" /> "> Lustig uhićenje Bandića usporedio s progonom Židova | SEEbiz.eu

Lustig uhićenje Bandića usporedio s progonom Židova

Lustig uhićenje Bandića usporedio s progonom Židova
USPOREDBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2015 / 14:27
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Udruga klub Milana Bandića započela je u petak akciju potpisivanja peticije "Stop političkim hapšenjima" u znak potpore gradonačelniku Bandiću, a prvi potpisnik bio je Oskarom nagrađeni filmski producent Branko Lustig koji je Bandićevo uhićenje usporedio s progonom Židova u holokaustu.
Lustig je potpisujući peticiju u prostorijama udruge izjavio da je kao malo dijete nevin politički osuđen i odveden u Auschwitz, a ovo što se danas događa manje ili više "miriši na ona vremena".

"Stoga sam se osjećao ponukanim kao poštovatelj 6 milijuna nestalih u holokaustu u njihovo i ime svih koji danas pate u svijetu potpisati peticiju kojom se traži ukidanje političkih hapšenja i gradonačelniku Bandiću dopusti da i dalje čini dobra djela u Zagrebu", rekao je Lustig.

Peticiju je potpisao i Slobodan Lang koji je istragu protiv Bandića stavio u kontekst progona kardinala Alojzija Stepinca, hrvatskih "proljećara" i zakona o holokaustu.

"Kardinal Alojzije Stepinac je pravno osuđen, hrvatsko proljeće isto, zakoni o holokaustu su bili pravni, ali nisu bili pravedni", rekao je Lang poručivši kako se ne smije dopustiti da se pozivajući na pravo izgubi pravednost.

Ako Hrvatska dobre ljude kao što je Bandić ne pretvori u snagu, nego ih bude progonila, onda takva Hrvatska nema šanse i ne treba je ni imati, poručio je Lang.

Bivši član SDP-a i Bandićev bliski suradnik Zdravko Tomac rekao je kako vjeruje u Zagreb, Hrvatsku i pravdu. Ljude se hapsilo i zatvaralo pa se tek onda tražilo dokaze, rekao je Tomac naglasivši kako nitko me može biti kriv dok mu se to pravomoćno ne dokaže.

Predsjednica udruge Jelena Pavičić Vukičević pozvala je građane diljem Hrvatske da svojim potpisom podrže ne samo Bandića, nego i dignu glas protiv političkih hapšenja.

"Više od 6000 članova udruge svjedoči o velikom i neizbrisivom tragu koji je gradonačelnik Milan Bandić na čelu Gradske uprave i drugih gradskih tijela ostavio i na koje smo ponosni", istaknula je Pavičić Vukičević.

Vrlo jasno i glasno želimo poručiti da u demokratskoj zemlji treba postojati procedura u kojoj se prikupljaju dokazi i tek ako se ustanovi krivnja nekoga proglašava krivim, rekla je. Udruga i dalje radi na osnivanju Bandićeve stranke rada i solidarnosti, jer je to hrvatskom društvu itekako potrebno, dodala je.

Najavila je da će volonteri u gradu i aktivisti u gradskim četvrtima i mjesnim odborima prikupljati potpise, a peticija će se moći potpisati i on line na webu www.klubmilanbandic.hr, kao i u klupskim prostorijama.

Tagovi: Branko Lustig, Milan Bandić, afera Agram, Židovi, Auschwitz
PROČITAJ I OVO
Za vikend u Splitu 37.000 putnika
GUŽVE
Za vikend u Splitu 37.000 putnika
SPLIT - Zrakoplovi i putnici polako, ali sigurno vraćaju se u splitsku zračnu luku, u kojoj se za vikend očekuje deset tisuća putnika, a tome treba pribrojiti još i 27 tisuća putnika u gradskoj luci.
SBITOP ove godine s najvećim prinosom u Europi
PRINOS
SBITOP ove godine s najvećim prinosom u Europi
LJUBLJANA - Europska središnja banka sastala se u četvrtak. Kako nema znakova promjena u monetarnoj politici (ECB će i u trećem tromjesečju održavati visoku razinu kupnje pandemijskih vrijednosnih papira od drugog tromjesečja), indeksi dionica postavljaju nove rekorde, slične američkim.
Crna Gora: Stanje katastrofalno, sezona nikakva
TURIZAM
Crna Gora: Stanje katastrofalno, sezona nikakva
PODGORICA - Na Crnogorskom primorju gostiju nema. Organizovanih dolazaka turista nema i stanje je mnogo lošije nego 2019. godine.
Cijene metala snažno rasle ove godine, ali iduća godina donosi smirivanje
METALI
Cijene metala snažno rasle ove godine, ali iduća godina donosi smirivanje
ZAGREB - Cijene osnovnih metala, procjenjuje Svjetska banka, u prosjeku će ove godine biti 36 posto više nego lani, ali u 2022. godini trebale bi se vratiti, "jer će ublažiti neka ograničenja u ponudi".
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovanje oprezno zbog inflacije
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovanje oprezno zbog inflacije
LONDON - Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno jer ulagači nisu htjeli previše riskirati zbog jačanja inflacijskih pritisaka u najvećim svjetskim gospodarstvima, što bi moglo navesti središnje banke na zaoštravanje monetarne politike.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE