GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lundin: Ikea trebalo da bude otvorena još 1992.

Lundin: Ikea trebalo da bude otvorena još 1992.
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.12.2016 / 21:45
Autor: SEEbiz / Danas.rs
BEOGRAD - Što se tiče privlačenja stranih investicija Srbija je izgubila dosta vremena, ocenio je ambasador Švedske u Srbiji, Jan Lundin.
Nedaleko odavde se nalazi robna kuća Ikee koja će biti otvorena iduće godine u avgustu, a to je trebalo da se desi 1992. godine. Tužna činjenica je što tek sada dolazi, ali činjenica da dolazi je izuzetno dobar znak", kazao je Lundin novinarima tokom posete Smederevu.

On je rekao da proces privlačenja investicija ide veoma sporo, ali da se sada primećuje neki boljitak u privredi.

„Danas u Srbiji ima oko 80 švedskih kompanija, moglo bi da ih bude više i da bude veća spoljno-trgovinska razmena, jer se sada budi interes za srpsku privredu", rekao je Lundin i naglasio srpski potencijal članstva u EU, kao dodatni faktor za investicije.

„Treba reći da su plate niske u odnosu na evropski prosek, ali to i privlači investicije i vodiće u budućnosti do većih plata", smatra Lundin.

Ambasador je dodao da Švedska ima godišnji program investicija i ekonomsku saradnju sa Srbijom na nivou od 10 do 12 miliona evra, dodajući da su to „male pare" u poređenju sa programima EU čija je Švedska članica i koja može da utiče na prioritete EU u ovom kontekstu.

Delegacija nordijskih ambasada u Beogradu i kompanija iz nordijskog regiona prisutnih u Srbiji, koju je predvodio švedski ambasador Jan Lundin, posetila je Smederevo sa ciljem širenja uslova za poslovnu saradnju, na bazi dobrih iskustava Slobodne zone u tom gradu, za koju je švedski ambasador rekao da je jedna od boljih u regionu.

Posetu je organizovala Nordijska poslovna alijansa u okviru aktivnosti na unapređenju poslovnih veza i saradnje između nordijskih kompanija i Srbije.

„Trenutni obim spoljno-trgovinske razmene sa nordijskim zemljama prelazi 400 miliona evra, a iz godine u godinu beležimo stabilan rast od 7 do 15 procenata", rekao je za Danas Andreja Pavlović, izvršni direktor Nordijske poslovne alijanse u Srbiji.

Prema njegovim rečima, delegacija Nordijaca je pre Smedereva boravila u Šapcu, a direktna komunikacija sa predstavnicima srpskih gradova biće nastavljena, u cilju novih poslovnih investicija i različitih oblika saradnje, kako je naglasio, sve prateći nordijski model sa svojim kompanijskim kredibilitetom i reputacionom garancijom.

Tagovi: Jan Lundin, Ikea
PROČITAJ I OVO
Stigla nova ECDC karta, evo kako stoji Hrvatska
KARTA
Stigla nova ECDC karta, evo kako stoji Hrvatska
ZAGREB - Europski centar za kontrolu i prevenciji bolesti objavio je novu kartu prema kojoj je kontitentalna Hrvatska i dalje zelena zona, dok je jadranska obala ostala narančasta.
Potrošnja putem Visa kripto kartica premašila milijardu dolara u prvoj polovici 2021.
KRIPTO SCENA
Potrošnja putem Visa kripto kartica premašila milijardu dolara u prvoj polovici 2021.
NEW YORK - Vrijednost kripto imovine pohranjene u digitalnim novčanicama danas se procjenjuje na stotine milijardi dolara, a za milijune ljudi diljem svijeta, koji koriste kripto platforme, jedan od najjednostavnijih načina trošenja kriptovaluta je putem Visa kartice.
Azijska tržišta: Kineski tehnološki sektor i dalje je pod pritiskom
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Kineski tehnološki sektor i dalje je pod pritiskom
ŠANGAJ - Azijski su indeksi u četvrtak imale pomiješanu izvedbu, a kineski tehnološki sektor i dalje je pod pritiskom.
Ministarstvo: Sigurnost hrane i očuvanje zdravlja potrošača prioritet
HRANA
Ministarstvo: Sigurnost hrane i očuvanje zdravlja potrošača prioritet
ZAGREB - Iz Ministarstva poljoprivrede u srijedu su, reagirajući na tvrdnje SDP-a o "kaotičnom stanju" državnih kontrola, poručili da su sigurnost hrane i očuvanje zdravlja potrošača jedan od temeljnih prioriteta Ministarstva i Vlade te da je u mandatu ove Vlade uspostavljen siguran i funkcionalan sustav u području sigurnosti hrane, unatoč „kaotičnom stanju“ koje je vladalo prije njezinog dolaska.
Roba iz Kine prema Europi jako će kasniti
BRODARSKO TRŽIŠTE
Roba iz Kine prema Europi jako će kasniti
ZAGREB - Svi koji ovih dana naručuju robu iz Kine mogli bi se itekako načekati zbog poremećaja na globalnom brodarskom tržištu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE