GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Manji zazor od rizika podupro kineski juan

Manji zazor od rizika podupro kineski juan
FOREX
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.02.2020 / 14:54
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Dolar je u utorak bio stabilan prema košarici drugih najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, dok su valute-utočišta oslabile jer su investitori bili skloniji riziku, premda u fokusu ostaje daljnji razvoj situacije s koronavirusom u Kini.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, prema posljednjim je podacima iznosio 97,882 boda, što znači da je u plusu svega 0,1 posto u odnosu na zatvaranje u ponedjeljak kada je ojačao 0,44 posto, najviše u jednom danu od početka ove godine.

Eurom se trgovalo po više-manje nepromijenjenom tečaju u odnosu na prethodno zatvaranje, od 1,1059 dolara. Cijena britanske funte skliznula je na 1,2955 dolara, nedaleko najnižih razina u šest tjedana, i na 85,21 penija za euro, najniže razine u dva tjedna, zbog obnovljenih strahova od neuređenog brexita nakon najnovijih izjava premijera Borisa Johnsona.

Kineski juan na inozemnim je tržištima prema dolaru ojačao 0,3 posto, na 6,9905 juana za dolar, nakon što mu je u ponedjeljak cijena u jednom trenutku skliznula na najniže razine u mjesec dana pa je za dolar trebalo izdvojiti 7,0230 juana.

Valute-utočišta, poput japanskog jena i švicarskog franka, u koje investitori sklanjaju kapital u neizvjesnim vremenima, oslabile su pak po 0,3 posto u odnosu na dolar prema zatvaranju dan ranije, pokazuju posljednji raspoloživi podaci.

"Jutros smo uglavnom bilježili veću sklonost riziku", rekla je Jane Foley, valutna analitičarka Rabobanka.

Na dobitku su bile i druge valute osjetljive na situaciju u međunarodnoj trgovini, uključujući norvešku krunu koja je prema dolaru ojačala 0,4 posto, te novozelandski dolar koji je prema američkom ojačao 0,1 posto.

Stabilizirala se i cijena australske valute prema američkoj, ojačavši za 0,5 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije, nakon što je australska središnja banka zadržala postojeću ključnu kamatnu stopu od 0,75 posto.

Investitori budno prate daljnji razvoj situacije u Kini nakon što su kineske vlasti izvijestile da je broj umrlih od koronavirusa narastao na 425, a zaraženih na 20.438. Tamošnja središnja banka poduzela je niz mjera s ciljem stabilizacije tržišta nakon snažnog pada cijena dionica u ponedjeljak, prvog radnog dana nakon produženih kineskih novogodišnjih razina.

Tagovi: kineski juan, dolar, euro
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet slab
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet slab
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio slabašan promet i pad indeksa.
Uzletjele dionice proizvođača francuskog konjaka nakon pomirljivih tonova na relaciji Macron-Xi
REAKCIJE
Uzletjele dionice proizvođača francuskog konjaka nakon pomirljivih tonova na relaciji Macron-Xi
PARIZ - Dionice nekoliko francuskih proizvođača konjaka porasle su u utorak nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron sugerirao da bi trgovinske napetosti između Kine i Europske unije, koje bi mogle utjecati na proizvođače pića, mogle popustiti.
Tehnička analiza sugerira snažan uzlazni trend bitcoina
USPON
Tehnička analiza sugerira snažan uzlazni trend bitcoina
NEW YORK - Dugoročni pokazatelji Bitcoin trenda, 200-dnevni i 200-tjedni pomični prosjek, na najvišim su razinama ikad, a Anthony Pompliano kaže da je BTC "jak kao i uvijek".
Azijska tržišta: Južna Koreja predvodi rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Južna Koreja predvodi rast
ŠANGAJ - Južnokorejske dionice predvodile su rast na azijsko-pacifičkim tržištima u utorak nakon što je Wall Street porastao tijekom noći zbog očekivanja da bi Federalne rezerve mogle uskoro smanjiti kamatne stope.
Wall Street: Rast indeksa, oživjele nade da će Fed spustiti kamate
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Rast indeksa, oživjele nade da će Fed spustiti kamate
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a kod investitora su očito porasla očekivanja od Federalnih rezervi o smanjenju kamata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE