GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mas: Niko iz EU ne traži da Srbija prizna Kosovo ili zatvori škole i bolnice

Mas: Niko iz EU ne traži da Srbija prizna Kosovo ili zatvori škole i bolnice
EU-SBIJA-KOSOVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2012 / 15:14
Autor: SEEbiz/Fonet
BEOGRAD - Nemački ambasador u Beogradu Volfram Mas je, povodom mogućnosti da Srbija 1. marta dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU), danas izjavio da je daleko od toga da bude optimista, ali da nije ni pesimista.

Navodeći da je u decembru Savet EU postavio Srbiji tri uslova i da je posle prošlonedeljnih razgovora ohrabren da postoji mogućnost rešenja za regionalno predstavljanje Prištine, Mas je rekao da je bilo napretka u primeni nekih sporazuma koje su Beograd i Priština postigli i izrazio nadu da će biti ojačana saradnja Srba sa Euleksom i Kforom.

Mas je naglasio da niko iz EU nije tražio od Srbije da prizna nezavisnost Kosova, da zatvori svoje škole i bolnice na Kosovu, niti da se odrekne rezolucije 1244. To je rezolucija Ujedinjenih nacija (UN) i samo Savet bezbednosti UN može da je se odrekne, rekao je Mas studentima koji su bili u Berlinu, u okviru programa "Dobrodošli u Nemačku".

Tražimo, rekao je Mas, da se sprovode sporazumi između Beograda i Prištine, uključujući i sporazum o integrisanom upravljanju prelazima. Očekujemo da se omogući nesmetano obavljanje mandata Kforu i Euleksu na celoj teritoriji Kosova, rekao je Mas i istakao da EU očekuje i da se postigne dogovor o predstavljanju Prištine u regionalnim forumima. To nije ništa novo i predstavlja deo Kopenhaških kriterijuma koji se odnose na dobrosusedske odnose i regionalnu saradnju, podsetio je Mas.

Mas je, komenatrišući istraživanja javnog mnenja po kojima opada entuzijazam za članstvo u EU, rekao da smatra da je najbolji način da se očuva identitet malih država, kao što su Srbija i Nemačka, upravo u članstvu u EU.

Prema njegovim rečima, isto pokazuju i ekonomski podaci, odnosno činjenica da 78 odsto novca koja dolazi kao ekonomska pomoć u Srbiju, dolazi iz EU ili država članica Unije. Ako tome dodate Sjedinjene Američke Države, Švajcarsku, Norvešku i Japan to čini 97 odsto, rekao je Mas.

On je podsetio da prema istraživanjima javnog mnenja, građani misle da su među najvećim ekonomskim donatorima Srbije Japan, "zbog žutih autobusa", i Rusija. Rusija za vreme Vlade Srbije, koju je vodio Vojislav Koštunica, nije dala ni jedan jedini dinar, rekao je Mas i naglasio da je bilo govora o kreditu od milijardu evra, koji je potom postao kredit od milijardu dolara. Od toga je stiglo svega 200 miliona, dok se o ostalih 800 još pregovara, rekao je Mas i istakao da EU svake godine Srbiji odobri 200 miliona evra bespovratne pomoći.

Tagovi: Srbija, Beograd, Nemacki ambasador, Volfram Mas, EU ne trazI, Srbija prizna Kosovo, Zatvori skole i bolnice, Rezplucija 1244
PROČITAJ I OVO
Zašto su investitori zaboravili na zlato?
PLEMENITI METALI
Zašto su investitori zaboravili na zlato?
NEW YORK - Unca zlata pala je gotovo dva posto u prošlom tjednu, dok je cijena srebra pala najniže ove godine (ispod 22,5 dolara za uncu).
Savić o uvođenju eura: Postoji strah od poskupljenja, ali...
EURO
Savić o uvođenju eura: Postoji strah od poskupljenja, ali...
ZAGREB - Govoreći o tome kako će se banke i trgovci prilagoditi promjeni valute, Savić uvjerava kako će se paziti da konverzije depozita ili štednje ne idu na štetu građana.
Francuska i Rusija rješavaju spor oko šampanjca
SPOROVI
Francuska i Rusija rješavaju spor oko šampanjca
PARIZ - Francuska i Rusija dogovorile su rad na rješavanju spora oko novog ruskog zakona koji zahtijeva od francuskih proizvođača šampanjca da svoje boce označe kao pjenušavo vino, priopćilo je francusko Ministarstvo pravosuđa.
Bitcoin u tjednu ojačao pet posto
KRIPTOVALUTE
Bitcoin u tjednu ojačao pet posto
NEW YORK - Čini se da trenutno kriptovalute pružaju svojevrsno utočište od inflacije.
Svjetska tržišta: Indeksi pali drugi tjedan zaredom
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi pali drugi tjedan zaredom
ZAGREB – Na svjetskim su burzama cijene dionica pale i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer su ulagači zabrinuti zbog usporavanja oporavka globalnog gospodarstva i skorašnjeg smanjenja fiskalnih i monetarnih poticaja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE