GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

LSE pristao prodati Euronextu Borsa Italianu za 5 milijardi dolara

LSE pristao prodati Euronextu Borsa Italianu za 5 milijardi dolara
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.10.2020 / 21:44
Autor: SEEbiz
PARIZ/LONDON - Londonska burza (LSE) pristala je prodati Euronextu Borsa Italianu za pet milijardi dolara (4,1 milijarde eura).

LSE je prošlog mjeseca ušao u ekskluzivne razgovore s Euronextom nakon što je vlasnik burze u Parizu odbacio konkurenciju Deutsche Boersea i švicarskog rivala SIX.

Dogovor bi mogao približiti LSE korak do dobivanja odobrenja za kupnju dobavljača podataka Refinitiv, vrijednog 27 milijardi dolara, koji je u 45% vlasništvu Thomson Reutersa, matične tvrtke Reuters News. LSE je Borsu stavio na prodaju kako bi ublažio zabrinutost Europske komisije zbog njene kontrole nad europskim tržištem obveznica.

Iako je LSE rekao da bi radije zadržao svoj talijanski ogranak, ostvarit će značajnu dobit na 1,6 milijardi eura koje je platio 2007. godine kupujući Borsu.

Za Euronext, koji među ostalim upravlja burzama u Parizu, Amsterdamu i Dublinu, posao će povećati dioničko poslovanje, kombiniranom grupom operativnih burzi s više od 1.800 uvrštenih tvrtki i ukupnom tržišnom kapitalizacijom od oko 4,4 bilijuna eura.

Borsina platforma za trgovanje obveznicama MTS također će Euronext-u pružiti prvi pokušaj trgovanja s fiksnim prihodom.

"Euronext će značajno diverzificirati svoju kombinaciju prihoda i svoj zemljopisni trag uključujući tržišnu infrastrukturu Italije, zemlje G7 i trećeg najvećeg gospodarstva u Europi", rekao je izvršni direktor Euronext-a Stephane Boujnah u izjavi.

Tagovi: Londonska burza, Euronext, Borsa Italiana, Deutsche Boerse, Refinitiv, Stephane Boujnah
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Končar EI u fokusu, minimalne promjene indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Končar EI u fokusu, minimalne promjene indeksa
ZAGREB - Povećanje prometa, ali na niskim razinama i uz različitu izvedbu crobexa, obilježja su današnjeg prometa na Zagrebačkoj burzi, u danu sa samo jednim milijunskim dioničkim prometom.
Bruto premija osiguravatelja krajem srpnja 7,9 milijardi kuna
PREMIJA
Bruto premija osiguravatelja krajem srpnja 7,9 milijardi kuna
ZAGREB - Osiguravajuća društva su do kraja srpnja zaračunala ukupnu bruto premiju od 7,9 milijardi kuna, što je porast za 7,5 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, pokazuju kumulativni podaci koje je u srijedu objavio Hrvatski ured za osiguranje (HUO).
U Srbiji odgovaraju Srbe od ljetovanja u Hrvatskoj, a njih nikad više
TRENDOVI
U Srbiji odgovaraju Srbe od ljetovanja u Hrvatskoj, a njih nikad više
ZAGREB - Ove je godine gostiju iz Srbije kod nas 60 posto više nego lani u istom razdoblju, ali čak i 20 posto više nego rekordne 2019, piše u srijedu Večernji list.
Ovogodišnji urod jabuka 12 posto manji nego lani
JABUKE
Ovogodišnji urod jabuka 12 posto manji nego lani
ZAGREB - Ovogodišnji domaći urod jabuka procjenjuje na oko 57 tisuća tona, što je 12 posto manje u odnosu na prošlu godinu, a posljedica je smanjenih površina pod jabukama i elementarnih nepogoda, ponajprije suše, kazao je za Hinu predsjednik Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Branimir Markota.
Azijska tržišta: Indeksi pali, dolar stagnira
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, dolar stagnira
TOKIO - Na financijskim tržištima u Aziji u srijedu se oprezno trguje, pri čemu su dionički indeksi pali, a tečaj dolara stagnirao, dok investitori nove smjernice očekuju od objave ključnog podatka o inflaciji u SAD-u, koji bi trebao signalizirati kakva će biti monetarna politka Feda u budućnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE