" />
"> Maersk očekuje veliku potražnju i uska grla u transportu tereta do kraja godine | SEEbiz.eu

Maersk očekuje veliku potražnju i uska grla u transportu tereta do kraja godine

Maersk očekuje veliku potražnju i uska grla u transportu tereta do kraja godine
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2021 / 12:29
Autor: SEEbiz / H

KOPENHAGEN - Danski logistički div Maersk očekuje "iznimno snažne" rezultate u ovoj godini zbog snažne potražnje za kontejnerskim prijevozom tereta, upozoravajući na uska grla u transportu i manjak kontejnera i opreme.

"Snažna potražnja dovela je do uskih grla i manjka kapaciteta i opreme, zbog čega su vozarine porasle na rekordno visoke razine", naveo je u priopćenju objavljenom u srijedu direktor Soren Skou.

Zbog tih je čimbenika Maersk u prošlom tjednu povisio procjene ovogodišnje dobiti prije kamata, poreza, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) s 8,5 do 10,5 milijardi dolara na 13 do 15 milijardi dolara.

Podigao je i procjenu rasta globalne potražnje za kontejnerima s tri do pet na pet do sedam posto.

"Sada očekujemo da će se trenutna dinamika protegnuti i na četvrto tromjesečje," izjavio je Skou.

Veliki trgovci i proizvođači, uključujući Pumu i Signify, izvijestili su da zagušene luke, nestašica kontejnera i kašnjenja u Sueskom kanalu izazivaju probleme u transportu proizvoda iz Azije na ključna tržišta.

"Pandemija i dalje utječe na sektor tako što su se na aktualni ekonomski uzlet nadovezali značajni izazovi u poslovanju", rekao je Skou.

Najveća svjetska kompanija za kontejnerski prijevoz potvrdila je da su joj prihodi u prvom tromjesečju poskočili 30 posto, kao što su preliminarno izvijestili u prošlom tjednu.

U prvom tromjesečju EBITDA im je više nego udvostručena, na 4,0 milijarde dolara. U cijeloj godini trebala bi iznositi od 13 do 15 milijardi dolara, čime je dosadašnji raspon podignut za nekih pet milijardi dolara.

Procjena dobiti prije kamata i poreza podignuta je s 3,2 do 6,3 milijarde na devet do 11 milijardi dolara.

Tagovi: Maersk, transport, pretovar robe, globalna trgovina
PROČITAJ I OVO
Za vikend u Splitu 37.000 putnika
GUŽVE
Za vikend u Splitu 37.000 putnika
SPLIT - Zrakoplovi i putnici polako, ali sigurno vraćaju se u splitsku zračnu luku, u kojoj se za vikend očekuje deset tisuća putnika, a tome treba pribrojiti još i 27 tisuća putnika u gradskoj luci.
SBITOP ove godine s najvećim prinosom u Europi
PRINOS
SBITOP ove godine s najvećim prinosom u Europi
LJUBLJANA - Europska središnja banka sastala se u četvrtak. Kako nema znakova promjena u monetarnoj politici (ECB će i u trećem tromjesečju održavati visoku razinu kupnje pandemijskih vrijednosnih papira od drugog tromjesečja), indeksi dionica postavljaju nove rekorde, slične američkim.
Crna Gora: Stanje katastrofalno, sezona nikakva
TURIZAM
Crna Gora: Stanje katastrofalno, sezona nikakva
PODGORICA - Na Crnogorskom primorju gostiju nema. Organizovanih dolazaka turista nema i stanje je mnogo lošije nego 2019. godine.
Cijene metala snažno rasle ove godine, ali iduća godina donosi smirivanje
METALI
Cijene metala snažno rasle ove godine, ali iduća godina donosi smirivanje
ZAGREB - Cijene osnovnih metala, procjenjuje Svjetska banka, u prosjeku će ove godine biti 36 posto više nego lani, ali u 2022. godini trebale bi se vratiti, "jer će ublažiti neka ograničenja u ponudi".
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovanje oprezno zbog inflacije
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovanje oprezno zbog inflacije
LONDON - Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno jer ulagači nisu htjeli previše riskirati zbog jačanja inflacijskih pritisaka u najvećim svjetskim gospodarstvima, što bi moglo navesti središnje banke na zaoštravanje monetarne politike.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE