GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Rijeka drugo logističko središte za istraživanje ugljikovodika na Jadranu

Luka Rijeka drugo logističko središte za istraživanje ugljikovodika na Jadranu
LOGISTIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2015 / 14:04
Autor: SEEbiz / H
RIJEKA - Luka Rijeka će biti drugo logističko središte za istraživanje ugljikovodika na Jadranu, uz Luku Ploče, objavili su u petak predstavnici Luke Rijeka i Agencije za ugljikovodike na konferenciji za novinare u Rijeci.
Ostaje još službeno potpisivanje ugovora koje će se, kako je najavljeno, obaviti uskoro.

Predsjednik Uprave Luke Rijeka Vedran Devčić kazao je da je projekt riječke luke kao logističkog središta pripremila poslovna zajednica u kojoj su Luka Rijeka i tvrtke s kojima surađuje, upravitelj kontejnerskog terminala tvrtka Jadranska vrata (AGCT), Jadranski pomorski servis i tvrtka Dezinsekcija, a uključilo se i remontno brodogradilište Viktor Lenac.

Luka Rijeka se priprema da postane logističko središte za istražna polja na sjevernom i srednjem Jadranu, a za taj posao smo spremni odvojiti dio luke, rekao je Devčić.

Po njegovim riječima, u obzir dolaze sva lučka područja, za sada se smatra da je najpogodniji prostor bivše koksare u Bakru, a konačna će se odluku donijeti temeljem obujma budućeg posla.

Ravnateljica Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić je kazala da razgovori i pripreme s riječkom Lukom traju nekoliko mjeseci te da je ugodno iznenađena pripremljenošću projekta poslovne zajednice.

Na ovaj se način ostvaruje srž posla vezanog uz istraživanje ugljikovodika na Jadranu, a to je angažiranje domaćih kapaciteta, povećanje zaposlenosti i razvoj novih poslova hrvatskih tvrtki, naglasila je.

Na upit o ekološkom aspektu istraživanja ugljikovodika na Jadranu, Dorić je navela da se u Hrvatskoj već 40 godina buši na Jadranu, ali da nikad do sad to nije bilo na ovaj način utvrđeno strogim pravilima.

Podsjetila je da je Norveška s eksploatacijom nafte i plina počela na sličan način, definiranjem istražnih polja i uspostavom logističkih centara i sada ima nekoliko logističkih središta u kojima je zaposleno oko 2000 ljudi.

Agencija za ugljikovodike je u studenom prošle godine potpisala sporazum o suradnji s Lukom Ploče, čime su Ploče postale prvo logističko središte za istraživanje ugljikovodika na Jadranu.

Logistička središta obavljat će mnoge prateće poslove vezane uz istraživanje kao što su remont i opskrba brodova, prijevoz ljudi, opreme i građevinskog materijala, zbrinjavanje otpada i drugo.

Direktor marketinga i prodaje Viktora Lenca Branko Mataija je rekao da Lenac svoju priliku vidi u izgradnji i remontu platformi, u čemu ima iskustvo s obzirom da je sudjelovalo u gradnji 22 platforme koje crpe plin na Jadranu, kao i u mogućoj preinaki brodova za istraživanje.

Tvrtka Jadranski pomorski servis, po riječima direktora te tvrtke Ante Marasa, zainteresirana je za logistiku na prostoru između središta i platformi, uključujući prijevoz ljudi i tereta.

Tagovi: Luka Rijeka, logističko središte za istraživanje ugljikovodika, Viktor Lenac, Vedran Devčić, Luka Ploče, Agencija za ugljikovodike
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Snažan rast tjednog prometa, HT u fokusu
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Snažan rast tjednog prometa, HT u fokusu
ZAGREB - Vrhunac sezone objava devetomjesečnih poslovnih rezultata vratio je živost na Zagrebačku burzu.
Urbana revitalizacija: Split bi mogao postati nova Barcelona
PROJEKTI
Urbana revitalizacija: Split bi mogao postati nova Barcelona
ZAGREB - Pandemija koronavirusa osobito je teško pogodila svjetsku turističku industriju. COVID-19 promijenit će turizam, ali neće ga zaustaviti.
Norveški stabilizacijski fond teško pronalazi zelene projekte
PROJEKTI
Norveški stabilizacijski fond teško pronalazi zelene projekte
OSLO - Norveški stabilizacijski fond ima problema s pronalaženjem projekata vezanih uz obnovljive izvore energije koji nisu uvršten u burzovni kotaciju, a želio bi u njih investirati, rekao je novi izvršni direktor fonda Nicolai Tangen.
WHO: Testovi na koronavirus trebaju imati veću ulogu u međunarodnom prometu
STAVOVI
WHO: Testovi na koronavirus trebaju imati veću ulogu u međunarodnom prometu
ŽENEVA - Testovi na koronavirus u međunarodnom prometu bi se trebali koristiti češće od karanena, rekao je u petak čelnik odbora za izvanredne situacije WHO-a Didier Houssin.
U Srbiji u septembru 43,1 odsto manje turista
OŠTAR PAD
U Srbiji u septembru 43,1 odsto manje turista
BEOGRAD - U Srbiji je u septembru ove godine boravilo 43,1 odsto manje turista nego u istom mesecu 2019, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE