GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mesić: Novi gospodarski savez bolje će povezati Kinu i regiju

Mesić: Novi gospodarski savez bolje će povezati Kinu i regiju
CSEBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.12.2013 / 12:30
Autor: SEEbiz
PEKING - Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, izjavio je kako ima dosta prostora za povezivamnje Kine i Hrvatske, ali i ostalih zemalja regije.
Bivši predsjednik ovih dana sudjeluje na Think-tank simpoziju u Pekingu.

- Kina je pristuna na svim kontinentima i stoga je ovaj simpozij dobro došao da se Kina fokusira i na jugoistočni dio Europe, smatra Mesić. Hrvatska je, može se reći, vrata u Europu, a razvoj luka, koje su uz željeznice, po Mesićevom mišljenju, primarne industrije za daljnji razvoj i obnovu, mogu omogučiti Kini brži ulazak u Europsku Uniju. Hrvatska nema puno kapitala, istaknuo je Mesić.

Autoceste su izgrađene, no ne i željeznica. I upravo u tim područjima gospodarstva Hrvatske, Kina se ima mogućnost angažirati, rekao je Mesić za Kineski radio internacional.

Mnogi su smatrali da će ulazak Hrvatske u EU biti dovoljno za pristup novom kapitalu i tehnologijama. No, sve se viđe uviđa da Hrvatska mora imati partnere i izvan EU. Suradnja u segmentu razvoja luka i brzih željeznica od velike je važnosti ne samo za Hrvatsku, već i za cijelu EU.

U razgovoru su se dotakli i politički odnosi između Kine i Hrvatske, koja nema otvorenih političkih pitanja, izjavio je Mesić. Hrvatska je od početka podržavala principijelnu politiku Kine, ali nisu se pratile u gospodarskom smislu. A, upravo je u gospodarstvu puno prilika za suradnju. Hrvatska je mala zemlja, ali s dovoljno potencijala i volje za suradnju. A, geografski položaj Hrvatske može biti magnet za kineska ulaganja.

Kina se, u svojim medijima, sve više fokusira na Jugoistočnu Europu. Tako je nedavno održan sastanak kineskog premijera sa čelnicima 16 zemalja Srednje i Istočne Europe u Rumunjskoj. Upravo taj akt je politička poruka, po Mesićevim riječima, da svih 16 zemalja Jugoistočne i Srednje Europe moraju međusobno surađivati, jer na taj način postaju ozbiljan partner za suradnju s Kinom.

Kini je važna naša suradnja, istaknuo je Mesić, a suradnju je potrebno ostvariti na svim poljima, ne samo u gospodarstvu. Suradnja na kulturnoj razini od velike je važnosti jer „ako se kulture između sebe dobro poznaju, onda se poznaju i ljudi."

Nedavno je u Kini održano 3. plenarno zasjedanje 18. saziva CK Komunističke partije Kine na kojem je doneseno niz novih odluka u vezi s ekonomskom politikom Kine koje će snažno utjecati na kinesko gospodarstvo i njezinu vanjsku trgovinu. No, Kina, po Mesićenom mišljenju, ima najvjerojatnije najbrži rast na svijetu. Kina organizirano nastupa i svakih 10 godina sebi zadaje nove zadatke koje uspješno ostvaruje. Tim slijedom očekuje se da će Kina biti sve prisutnija u Europskoj Uniji, a time i u svijetu. Jer dobra suradnja s EU znači dobru suradnju sa cijelim svijetom.

Hrvatska je svjesna da se mora otvoriti prema Kini, i zakonskim regulativama spriječiti barijere koje su sprečavale dolazak stranog kapitala. Upravo je u tim segmentima Hrvatska evaluirala, smatra Mesić, jer je spremna u prilagodbi za nove prilike. Pod tim Mesić smatra kupovinu nekretnina kao i vizni režim koji do kraja treba liberalizirati. Trebalo bi otvoriti počasne konzulate tamo gdje nema veleposlanstava u Kini kako bi se omogučila kvalitetnija suradnja s građanima.

Barijera za ulazak kineskih investicija nema, napomenuo je Mesić. Administracija Hrvatske svjesna je da dolaskom pravog kapitala može pokrenuti investcije i potencijale, i zato su vrata za suranju otvorena.

U ovom posjetu Pekingu, s Mesićem su došli predstavnici nekoliko kompanija koje pokrivaju razne segmente hrvatskog gospodarstva i koji su osnovali hrvatsko-kinesku asocijaciju, Gospodarski savez između Kine i Istočne i Južne Europe (Chinese Southeast European Buisness Association) za kvalitetniju i bržu suradnju između dvije zemlje. Upravo je cilj ovog saveza da se suradnja institucionalizira i da ne ovisi samo o državnim mehanizmima, nego i da privatni sektor bude organiziran te traži načine za suradnju.

Ima dovoljno projekata i interes je iskazan s obje strane, istaknuo je Mesić, rekavši kako se nada njihovoj brzoj realizaciji.

Savez ima svoj plan za budućnost i nije orijentiran samo na Hrvatsku jer to bi značilo skučenu suradnju. Hrvatska mora surađivati s cijelim prostorom Jugoistočne Europe koja je ipak manje razvijena od zapadnog dijela Europe. Ali, s dobrim planom i usavršavanje vrlo brzo može doći ukorak s ostatkom Europe, istaknuo je Mesić.

Tagovi: Stjepan Mesić, CSEBA, Komunistička partija Kine, Luka Rijeka, Chinese Southeast European Buisness Association
PROČITAJ I OVO
Australija će zakonom natjerati medijske platforme da razotkriju trolove
TROLOVI
Australija će zakonom natjerati medijske platforme da razotkriju trolove
MELBOURNE - Australija će uvesti zakon kako bi natjerala velike društvenih medija da daju pojedinosti o korisnicima koji objavljuju klevetničke komentare, izjavio je u nedjelju premijer Scott Morrison.
Erdogan naredio istragu o padu turske lire
LIRA
Erdogan naredio istragu o padu turske lire
ANKARA - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan naredio je istragu o mogućoj manipulaciji valutom nakon što je turska lira ovog tjedna pala na rekordno nisku razinu u odnosu na dolar.
Dolar izgubio na zamahu nakon pojave nove varijante koronavirusa
TJEDNI FOREX
Dolar izgubio na zamahu nakon pojave nove varijante koronavirusa
ZAGREB – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta polovicom tjedna dosegnula najvišu razinu u gotovo 17 mjeseci, no u petak je nakon vijesti o pojavi nove varijante koronavirusa oštro pala.
Svjetska tržišta: Oštar pad indeksa zbog nove varijante koronavirusa
PAD
Svjetska tržišta: Oštar pad indeksa zbog nove varijante koronavirusa
ZAGREB – Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale jer je sklonost ulagača rizičnijim investicijama splasnula nakon što je u Južnoafričkoj Republici identificirana nova, vrlo zarazna varijanta koronavirusa.
Zagrebačka burza: Tjedni pad indeksa pod pritiskom globalnih zbivanja
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Tjedni pad indeksa pod pritiskom globalnih zbivanja
ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi prošloga tjedna Crobex indeksi pali pod utjecajem oštrog pada cijena dionica na svjetskim burzama u petak zbog pojave nove varijante koronavirusa, što je zasjenilo vijest o skoku hrvatskog BDP-a u trećem tromjesečju za 15,8 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE