GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

M&A poslovi ove godine na najnižoj razini od 2014.

M&A poslovi ove godine na najnižoj razini od 2014.
BEZ APETITA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2023 / 09:20
Autor: SEEbiz
ANALIZA - U najnovijem istraživanju “EY CEO Outlook Pulse” koje je provela konzultantska i revizorska tvrtka EY, intervjuirajući 1200 globalnih izvršnih direktora, aktivnosti spajanja i preuzimanja pale su na najnižu razinu od 2014.

EY je objavio svoju najnoviju verziju „EY CEO Outlook Pulse” za listopad. Glavna tema u spomenutoj perspektivi je M&A, nakon koje slijedi poštapalica „AI“ koju trenutno možemo pronaći bilo gdje. U nastavku možete saznati kako generalni direktori na globalnoj razini razmišljaju o tome i gdje očekuju daljnji razvoj M&A, pišu analitičari Intercapitala.

Više od dvije trećine izvršnih direktora vidi potrebu za brzim djelovanjem u vezi s umjetnom inteligencijom. Međutim, sličan udio prijavljenih izvršnih direktora također vidi nesigurnost u provedbi. U konačnici, 99% planira ulagati u AI. Izvršni direktori planiraju steći stratešku prednost nad konkurentima korištenjem umjetne inteligencije. Točnije, 70% izvršnih direktora vidi potrebu za brzim djelovanjem u vezi s generativnom umjetnom inteligencijom, dok istovremeno, 65% naglašava da neizvjesnost povezana s GenAI-jem komplicira brzo djelovanje. Međutim, dvije trećine također vjeruje da porast tvrtki koje tvrde da su ekspertize u umjetnoj inteligenciji komplicira odluke u identificiranju i implementaciji vjerodostojnih partnerskih ekosustava i ciljeva akvizicije. Većina ispitanika, njih 87%, već je završila ili je u procesu zapošljavanja novih talenata s relevantnim vještinama u tom području.

Nadalje, spajanja i preuzimanja bila su u fokusu EY izvješća. Aktivnosti spajanja i preuzimanja pale su na najnižu razinu od 2014., pri čemu samo 35% ispitanih izvršnih direktora planira provesti aktivnosti spajanja i preuzimanja u nadolazećoj godini. EY napominje da je sklonost M&A transakcijama značajno veća u američkoj regiji te doseže 47%, dok se u EMEA regiji samo 29% izvršnih direktora odlučuje za ovu vrstu odluke. Kao što je navedeno, u trećem tromjesečju 2023. uočen je snažan porast spajanja i preuzimanja u Americi, posebno kada su u pitanju lokalne tvrtke. Usporavanje takvih transakcija u drugim regijama može se pripisati trenutačnim geopolitičkim i makroekonomskim neizvjesnostima, s ključnim čimbenicima uključujući sukobe u Ukrajini i na Bliskom istoku, napetosti između Amerike i Kine, tekuću visoku inflaciju i porast aktivnih kamatnih stopa. Istraživanje pokazuje da polovica anketiranih direktora još uvijek planira proširiti svoje poslovanje u azijsko-pacifičkoj regiji u područjima koja nisu zahvaćena ratom. Konkretno, ova se politika odnosi na ulaganja u Kinu, Australiju, Indiju, Japan i Singapur, koja su među najpoželjnijim tržištima.

Sudionici su upitani kako očekuju da će se rast prihoda i profitabilnost njihove organizacije promijeniti u 2024. u usporedbi s 2023.

Sveukupno, u 2024. godini 66% ispitanih izvršnih direktora predviđa više razine rasta, a 65% očekuje više razine profitabilnosti za svoje tvrtke u usporedbi s 2023. To ukazuje da su rukovoditelji diljem svijeta spremni za ulaganja, unatoč relativno nepovoljnoj gospodarskoj situaciji. Suprotno tome, za one koji očekuju niže razine rasta, više od dvije trećine (68%) također planira niže razine profitabilnosti. To će utjecati na njihovu sposobnost ulaganja u preoblikovanje poslovanja u novom ciklusu.

Izgledi naglašavaju da bi čak i uz ove brojke koje izgledaju obećavajuće, mogle biti smanjene očekivanjima rasta globalnog realnog BDP-a. Trenutačno su očekivanja 20% niža za 2024. nego 2019.

Tagovi: SPAJANJA I PREUZIMANJA, KAPITAL, INVESTICIJE
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Zaba u fokusu, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zaba u fokusu, indeksi pali
ZAGREB - Prekid pozitivnog niza CROBEX-a obilježio je utorak na Zagrebačkoj burzi.
Primorac nakon prodaje trezoraca: Kod građana 6% javnog duga
TREZORCI
Primorac nakon prodaje trezoraca: Kod građana 6% javnog duga
ZAGREB - Rok za kupnju trezorskih zapisa je istekao pa je ministar financija Marko Primorac na konferenciji za medije izvijestio je o rezultatima.
Bitcoin katapultiran iznad 56.000 dolara
SNAŽAN RAST
Bitcoin katapultiran iznad 56.000 dolara
NEW YORK - Bitcoin, najveća svjetska kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, nastavio je uspon u azijskom trgovanju u utorak, dosegnuvši dvogodišnju najvišu vrijednost.
Azijska tržišta: Hong Kong predvodi pad indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Hong Kong predvodi pad indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta su u utorak pala, pri čemu su dionice u Hong Kongu prednjačile u padu, a japanski Nikkei 225 izgubio je dobitak od ranije tijekom sjednice.
Life coaching kao profesija - tko su životni treneri?
KARIJERE
Life coaching kao profesija - tko su životni treneri?
ANALIZA - U današnjem svijetu koji je sve brži i zahtjevniji, mnogi ljudi se suočavaju s različitim nedoumicama, stresom, nesigurnošću, žele napredovati ili razvijati se u nekom području.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE