GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

McKinsey: Efikasnija poljoprivreda mogla bi značajno smanjiti stakleničke plinove

McKinsey: Efikasnija poljoprivreda mogla bi značajno smanjiti stakleničke plinove
PREPORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2020 / 09:31
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Uporabom strojeva s nultom emisijom ugljika, uzgojem stoke koja proizvodi manje metana i primjenom drugih novih tehnologija, mogle bi se znatno smanjiti emisije stakleničkih plinova s farmi, kaže se u izvješću konzultantske kuće McKinsey.

Predviđa se da će poljoprivreda tijekom idućih 20 godina ispustiti oko 20 posto ukupnih emisija, većinom metana iz stočarstva i uzgoja riže.

Emisije rastu s povećanjem proizvodnje hrane, kako bi se prehranila rastuća globalna populacija.

Ekološke skupine pozivaju potrošače da u prehrani smanje količinu govedine i janjetine, što bi moglo imati najveći utjecaj na razine emisija, stoji u izvješću McKinseya.

Smanjenje stvaranja prehrambenih otpadaka i krčenja šume također bi pomoglo, stoji u izvješću.

Farme bi, kako se navodi, mogle postati učinkovitije i smanjiti 4,6 milijardi tona ugljičnog dioksida godišnje do 2050. godine.

"Prvi korak u smanjenju emisija iz poljoprivrede jest proizvodnja hrane što je moguće efikasnije", stoji u izvješću.

Od 25 istaknutih mjera najveći utjecaj imala bi zamjena traktora i kombajna na fosilna goriva onima s nultim emisijama.

Genetski odabir i uzgoj domaćih životinja koje ispuštaju manje metana također bi mogao imati veliki utjecaj, kaže se u izvješću.

Životinje koje preživaju, primjerice goveda, ovce i bivoli, prilikom probave proizvode metan te tako stvaraju više stakleničkih plinova od ijedne zemlje na svijetu, osim Kine.

Od 19,9 milijardi tona ugljičnog dioksida godišnje koji proizvode poljoprivreda, šumarstvo i promjene u korištenju zemljišta, metan koji proizvodi stoka iznosi doprinosi s oko 8,3 milijardi tona, kažu u McKinsey-u.

Bolja prevencija životinjskih bolesti također bi mogla učiniti proizvodnju proteina efikasnijom, uključujući širenje veterinarskih usluga u južnoistočnu Aziju i subsaharsku Afriku te razvijanje cjepiva za bolesti, poput afričke svinjske kuge koja je zadnjih godina usmrtila milijune svinja diljem svijeta.

Boljim gnojenjem mogle bi se smanjiti emisije metana iz rižinih polja, koja sada emitiraju 2,1 milijardu tona ugljičnog dioksida zbog bakterija koje stvaraju metan u tlu pod vodom.

Tagovi: McKinsey, efikasnija poljoprivreda, poljoprivreda, emisija stakleničkih plinova, staklenički plinovi, klimatske promjene
PROČITAJ I OVO
Njemačka industrija zračnog prijevoza iščekuje radnike iz Turske
UVOZ RADNIKA
Njemačka industrija zračnog prijevoza iščekuje radnike iz Turske
BERLIN - Njemačko udruženje zračnog prometa nada se da će vlasti brzo odobriti dolazak 2000 radnika iz Turske i tako doprinijeti otklanjanju gužvi u zračnim lukama. Nedostatak osoblja, kako na zemlji tako i u zraku, ima korijene u otpuštanju radnika u pandemiji prije dvije godine.
Beogradska berza: Skočile akcije NIS-a, indeksi se oporavili na kraju nedelje
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Skočile akcije NIS-a, indeksi se oporavili na kraju nedelje
BEOGRAD – Većina akcija na Beogradskoj berzi je zabeležila rast poslednjeg trgovačkog dana u nedelji poguravši naviše berzanske indekse, dok je investiciona aktivnost bila skromna.
Zagrebačka burza: HT i Podravka solidno podigli indekse
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT i Podravka solidno podigli indekse
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su glavni dionički indeksi porasli za više od pola posto, ostvarivši pritom dobitke i na tjednoj razini, a pritom su najviše porasle cijene dionica u transportnom i prehrambenom sektoru.
Butković: Dva milijuna vozila više na autocestama nego 2019.
AUTOCESTE
Butković: Dva milijuna vozila više na autocestama nego 2019.
BAŠKA - Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u petak je izvijestio da je do prošle nedjelje hrvatskim autocestama prošlo dva milijuna vozila više nego rekordne turističke 2019. godine.
WTO: Oporavak zračnog prometa podupro svjetsku trgovinu uslugama
USLUGE
WTO: Oporavak zračnog prometa podupro svjetsku trgovinu uslugama
ZAGREB - Svjetska trgovina uslugama porasla je na početku drugog tromjesečja, poduprta oporavkom zračnog prijevoza putnika od pandemijskog šoka, izvijestila je Svjetska trgovinska organizacije (WTO).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE