GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Maslinarstvo: Hercegovini je uzor Istra

Maslinarstvo: Hercegovini je uzor Istra
UZORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2023 / 08:31
Autor: SEEbiz
MOSTAR - Maslinarstvo predstavlja neizostavni dio tradicije Neuma i njegovog zaleđa. Osim toga, ono je i jedna od vodećih poljoprivrednih grana u Neumu. Maslinari iz Neuma kažu da su geografski položaj općine i klimatski uvjeti idelani za uzgoj maslina.

 Nama je uzor Istra. Istra je već pet godina jedna od najjačih regija u svijetu. Mi kad se malo pokušamo sa njima upoređivati, to nije neskromno - jer imamo geografske uvjete, zemlju... Imamo zemlju sačuvanu, ističe Matić, predsjednik Hercegovačke udruge uljara i maslinara.

Promatrajući situaciju u drugim mediteranskim zemljama, maslinari u Neumu žele brendirati maslinovo ulje i proizvode od maslina kao domaći proizvod, te ga uvrstiti u turističku ponudu.

Domaća uljara, otvorena prošle u gospodarskoj zoni, znatno je unaprijedila rad i kvalitetu prozivoda, a smanjila troškove proizvođačima.

- To nam puno znači, to je neprocjenjivo. Mi smo imali velike probleme, morali smo ići preko granice u Hrvatsku, morali smo zaleđem, dok još nije ove ceste bilo preko Svitave, u Ljubuški, Čapljinu i dalje, objašnjava Matić.

Masline se u Neumu sade i obrađuju od davnina pa ni stogodišnji maslinici ovdje nisu rijetka pojava. Od domaćih maslinara ne možemo očekivati ništa drugo osim iznimno kvalitetnih proizvoda, izvještava federalna.ba.

Tagovi: Hercegovina, maslinarstvo, maslinovo ulje, Neum, Istra
PROČITAJ I OVO
Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura
TURIZAM
Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura
ZAGREB - Prihodi od stranih turista u Hrvatskoj su u 2023. godini porasli na 14,6 milijardi eura ili 11,4 posto u odnosu na 2022., izvijestili su u petak iz Ministarstva turizma i sporta (MINTS) na temelju podataka Hrvatske narodne banke (HNB), dodajući da su u sektoru optimistični za predsezonu i cijelu 2024. godinu.
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE