GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Margita Stefanović: Devet godina s one strane duge (VIDEO)

Margita Stefanović: Devet godina s one strane duge (VIDEO)
GODIŠNJICA SMRTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.09.2011 / 16:31
Autor: SEEbiz / Nezavisne novine
BEOGRAD - Prije točno devet godina umrla je Margita Stefanović. Margita Magi Stefanović (1. travnja 1959 – 18. rujna 2002) bila je srpska muzičarka, najpoznatija kao klavijaturistica beogradske rock grupe "Ekatarina Velika“.

Rođena je kao jedinica u obitelji beogradskog kazališnog i TV-redatelja Slavoljuba Stefanovića-Ravasija.

Srednju muzičku školu završava u klasi sa Ivom Pogorelićem sa kojim uzima privatne satove kod ruskog profesora Timikina. Kao apsolutni sluhista i uz Pogorelića najtalentiranija u klasi dobija ponudu za nastavak školovanja na moskovskom konzervatoriju. Ponudu odbija i u Beogradu upisuje arhitekturu koju uspješno završava 1982. Kao student osvaja treću nagradu na međunarodnom natječaju u Japanu za rad na temu uređenja crnogorskog sela Reževići. Istovremeno važi za jednog od najtalentiranijih klasičnih pijanista.

Prekretnicu u njenoj muzičkoj orijentaciji predstavlja prisustvovanje koncertu tek formiranog benda Milana Mladenovića Katarina II u dvorani kina „Topčiderska zvezda“. Prvog svibnja 1982. upoznaje članove grupe Električni orgazam, a kroz druženje s njima i Milana Mladenovića. Mladenović je, fasciniran njenim talentom i voljom za istraživanjem, poziva da se pridruži grupi, te kupuje sintesajzer na kojem Stefanović vježba. Nakon povratka s tromjesečnog puta po Južnoj Americi Margita Stefanović postaje stalni član sastava.

„Katarina II“ 1985. mijenja ime u „Ekatarina Velika“ i djeluje sve do 1994. godine. Tokom tog perioda Margita Stefanović komponira i muziku za kazalište (predstave „Klasni neprijatelj“, „Tri sestre“, „S one strane duge“ i „Majka hrabrost“) i televiziju (drama „Plavi, plavi“), radi kao producent („Karlovi Vari“) i gostuje na albumima mnogih jugoslavenskih grupa („Bejbi Kejt“, Elvis J. Kurtović, „Van Gog“, „Babe“). Godine 1985. pojavljuje se u filmu Gorana Markovića „Tajvanska kanasta“ u ulozi sestre glavnog junaka. U filmu se pojavljuje i „EKV“ izvodeći pjesmu „Tattoo“.

Poslije raspada „Ekatarine Velike“ nastavlja da se bavi muzikom. S nekoliko beogradskih muzičara krajem 1994. osniva bend Kurajberi koji uglavnom izvodi obrade stranih i domaćih hitova po beogradskim klubovima. Godine 1995. osniva bend „EQV“ sa muzičarem Vladimirom Stojićem i izdaje CD „Ti si sav moj bol“ (nazvan po pjesmi „Ekatarine Velike“) za bečku muzičku kuću „Coop Arts & Crafts Unlimited“. Na CD-u se nalazi i tehno obrada istoimene pjesme. U tom periodu nastavlja da gostuje i na albumima i koncertima jugoslavenskih bendova i povremeno svira sa sastavima „Glisersi“, „Zion banda“ i „Direktori“.

Krajem 90-tih njena muzička aktivnost slabi. Godine 2002. komponira muziku za predstavu beogradske redateljice Hajdane Baletić „Kaput mrtvog čoveka“ što je njeno posljednje muzičko djelo.

Margita Stefanović je posljednje godine života provela u beogradskom Centru za smještaj beskućnika, a umrla je 18. rujna 2002. na beogradskoj Infektivnoj klinici. Uzrok smrti nije službeno objavljen, ali se pretpostavlja da je umrla od posljedica dugogodišnjeg intravenoznog konzumiranja droge.

Prije nje su umrli također članovi Ekatarine Velike, odnosno Katarine Druge - Ivica Vdović (1992), Milan Mladenović (1994) i Bojan Pečar (1998).

Za Margitu je vezana urbana priča o prvom beogradskom grafitu (ako se ne računa grafit na Slaviji "Provereno - min njet" iz listopada 1944.). Naime, Nebojša Krstić (nekadašnji član grupe VIS Idoli, danas savjetnik predsjednika Srbije Borisa Tadića) je na njenoj kući na Slaviji napisao "Margita je dječak". Mnogo godina kasnije grafit je izblijedio, a netko je preko njega ispisao "Prozor mora pasti".

 

Tagovi: Margita Stefanović, Ekaterina velika, Milan Mladenović, Ivo Pogorelić, Ivica Vdović, Bojan Pečar
PROČITAJ I OVO
Britanski turoperatori u srijedu će danom akcije pozvati vladu da olakša putovanja
PUTOVANJA
Britanski turoperatori u srijedu će danom akcije pozvati vladu da olakša putovanja

LONDON - Britanske aviokompanije i turoperatori planiraju „dan akcije“ za srijedu čime bi vladu koja obeshrabruje putovanja Britanaca u popularne destinacije, a među njima je i Hrvatska, pritisnuli da ublaži ograničenja prije vrhunca sezone godišnjih odmora.

Snažan lipanjski rast na Kvarneru daje nadu u dobru turističku sezonu
DOBRE NAZNAKE
Snažan lipanjski rast na Kvarneru daje nadu u dobru turističku sezonu
RIJEKA - Ljeto koje će i kalendarski početi u ponedjeljak te sve bolja epidemiološka situacija u Hrvatskoj i više su nego dobar nagovještaj obećavajuće turističke sezone koja se, sudeći po velikom broju vozila na graničnim prijelazima, polako zahuktava.
Splitsko-dalmatinska županija: Hoteli bi mogli imati bolju špicu sezone nego rekordne 2019.
OPTIMIZAM
Splitsko-dalmatinska županija: Hoteli bi mogli imati bolju špicu sezone nego rekordne 2019.
SPLIT - Najave za špicu sezone zasad su fenomenalne - u velikim hotelskim lancima čak i bolje nego za rekordnu 2019. godinu.
U Crnoj Gori 35.000 turista, 60% u odnosu na 2019.
TURIZAM
U Crnoj Gori 35.000 turista, 60% u odnosu na 2019.
PODGORICA – Prema podacima Nacionalne turističke organizacije (NTO), u Crnoj Gori trenutno boravi 35.000 turista, što je 60 odsto nego u istom periodu 2019. godine, saopštio je danas crnogorski ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.
Uskoro osnivanje Europske udruge za koordinaciju revitalizacije željezničke pruge Ljubljana-Zagreb
ŽELJEZNICA
Uskoro osnivanje Europske udruge za koordinaciju revitalizacije željezničke pruge Ljubljana-Zagreb
LJUBLJANA - Općine duž pruge Ljubljana-Metlika te države Slovenija i Hrvatska koordiniraju konačne detalje za uspostavu Europske grupe teritorijalne suradnje koja će koordinirati i pribaviti sredstva za revitalizaciju željezničke pruge Ljubljana-Zagreb.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE