GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marić o kriterijima za euro: Hrvatska stoji dobro

Marić o kriterijima za euro: Hrvatska stoji dobro
EUROZONA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2021 / 21:20
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - O amandmanima na državni proračun raspravljalo se u Saboru. Vladino prihvaćanje pet oporbenih amandmana vrijednih 11 milijuna kuna oporba naziva 'kikiriki' i najavljuje da proračun neće podržati.

Gost središnjeg Dnevnika HTV-a bio je ministar financija Zdravko Marić koji se javio iz Bruxellesa te dao svoj komentar o tome, kao i o potpisivanju porazum o komunikacijskoj strategiji za uvođenje eura.

Ministar financija u Bruxellesu s Europskom komisijom potpisuje sporazum o komunikacijskoj strategiji za uvođenje eura. Na pitanje kako bi ona trebala izgledati potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je da kako je potpisivanje sporazuma vrlo važan korak u svemu što radi Vlada - a to je put prema ulasku u eurozonu i uvođenju eura, rekao je Marić.

- Sigurno da kroz načela i principe koje smo utkali u taj put, informiranost, znanje i potpuna transparentnost prema našim građanima je ključni integralni. Tako da bi ova komunikacijska strategija tome zapravo i trebala i hoće najviše pridonijeti, kako u ovoj fazi kada još uvijek traju pripremne radnje, kada smo još uvijek fokusirani na ispunjavanje naših kriterija, a tako još i više onoga časa kada europske institucije u okviru procedure proglase i službeno objave da kroz tada, nekih šest mjeseci, Hrvatska ulazi u eurozonu. Taj trenutak najranije se može dogoditi sredinom iduće godine, rekao je Marić.

Komentirajući činjenicu da su kriteriji za ulazak u eurozonu zbog pandemije u dobroj mjeri suspendirani i je li Hrvatska i dalje pri tome da uvede euro 1.1.2023. Marić je rekao da i dalje RH stoji pri tome.

- Uz napomenu da trebamo ispuniti sve te kriterije, ja osobno ne osjećam neko pretjerano ublažavanje, dijalog i općenito naša suradnja s europskim institucijama, kako Europskom komisijom tako i Europskom središnjom bankom, ali i zemljama članicama je vrlo intenzivna. Mi se držimo svega onoga na što smo se na neki način obvezali kao mjere koje treba ispuniti nakon našeg ulaska u devizni tečajni mehanizam 2 (ERM2). Tu je i izvješće EK o stanju i stupnju konvergencije, kao i dobro znani Maastriški kriteriji. Ne ulazimo kako će oni izgledati za nekoliko godina, već sad postoje određene najave i spekulacije o nekakvoj reviziji, mi se držimo onoga što trenutno vrijedi. Po svih pet kriterija, uključujući i stopu inflacije i što se tiče fiskalnih kriterija Hrvatska stoji dobro i prijedlog proračuna za iduću godinu bi trebao osigurati da Hrvatska ispunjava i te uvjete, naglasio je Marić.

O saborskoj raspravi o amandmanima, o prihvaćanju nekoliko oporbenih čija je vrijednost 32 milijuna kuna te hoće li to dodatno povećati proračunski manjak ministar financija je rekao kako neće.

- Prema Zakonu o proračunu kad god predlažete amandman za neko povećanje sredstava za neku namjenu morate u isto vrijeme predložiti adekvatno sman jenje na nekoj drugoj stavci. Kroz amandmane ne možete i ne smijete povećavati ukupni rezultat proračuna. Prihvaćena su 4 amandmana vladajućih i 5 oporbenih. Mislimo da će oni doprinijeti još boljoj kvaliteti proračuna za iduću godinu, godinu koja još uvijek ima izazove, prije svega vezanih uz COVID. Ali nakon jedn dosta dobre godine u kojoj smo po svemu sudeći dostigli predrecesijsku razinu realnog BDP-a u idućoj godini cijeli proračun je baziran na nastavku rasta BDP-a od nekakvih 4,4%. Međutim, što uvijek napominjem kao ministar financija, uz sve dobre i gospodarske pokazatelje, dobro punjenje proračuna, naš fokus treba i mora biti uvijek i isključivo na troškovnoj, rashodnoj strani proračuna, još je jednom istaknuo Marić.

Tagovi: uvođenje eura, eurozona, Zdravko Marić
PROČITAJ I OVO
Kina intenzivira proizvodnju rijetkih minerala
MINERALI
Kina intenzivira proizvodnju rijetkih minerala
SINGAPUR - Kina je u petak objavila da će rudarskim kompanijama na početku godine omogućiti vađenje znatno većih količina rijetkih minerala u skopu godišnje kvote nego na početku prošle godine.
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s blagim dobitkom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s blagim dobitkom
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su Crobexi blago porasli uz skroman obujam trgovanja, pri čemu je tek dionicom Atlantske plovidbe ostvaren milijunski promet.
Azijska tržišta: Indeksi porasli nakon jučerašnjeg teškog pada
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli nakon jučerašnjeg teškog pada
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, nakon oštrog pada dan prije, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta dosegnula najvišu razinu u godinu i pol dana jer se u SAD-u očekuje agresivno povećanje kamatnih stopa.
Wall Street pao, trgovanje nesigurno
PAD
Wall Street pao, trgovanje nesigurno
NEW YORK – Nakon vrlo nesigurnog trgovanja i velikih oscilacija cijena dionica, burzovni indeksi na Wall Streetu završili su u četvrtak u minusu jer su ulagači i dalje pod dojmom poruka američke središnje banke o zaoštravanje monetarne politike.
Norveški fond znatno povećao mirovine građana u 2021.
MIROVINE
Norveški fond znatno povećao mirovine građana u 2021.
OSLO - Norveški državni mirovinski fond objavio je u četvrtak da je u 2021. godini ostvario prinos na ulaganja za mirovine građana od 1.580 milijardi norveških kruna (177 milijardi dolara) zahvaljujući ponajprije rezultatima dionica tehnoloških kompanija,
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE