Jutarnji list.

Paralelno je USKOK istraživao nekoliko slučajeva, a najnovije proširenje istrage protiv nje zapravo je rezultat svega toga. Županica je konkretno osumnjičena za pet izoliranih slučajeva koji variraju od optužbi za političku korupciju tešku više milijuna kuna, do trošenja na hranu i piće u iznosu od po nekoliko desetaka tisuća kuna. Najteže optužbe podudaraju se s tvrdnjama koje je iznijela Jasmina Jovev, da je Marina Merzel osnivanjem posebnih savjeta županice i plaćanjem svojih savjetnika, koji su istodobno bili i članovi Županijske skupštine, u stvari podmićivala zastupnike kako bi u Skupštini imala konsenzus.

Državna revizija u svojem izvještaju o poslovanju utvrdila je da je iz županijskog proračuna samo tijekom 2012. za naknade 14 članova županičinih savjeta izdvojeno 1,453.000 kuna. U četverogodišnjem mandatu, od 2009. do 2013., istražila je policija, isplaćeno im je šest milijuna kuna. Riječ je o savjetnicima iz nekoliko političkih stranaka - SDP, HSP, DSU, DC, SDSS, SPH - koji su za svoje usluge mjesečno dobivali neto naknadu od 5.000 kuna. Međutim, analizom onoga što su članovi savjeta obavljali, pokazalo se da se zapravo radilo o poslovima koje bi oni i inače obavljali kao članovi Skupštine.

Također, sumnja se da su se naknadno, a kako bi se prikrilo da savjetnici obavljaju fiktivni posao, sastavljala izvješća o radu savjeta. Policija tereti županicu Marinu Merzel i za kupnju zgrade Hitne pomoći od Bernarda Popeca, vlasnika autokuće Lav Auto Popec. Riječ je u slučaju iz 2012., kada je Županija tražila zgradu u koju bi bila smještena Hitna pomoć. Objekt je na kraju kupljen od Popeca, a zgradu od 1.100 kvadrata i 900 metara zemljišta Županija je platila 9,8 milijuna kuna.

Iako su neki drugi ponuđači nudili sličan prostor po mnogo povoljnijoj cijeni, Marina Merzel je, obrazlažući to hitnošću, odlučila da se zgrada kupi od Popeca. Prema zaključcima USKOK-ove istrage, zgrada je navodno plaćena 4,2 milijuna kuna više od realne cijene, čime se inkriminirana šteta za Županiju za ta dva događaja penje na 10,2 milijuna kuna. USKOK je Marinu Merzel osumnjičio i za slučaj Ceste Sisak, tj. da je preko tvrtke IGM Turopolje vlasnik većinskog udjela u poduzeću Ceste Sisak navodno postao velikogorički tajkun, nedavno također uhićen, Željko Žužić.

Za tu točku USKOK tereti i vlasnika IGM Turopolja, Silvija Kobešćaka. Prema optužbama, Merzel je, trudeći se osigurati Kobešćaku, dakle i Žužiću, vlasništvo nad 57,33 posto udjela u Cestama Sisak, napravila štetu Županiji od 200.000 kuna. Naime, Županija je raspisala natječaj za prodaju navedenih 57 posto, no pravo prvokupa imali su ostali mali dioničari. Jedan od njih, Elektrocentar Petek, vlasništvo Kreše Peteka, odlučio se javiti na natječaj te je Županijska skupština prihvatila njegovu ponudu, a Petek je uplatio kaparu od milijun kuna.
Plaćanje karticama

No, Marina Merzel navodno je odlučila da tvrtka mora ići Kobešćaku koji će je, kako će se kasnije otkriti, kupiti najvjerojatnije novcem Željka Žužića, te je raskinula dogovor s Petekom. Petek je ubrzo tužio Županiju pa mu je zbog nanesene štete Marina Merzel nagodbom isplatila 200.000 kuna. Preostale dvije inkriminacije odnose se na nenamjensko trošenje novca s kreditne kartice Županije za osobne potrebe: u tri godine s American Expressa Županije ispeglala je 136.000 kuna. Uz to, proširena je i istraga o raznim domjencima te je otkriveno kako je županica novcem Županije plaćala hranu i piće u nizu ugostiteljskih objekata i potrošila oko 35.000 kuna.

Sporni slučajevi za USKOK

1. Plaćala je tzv. županijske savjetnike novcem iz proračuna samo kako bi oni glasali za nju u skupštini. Šteta: 6 milijuna kuna

2. Objekt za zgradu prve pomoći kupila je 2012. od Bernarda Popeca za puno veću cijenu nego što zgrada vrijedi. Šteta: 4,2 milijuna kuna

3. Protuzakonito raskinula dogovor o prodaji Cesta Sisak. Zbog toga je Županija morala platiti odštetu. Šteta: 200.000 kuna

4. Županijskom službenom karticom American Express plaćala je sve osobne troškove. Na to je potrošila ukupno: 136.000 kuna

5. Troškove hrane i pića za osobne potrebe po raznim ugostiteljskim objektima podmirivala novcem Županije. Šteta: 35.000 kuna

Tagovi: Marina Lovrić Merzel, USKOK, Ceste Sisak, Lav Auto Popec, Bernard Popec, IGM Turopolje
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Razočaravajući početak trgovačke nedelje
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Razočaravajući početak trgovačke nedelje
BEOGRAD – Ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je danas visokih 384,1 miliona dinara, nešto manje od 3,3 miliona evra, zahvaljujući trgovanju državnim obveznicama Srbije, ali su podaci sa tržišta akcija razočaravajući.
Zagrebačka burza: Turistički sektor pod pritiskom, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Turistički sektor pod pritiskom, indeksi pali
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je pad indeksa na Zagrebačkoj burzi uz slabiji promet.
Croatia Full of New Beginnings: Nova kampanja za hrvatski turizam
KAMPANJA
Croatia Full of New Beginnings: Nova kampanja za hrvatski turizam
ZAGREB - Hrvatska turistička zajednica (HTZ) do sredine veljače na društvenim mrežama na 15 tržišta provodi novu kampanju za hrvatski turizam "Croatia Full of New Beginnings/Hrvatska puna novih početaka" i uz oznaku #CroatiaWishList2021, čiji je cilj promocija Hrvatske kroz nove početke i pozitivne želje.
Dolar ojačao u pogoršanoj atmosferi prema riziku
FOREX
Dolar ojačao u pogoršanoj atmosferi prema riziku
LONDON - Dolar je u ponedjeljak ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima jer investitori nisu bili skloni riziku zbog zabrinutosti u vezi daljnjeg širenja pandemije covida-19 u svijetu.
EU želi smanjiti dominaciju dolara
STRATEŠKI
EU želi smanjiti dominaciju dolara
BRUXELLES - Europska unija planira se boriti protiv "vladavine dolara" na svjetskim tržištima, piše Financial Times (FT) pozivajući se na izvore u Europskoj komisiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE