GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mastercard ulazi dublje u kriptovalute s novim alatom za borbu protiv prijevara

Mastercard ulazi dublje u kriptovalute s novim alatom za borbu protiv prijevara
KRIPTO SCENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.10.2022 / 08:40
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Mastercard će u utorak predstaviti novi dio softvera koji bankama pomaže identificirati i prekinuti transakcije s kripto mjenjačnicama sklonih prijevarama, rekla je tvrtka ekskluzivno za CNBC.

Nazvan Crypto Secure, sustav koristi "sofisticirane" algoritme umjetne inteligencije za određivanje rizika od kriminala povezanog s kripto razmjenama na mreži plaćanja Mastercard. Sustav se oslanja na podatke iz blockchaina, javnu evidenciju kripto transakcija, kao i druge izvore.

Uslugu pokreće CipherTrace, startup za sigurnost blockchaina, kojeg je Mastercard preuzeo prošle godine. Sa sjedištem u Menlo Parku u Kaliforniji, CipherTrace pomaže tvrtkama i državnim agencijama u istraživanju nezakonitih transakcija koje uključuju kriptovalute. Njegovi glavni konkurenti su njujorška tvrtka Chainalysis te Elliptic sa sjedištem u Londonu.

Mastercard pokreće uslugu u kontekstu rastućeg kriminala na tržištu digitalne imovine. Količina kriptovalute koja ulazi u novčanike s poznatim kriminalnim vezama porasla je na rekordnih 14 milijardi dolara prošle godine, prema podacima analitičke tvrtke za blockchain Chainalysis. A 2022. svjedočimo nizu visokoprofilnih hakiranja i prijevara usmjerenih na kripto ulagače.

Na platformi Crypto Secure, bankama i drugim izdavateljima kartica prikazana je nadzorna ploča s ocjenama označenim bojama koje predstavljaju rizik od sumnjive aktivnosti, s ozbiljnošću rizika u rasponu od crvene za "visoku" do zelene za "nisku".

Crypto Secure ne donosi prosudbe o tome treba li odbiti određenog kripto trgovca. Ta je odluka na samim izdavateljima kartica.

Mastercard već koristi sličnu tehnologiju za sprječavanje prijevara u transakcijama u fiksnoj valuti. Uz Crypto Secure, proširuje takvu funkcionalnost na bitcoin i druge virtualne valute.

Ajay Bhalla, Mastercardov predsjednik kibernetičkog i obavještajnog poslovanja, rekao je da se ovim potezom želi osigurati da njegovi partneri mogu "ostati usklađeni sa složenim regulatornim krajolikom".

"Cijelo tržište digitalne imovine sada je prilično veliko, značajno tržište", rekao je za CNBC u ekskluzivnom intervjuu prije lansiranja proizvoda.

"Ideja je da vrstu povjerenja koju pružamo za transakcije digitalne trgovine, želimo biti u mogućnosti pružiti istu vrstu povjerenja transakcijama digitalne imovine za potrošače, banke i trgovce.", zaključuje Bhalla.

Tagovi: Mastercard, kriptovalute, CipherTrace, Crypto Secure, digitalna imovina, Chainalysis, Elliptic
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE