GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mađarska uvodi nova ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda

Mađarska uvodi nova ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda
RESTRIKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2024 / 08:43
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada uvest će nova ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, rekao je danas ministar poljoprivrede Istvan Nagy.

Taj bi potez trebao zaštititi mađarske poljoprivrednike od kolebanja tržišta uzrokovanih jeftinijim ukrajinskim uvozom, prenosi Beta.

Nagy je rekao novinarima da je odluka Europske unije iz 2022. da dopusti bescarinski uvoz iz Ukrajine, donesena kako bi se pomoglo ukrajinskom gospodarstvu nakon ruske invazije, dovela do "prekomjerne ponude i značajno niskih cijena" na europskom poljoprivrednom tržištu.

Optužio je EU i Europsku komisiju da ne štite europske poljoprivrednike koji ne mogu konkurirati jeftinijim uvozom te je naveo da će Mađarska uvesti dodatne zaštite u okviru svoje nadležnosti.

"Bruxelles i Europska komisija izdali su mađarske poljoprivrednike i umjesto toga podupiru ukrajinske oligarhe", rekao je Nagy.

Mađarska nema dobre odnose sa susjednom Ukrajinom i jedna je od zemalja EU koja je Kijevu pružila najmanju podršku od početka ruske invazije.

Ubrzo nakon početka ruskog napada na Ukrajinu u veljači 2022., Mađarska je objavila da neće isporučivati oružje Kijevu niti dopustiti da se ono prebaci preko svoje istočne granice. Budimpešta se također usprotivila uvođenju sankcija Moskvi i zaprijetila blokiranjem financijske pomoći EU Ukrajini.

Nagy je danas rekla da je vlada usvojila plan u pet točaka za pomoć mađarskim poljoprivrednicima, koji uključuje zahtjev da prodavači i logističke tvrtke prijavljuju mađarskoj vladi proizvode uvezene preko Ukrajine, bez obzira na njihovu zemlju porijekla.

Dodao je da se ograničenja odnose i na prerađene ukrajinske žitarice.

Mađarska je prošle godine zabranila uvoz 24 ukrajinska poljoprivredna proizvoda, ali je izjavila da će dopustiti njihov promet preko svog teritorija. Zabrana se odnosila na žitarice, uljarice, brašno, jestivo ulje i nekoliko mesnih proizvoda. Vlada je prošli mjesec uklonila ukrajinski prirodni med s tog popisa.

Tagovi: mađarska, piletina, pšenica, hrana, ukrajina, žitarice
PROČITAJ I OVO
Hrvatska po izdvajanjima za zdravstvo znatno zaostaje za EU-om
ZDRAVSTVO
Hrvatska po izdvajanjima za zdravstvo znatno zaostaje za EU-om
ZAGREB - Iako izdvajanja za zdravstvo rastu, ona značajno zaostaju za prosjekom Europske unije, a naročito najuspješnijim članicama EU-a, dok je zdravstveni sustav podfinanciran.
Crna Gora: Rekordni prihodi od kockanja
KOCKA
Crna Gora: Rekordni prihodi od kockanja
PODGORICA - Deset najvećih kompanija koje organiziraju sportsko klađenje i posjeduju kladionice lani su imale ukupan prihod veći od 151 milijun eura. Zajedno su ostvarili pozitivan neto rezultat od preko 41,7 milijuna eura, a zapošljavali su 2091 radnika.
Azijska tržišta: Većina indeksa u plusu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Većina indeksa u plusu
ŠANGAJ -  Azijsko-pacifička tržišta uvelike su porasla u utorak, prateći poteze Wall Streeta, a ulagači očekuju kineski indeks menadžera nabave u proizvodnji za travanj.
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a trgovci se pripremaju za tjedan kojim dominiraju korporativne zarade i sastanak Federalnih rezervi.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE