GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Metronet uskoro dobiva strateškog partnera

Metronet uskoro dobiva strateškog partnera
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.05.2016 / 13:27
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Do kraja godine trebao bi završiti proces traženja strateškog partnera za tvrtku Metronet telekomunikacije, potvrdila je Uprava tvrtke Poslovnom dnevniku.
Metronet i H1 su dva preostala veća telekomunikacijska operatora u Hrvatskoj koji nisu pod kontrolom Hrvatskog telekoma ili Vipneta. U pozivu za Glavnu skupštinu Uprava od dioničara Metroneta traži da obvezu izlistavanja dionica na Zagrebačkoj burzi pomaknu s 30. lipnja na 31. prosinca ove godine.

Naime, na izvanrednoj sjednici Glavne skupštine Društva održanoj 18. rujna 2015. odlučeno je da se dionice Društva, oznake MTEL-R-A, uvrste na uređeno tržište Zagrebačke burze najkasnije do 30. lipnja 2016.

U obrazloženju se navodi da je proces pronalaska strateškog partnera još uvijek u tijeku pa uvrštenje dionica na Zagrebačku burzu u ovom trenutku ne bi bilo u interesu uspješnog dovršetka procesa pronalaska strateškog partnera, a time ni u interesu Društva.

Zbog toga Uprava predlaže da se rok za uvrštenje predmetnih dionica na uređeno tržište Zagrebačke burze produži do 31. prosinca ove godine.

Poslovni dnevnik navodi da u Metronetu ne govore o tome tko bi mogao biti strateški partner.

U Vipnetu, koji je prije tri godine od Metroneta kupio tvrtku Metronet Home i njezine rezidencijalne korisnike, kažu da ove godine planiraju reinvestirati svu dobit i da je hrvatskom tržištu nužna konsolidacija. U Hrvatskom telekomu kažu da kontinuirano prate prilike i o tome obavještavaju investitore i javnost.

U 2015. ukupni prihodi Metroneta iznosili su 216,8 milijuna kuna. Viša stopa rasta zabilježena je u najvažnijem segmentu Metronetova poslovanja - prihodima od poslovnih korisnika koji su u 2015. dosegli 193,8 milijuna kuna za razliku od 2014. kada su bili 190,5 milijuna kuna. Rastu prihoda najviše doprinosi rast prihoda od usluga za prijenosa podataka, širokopojasnog pristupa Internetu i IT usluga u oblaku.

Operativna dobit (EBITDA) u 2015. porasla je na 88,7 milijuna kuna u odnosu na prethodnu godinu kada je iznosila 87,4 milijuna kuna. Broj korisnika porastao je 6 posto, a udjel na fiksnom telekomunikacijskom tržištu za poslovne korisnike na 13,5 posto.

U pozivu na Glavnu skupštinu navodi se da je društvo u 2015. ostvarilo dobit od 29,48 milijuna kuna te da će se dobit nakon oporezivanja od 27,22 milijuna kuna upotrijebiti za pokriće gubitaka iz prethodnih razdoblja.

Vrijednost investicija je u 2015. u odnosu na prethodnu godinu porasla 23 psoto, na 56,3 milijuna kuna, a dug je smanjen za 21,3 milijuna kuna, na 273 milijuna kuna. Omjer dug/EBITDA na kraju godine iznosio 2,9.

Metronet se na izlazak na burzu obvezao predstečajnon nagodbom, kojom je dioničarska struktura raspršena. Plan je bio da se dioničarima na taj način omogući da što bolje unovče dionice koje su stekli tijekom nagodbe.

Prema podacima u registru Središnjeg klirinškog depozitarnog društva na dan 27. svibnja deset najvećih dioničara Metroneta bili su investicijski fond Quaestus Private Equity Capital s udjelom 20,90 posto, tvrtka King ICT s 15,24 posto, Slavonski zatvoreni alternativni investicijski fond s javnom ponudom s udjelom od 7,97 posto, Aequitas upravljenje drži 3,61 posto dionica, Croatia osiguranje 3,49 posto, Raiffeisen obvezni mirovinski fond 3,31 posto, PBZ CO obvezni mirovinski fond 3,31 posto, Inceptum d.o.o. 3,25 posto te Quaestus Private Equity d.o.o. 2,79 posto.

Najveći dioničar preko skrbničkog računa u HITA vrijednosnicama drži 23,24 posto dionica.

Ukupno deset najvećih dioničara Metroneta kontrolira 87,12 posto dionica društva.

Tagovi: Metronet, Hrvatski Telekom, Vipnet, H1 Telekom, Quaestus Private Equity Capital, King ICT:
PROČITAJ I OVO
Mnogi hoteli neće se ni otvarati, turističkom sektoru nedostaje 35.000 ljudi
VELIKI PROBLEM
Mnogi hoteli neće se ni otvarati, turističkom sektoru nedostaje 35.000 ljudi
RIJEKA - U Hrvatskoj će ove godine u turističkom sektoru nedostajati između 30 i 35 tisuća radnika. Problem nedostaka radne snage eskalirao je lani kada neki hoteli, i to ne samo oni niže kategorije, nisu otvarali svoja vrata u glavnoj sezoni jer nije bilo djelatnika koji bi sezonu uopće odradili.
Zagrebačka burza: Oštar pad indeksa na kraju tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Oštar pad indeksa na kraju tjedna
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su Crobexi oštro pali, oslabivši drugi dan zaredom, čime prate svjetske burze koje su pod pritiskom jer se uskoro očekuje povećanje kamatnih stopa u SAD-u.
HPK: Čeka nas povijesno najskuplja proljetna sjetva
SJETVA
HPK: Čeka nas povijesno najskuplja proljetna sjetva
ZAGREB - Hrvatsku čeka povijesno najskuplja proljetna sjetva u kojoj troškovi po hektaru mogu doseći šest tisuća kuna, upozorava u petak Hrvatska poljoprivredna komora (HPK).
Azijska tržišta: Indeksi pali, kineski poticaji pali u drugi plan
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, kineski poticaji pali u drugi plan
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale jer je ulagače obeshrabrio jučerašnji oštar pad Wall Streeta, pa su gospodarski poticaji u Kini pali u drugi plan.
Wall Street pao treći dan zaredom
PAD
Wall Street pao treći dan zaredom
NEW YORK – Na Wall Streetu su cijene dionica znatno pale i u četvrtak, treći dan zaredom, pa su na putu gubitaka treći tjedan zaredom jer se ulagači pripremaju za povećanje kamatnih stopa američke središnje banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE