GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marić: Konverzija provedena po zakonu, štitit ćemo proračun i porezne obveznike

Marić: Konverzija provedena po zakonu, štitit ćemo proračun i porezne obveznike
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.07.2016 / 14:07
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić komentirao je u ponedjeljak pismo upozorenja Europske komisije o pitanju konverzije kredita u 'švicarcima' istaknuvši da je konverzija provedena u skladu sa zakonom te da će se rješenje tražiti s EK i hrvatskim bankama u dijalogu čiji će prioritet biti zaštita hrvatskog državnog proračuna i poreznih obveznika.

Europska komisija je, naime, u petak potvrdila da je još sredinom prošlog mjeseca poslala Hrvatskoj službeno pismo upozorenja zbog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima u eure, smatrajući da je zakon o konverziji sav trošak prebacio na banke i da retroaktivna primjena ugrožava načelo pravne sigurnosti.

Ističući kako ovakav stav EK nije iznenađujući, jer je i u prilikom samog donošenja zakona kojim je konverzija omogućena bilo "određenih upozorenja i komentara od strane Bruxellesa", Marić je istaknuo da je "bitno za reći da je konverzija napravljena sukladno zakonu".

"Konverzija je u gotovo cijelom iznosu i obujmu, kod nešto preko 94 posto korisnika kredita u 'švicarcima', provedena, krediti su konvertirani u eurske ili kunske i tu nema povratka. Zakon je, dakle, gotovo u potpunosti konzumiran", kazao je Marić odgovarajući na pitanja novinara nakon potpisivanja ugovora između Europske investicijske banke i Hrvatske banke za obnovu i razvitak.

Rješenje ovog slučaja, kazao je, tražit će se u dijalogu kako s EK tako i s hrvatskim bankama koje su na tržištu nudile kredite u 'švicarcima', a temelj tog dijaloga bit će poštivanje hrvatskih zakona te obrana nacionalnih interesa.

"Možete biti sigurni da ćemo učiniti sve što je u okviru naših mogućnosti i ovlasti da bi se zaštitio kako državni proračun tako i svi mi porezni obveznici, odnosno da se taj ukupni efekt ne bi prelio u nekakvom značajnijem obliku na sve nas. Dakle, zaštita državnog proračuna i poreznih obveznika je primarna", naglasio je Marić.

Dodajući kako razumije velik interes ne samo gotovo 60 tisuća građana koji su imali kredite u 'švicarcima već i opće javnosti za rješenje ovog slučaja, rekao je da ne može još uvijek govoriti o tome u kojem bi smjeru mogao ići kompromis, jer se radi o "vrlo kompleksnoj problematici i tematici".

"I mi isto imamo nekakve svoje adute i i želimo ih testirati, ali ideja je da se ne ugroze sredstva poreznih obveznika", rekao je ministar financija, pojasnivši i da činjenica da je vlada trenutno tehnička "ograničava određene stvari, ali nas ne priječi da radimo i aktivno tražimo moguća rješenja".

Dodao je i da pismo EK shvaća ozbiljno, da ovaj problem stvara za Hrvatsku svojevrsni reputacijski rizik, "ali mi smo suverena zemlja i moramo prije svega brinuti o svojim interesima".

Konverzija ulazi i u procjenu kreditnog rejtinga

Pitanje konverzije kredita u 'švicarcima' bilo je i temom razgovora s predstavnicima agencija za kreditni rejting.

To pitanje, ocijenio je Marić, "može značiti potencijalnu opasnost za hrvatski državni proračun u smislu štete koju porezni obveznici mogu podnijeti, ali i njima smo obrazložili problematiku, koji su to otprilike mogući koraci koji slijede, bez preciziranja detalja, odnosno da ćemo poduzeti sve što je u našoj moći da se upravo ne dogodi nekakav loši scenarij".

Na novinarski upit očekuje li da će hrvatski kreditni rejting biti revidiran, Marić je rekao da nam ekonomski fundamenti idu u korist, ali da agencije naglasak daju i na političku situaciju.

"Očekujemo odluku koja će biti temeljena i na razgovorima koje smo vodili prije nekih tri tjedna kada je bilo njihovo izaslanstvo u Zagrebu. Ekonomski fundamenti, dakle gospodarski oporavak, prije svega stanje u javnim financijama gdje smo pokazali i domaćoj i međunarodnoj javnosti da itekako odgovorno upravljamo javnim dugom te recentni primjeri naših aktivnosti na međunarodnim i domaćim tržištima, govore nam u prilog. Dakle, možemo reći kako ima jako puno argumenta i razloga u obranu kreditnog rejtinga. U isto vrijeme, kreditne rejting agencije stavljaju određeni naglasak i na političku stabilnost tako da sigurno i u tom dijelu očekujemo da će nešto reći. No, pričekajmo petak za konačnu odluku", odgovorio je.

Regres tijekom srpnja

Novinare je zanimalo i da li će se uspjeti prikupiti sredstva za isplatu regresa javnim i državnim službenicima, za što u ovogodišnjem proračunu sredstva nisu predviđena, a Marić je odgovorio da će regres sigurno biti isplaćen tijekom srpnja sredstvima koja će se prikupiti preraspodjelama u proračunu.

"Sredstva nisu predviđena u originalnom proračuni, ali upravo radimo na tome da se u okviru postojećeg proračuna pojedine stavke pojedinih ministarstava preraspodjele kako bi se osigurala isplata regresa. Nisam se obvezao, ali svakako u tijeku srpnja očekujemo da ćemo uspjeti isplatiti regres. Preraspodjelom sredstava je to moguće napraviti, ali kod pojedinih ministarstava, prije svega ministarstava znanosti i zdravlja, obzirom na broj korisnika regresa, odnosno broj zaposlenika u javnim službama, će biti nešto izazovnija situacija, ali ćemo uspjeti", rekao je ministar.

Na upit želi li ostati ministrom i u sljedećoj vladi, ukoliko HDZ dobije izbore, odgovorio je da je "i dalje ministar financija u tehničkoj vladi" i da mu je to prva i osnovna preokupacija, a da ostali politički dio ne komentira.

Tagovi: Zdravko Marić, konverzija kredita
PROČITAJ I OVO
Hrvatski lovci na tartufe zabrinuti zbog klimatskih promjena
BRIGE
Hrvatski lovci na tartufe zabrinuti zbog klimatskih promjena
MOTOVUN - Lov na tartufe u šumama sjeverozapadne Hrvatske u opasnosti je zbog klimatskih promjena i krčenja šuma, što izaziva strah da bi gastronomski rudnik zlata u zemlji mogao biti ugrožen.
Pad na azijskim tržištima zbog omikrona
PESIMIZAM
Pad na azijskim tržištima zbog omikrona
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u utorak trguje pesimistično zbog straha od nove varijante koronavirusa.
Wall Street nadoknadio dio gubitaka od petka
U PLUSU
Wall Street nadoknadio dio gubitaka od petka
NEW YORK – Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica nadoknadile dio gubitaka od petka jer se ulagači nadaju da širenje omikron varijante koronavirusa neće dovesti do ponovnog zatvaranja gospodarstva.
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi pali
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi u ponedjeljak su kliznuli naniže, već drugi trgovinski dan zaredom te su tako na putu gubitka većeg od jedan posto od početka studenoga.
Dolarov indeks u blagom plusu na početku tjedna
FOREX
Dolarov indeks u blagom plusu na početku tjedna
LONDON - Dolar je u ponedjeljak blago ojačao prema najvažnijim svjetskim tržištima valutama na međunarodnim tržištima, nakon što je početni šok izazvan pojavom nove varijante koronavirusa splasnuo, a investitori čekaju nove smjernice.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE