GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Rijeka: Novi terminal otvara perspektive razvoja

Luka Rijeka: Novi terminal otvara perspektive razvoja
PERSPEKTIVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.07.2013 / 11:06
Autor: SEEbiz / iCapital
ANALIZA - Uspješno je završena prva razvojna faza projekta proširenja kontejnerskog terminala Brajdica u Luci Rijeka te jučer službeno obilježen početak rada.

Kompanija Adriatic Gate Container Terminal investirala je više od 30m EUR u opremanje novog pristaništa i skladišnog prostora za kontejnere, izgrađenog od strane Lučke uprave Rijeka kao dio Rijeka Gateway projekta. Proširenje terminala uključuje 320m novog pristaništa, udvostručen skladišni kapacitet, dvije post-panamax obalne dizalice, šest kontejnerskih mostova za skladišni prostor te još dva kontejnerska mosta za željeznicu. Spomenute investicije trebale bi omogućiti terminalu Brajdica 24% veći promet u 2013. u iznosu 157.000 TEU, prema planu menadžmenta koji također predviđa 245.000 TEU u 2015.

Kako bi financirala ostale kapitalne investicije Luka Rijeka planira dokapitalizaciju. Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture najavio je da je vlada odabrala model postepene privatizacije, gdje bi većinski paket još nekoliko godina trebao ostati u rukama države (50% plus 1), a maksimalno 35% dionica dobilo bi novog vlasnika kroz dokapitalizaciju (velikim dijelom mirovinske fondove), pri čemu je cilj prikupiti minimalno oko 300m HRK. Nakon provedene dokapitalizacije i porasta kapaciteta luke, vlada očekuje interes svjetskih operatera za strateškog partnera.

Planiranom dokapitalizacijom Luka Rijeka bi osigurala dio sredstava za dovršetak drugog kontejnerskog terminala Zagrebačko pristanište, projekta vrijednog 70m EUR koji bi u konačnici (2017.) trebao imati kapacitet oko 500.000 TEU godišnje, kao i za razvoj pozadinskog terminala na Škrljevu vrijednog oko 40m EUR. Samim time, čelnici luke očekuju porast ukupnog kontejnerskog kapaciteta na preko 1.000.000 TEU godišnje do 2017.

www.icapital.hr

Tagovi: Luka Rijeka, Brajdica, Zagrebačka obala, Rijeka Gateway Project
PROČITAJ I OVO
Urbana revitalizacija: Split bi mogao postati nova Barcelona
PROJEKTI
Urbana revitalizacija: Split bi mogao postati nova Barcelona
ZAGREB - Pandemija koronavirusa osobito je teško pogodila svjetsku turističku industriju. COVID-19 promijenit će turizam, ali neće ga zaustaviti.
Norveški stabilizacijski fond teško pronalazi zelene projekte
PROJEKTI
Norveški stabilizacijski fond teško pronalazi zelene projekte
OSLO - Norveški stabilizacijski fond ima problema s pronalaženjem projekata vezanih uz obnovljive izvore energije koji nisu uvršten u burzovni kotaciju, a želio bi u njih investirati, rekao je novi izvršni direktor fonda Nicolai Tangen.
WHO: Testovi na koronavirus trebaju imati veću ulogu u međunarodnom prometu
STAVOVI
WHO: Testovi na koronavirus trebaju imati veću ulogu u međunarodnom prometu
ŽENEVA - Testovi na koronavirus u međunarodnom prometu bi se trebali koristiti češće od karanena, rekao je u petak čelnik odbora za izvanredne situacije WHO-a Didier Houssin.
U Srbiji u septembru 43,1 odsto manje turista
OŠTAR PAD
U Srbiji u septembru 43,1 odsto manje turista
BEOGRAD - U Srbiji je u septembru ove godine boravilo 43,1 odsto manje turista nego u istom mesecu 2019, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu investitora, promet slab
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu investitora, promet slab
ZAGREB - Na Zagrebačkoj se burzi u petak su indeksi ojačali, prekinuvši 2-dnevni pad, no uz vrlo skroman promet, dok su u fokusu ulagača bila poslovna izvješća kompanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE