GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marić: Ulaskom u eurozonu Hrvatska će se dodatno integrirati s EU članicama

Marić: Ulaskom u eurozonu Hrvatska će se dodatno integrirati s EU članicama
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2022 / 19:05
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić istaknuo je u srijedu, u povodu objave izvješća Europske komisije i Europske središnje banke o konvergenciji, da je od samog početka tog procesa, unatoč svim izazovima, bio uvjeren da će Hrvatska ispuniti sve potrebne preduvjete za ulazak u europodručje 1. siječnja 2023.

"Ovim ćemo se korakom dodatno ekonomski i društveno integrirati s državama članicama Europske unije, a time i ojačati naše gospodarske i društvene odnose s najrazvijenijim krugom zemalja u svijetu", riječi su Marića koje se prenose u objavi Ministarstva financija.

Europska komisija u srijedu je predstavila izvješće o konvergenciji te je potvrdila da je Hrvatska jedina od promatranih država članica koja ispunjava sve kriterije nominalne konvergencije, kao i da je hrvatsko zakonodavstvo u cijelosti usklađeno sa zahtjevima iz Ugovora o funkcioniranju EU te sa Statutom Europskog sustava središnjih banaka i Europske središnje banke.

Slijedom toga Europska komisija je zaključila da je Hrvatska spremna uvesti euro 1. siječnja 2023.te će tako postati dvadeseta država članica europodručja.

Vijeće EU će konačne odluke o uvođenju eura u Hrvatskoj donijeti u prvoj polovici srpnja, nakon rasprave na sastancima Euroskupine, Vijeća ministara EU za ekonomske i financijske poslove te Europskog vijeća, a čemu će prethoditi mišljenja Europskog parlamenta i Europske središnje banke. Ovo izvješće označava ključni i povijesni korak na hrvatskom putu prema euru.

Tagovi: Zdravko Marić, eurozona, kreditini rejting Hrvatske
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE