GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Manjak čeličnog otpada veliki izazov za industriju čelika

Manjak čeličnog otpada veliki izazov za industriju čelika
ČELIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2024 / 09:50
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Globalna ponuda otpadnog ugljičnog čelika nedostatna je da bi zadovoljila rastuću potražnju, a to će se samo pogoršati, prema analizi Boston Consulting Group. Proizvođači čelika i dobavljači starog željeza morat će se stoga pripremiti za nove okolnosti.

Prema analizi tvrtke, očekuje se da će potražnja za otpadnim metalima rasti ukupnom godišnjom stopom rasta od 3,3% u sljedećih osam godina, što će premašiti stopu rasta ponude od 3%.

"Upotreba otpadnog čelika kao ključnog materijala za smanjenje ugljičnog otiska u proizvodnji čelika je u porastu", objavila je tijekom tjedna Boston Consulting Group, gdje procjenjuju da će se do 2030. udio starog željeza u globalnoj proizvodnji čelika povećati sa sadašnjih 35 posto na 50 posto.

Rastuća potražnja za otpadnim čelikom proizlazi iz prelaska na proizvodnju čelika pomoću elektrolučnih peći, koje preuzimaju vodstvo u odnosu na tradicionalne metode zbog svojih prednosti za okoliš i fleksibilnosti. Kratkoročna količina raspoloživog čeličnog otpada ovisit će o mogućnosti recikliranja otpadnih vozila, industrijske opreme, kućanskih aparata i druge glomazne robe. Dodatni izazov je i nedovoljno razvijena reciklažna infrastruktura u zemljama u razvoju poput Indije i Kine.

Tvrtka stoga vjeruje da će deficit promijeniti globalne trgovinske tokove otpadnog čelika. Globalna trgovina smanjit će se sa sadašnjih približno 110 milijuna tona na približno 93 milijuna tona otpadnog čelika do 2030. godine zbog smanjenja dostupnosti otpadnog čelika. Pritom će se povećati domaća potrošnja, a smanjiti izvoz.

Posebno će biti izražene posljedice za tokove otpadnog materijala u SAD-u i EU. Izvoz primarnog otpadnog materijala iz Kanade u SAD tako će se do 2030. prepoloviti, dok će se europski izvoz smanjiti za gotovo četvrtinu.

Prema tvrtki, tvrtke i kreatori politike trebali bi provesti temeljitu procjenu trenutne dostupnosti otpadnog čelika i napraviti prognoze za buduće potrebe, što bi pomoglo u planiranju održive opskrbe i određivanju zaštitnih mjera za domaće tržište čelika.

Proizvođači čelika strateški se prilagođavaju promjenjivom tržištu otpadnog čelika nabavom, poboljšanjem kvalitete i optimiziranjem taline. Međutim, nedostatak otpadnog materijala ne pogađa samo proizvođače i prerađivače čelika, već i širi krug dionika unutar industrije, ističu.

Kreatori politika su stoga suočeni s izazovnim zadatkom rješavanja problema nedostatka otpadnog materijala kako bi podržali ulogu industrije čelika u ključnim sektorima za održavanje gospodarske konkurentnosti i promicanje kružnog gospodarstva, kao što su automobilska industrija, građevinarstvo i proizvodnja. Prema njima, jedna od mogućih strategija koju kreatori politike mogu koristiti za poticanje recikliranja starog čelika uključuje uvođenje poreznih olakšica i nameta.

„Iako se tržište starog čelika neprestano razvija i nudi različite mogućnosti opskrbe, predviđena nestašica praktički je neizbježna. Ključno je da se dionici u javnom i privatnom sektoru pripreme za nadolazeću nestabilnost i neizvjesnost. Adekvatno planiranje i provedba strateških inicijativa u sadašnjosti ključno je za ublažavanje izazova u budućnosti," rekla je Melanie Seier Larsen, direktorica i partnerica u Boston Consulting Group.

Tagovi: čelik, željezo, boston
PROČITAJ I OVO
Srebro ove godine pobjeđuje zlato
PLEMENITI METALI
Srebro ove godine pobjeđuje zlato
NEW YORK - Srebro je postalo vruća investicija u ovoj godini. Veliko je pitanje može li tako i ostati.
Azijska tržišta: Indeksi pali zbog krize na relaciji Iran-Izrael
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali zbog krize na relaciji Iran-Izrael
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta oslabila su u ponedjeljak dok su trgovci vagali utjecaj iranskih masovnih napada dronovima i projektilima na Izrael tijekom vikenda, s fokusom i na ključne gospodarske podatke iz Kine i Japana kasnije tijekom tjedna.
Brza moda na meti novog francuskog zakona
REGULATIVA
Brza moda na meti novog francuskog zakona
PARIZ - Francuska vlada radi na novom zakonu koji bi trebao bolje regulirati kompanije koje se bave tzv. brzom modom. Stručnjaci i aktivisti pozdravljaju tu mjeru, iako bi neki u zakonu voljeli vidjeti drugačije metode.
Jakopović: Moramo mijenjati svijest i ići u veće dohodovne kulture
HRANA
Jakopović: Moramo mijenjati svijest i ići u veće dohodovne kulture
ZAGREB - Počela je sjetva kukuruza, kod nas najzastupljenije ratarske kulture. Domaćom proizvodnjom ne samo da zadovoljavamo vlastite potrebe nego ga i izvozimo.
Bitcoin se oporavio od najveće rasprodaje u više od godinu dana
OPORAVAK
Bitcoin se oporavio od najveće rasprodaje u više od godinu dana
NEW YORK - Bitcoin se oporavio od najveće rasprodaje u više od godinu dana, što je rani pokazatelj nadolazeće volatilnosti na tržištima imovine dok ulagači probavljaju izglede vojne eskalacije na Bliskom istoku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE