GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mfin izdao kunske trezorske zapise u ukupnom iznosu 667 milijuna kuna

Mfin izdao kunske trezorske zapise u ukupnom iznosu 667 milijuna kuna
TREZORCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.06.2022 / 15:27
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministarstvo financija u utorak je na aukciji prodalo trezorske zapise u ukupnom iznosu 667 milijuna kuna, od čega 287 milijuna kuna trezoraca ročnosti godinu dana, a po prvi u nešto više od tri godine izdani su kunski trezorci ročnosti tri mjeseca, i to u iznosu 380 milijuna kuna.

Ususret dospijeću 600 milijuna kuna vrijednih trezoraca, Ministarstvo je planiralo izdanje u istom iznosu, i to različite ročnosti - 300 milijuna kuna trezoraca ročnosti tri mjeseca te također 300 milijuna kuna ročnosti godinu dana.

Financijske institucije su za trezorce ročnosti tri mjeseca podastrle ponude ukupno vrijedne 380 milijuna kuna, a Ministarstvo financija ih je sve prihvatilo.

Izdani su tako kunski trezorski zapisi s rokom dospijeća 91 dan u iznosu od 380 milijuna kuna, uz kamatnu stopu od 0,10 posto.

Inače, zadnji je put Ministarstvo financija izdalo trezorce ročnosti tri mjeseca u svibnju 2019. godine, a tada je kamatna stopa na njih bila 0,03 posto.

Ponude financijskih institucija za trezorske zapise ročnosti godinu dana iznosile su 427 milijuna kuna, ali je Ministarstvo prihvatilo iznos od 287 milijuna kuna.

Tako su kunski trezorski zapisi s rokom dospijeća od godinu dana izdani u vrijednosti od 287 milijuna kuna, uz kamatnu stopu od 0,20 posto, što je isto kao i na zadnjoj aukciji trezoraca te ročnosti, a koja je održana prije nešto više od mjesec dana.

Uvjeti zaduženja države putem jednogodišnjih trezorskih zapisa ostali su isti, što je rezultat i visokog viška likvidnosti u domaćem financijskom sustavu od gotovo 74 milijarde kuna.

Nakon današnjeg izdanja u ukupnom iznosu od 667 milijuna kuna, uz istovremeno dospijeće 600 milijuna kuna trezorskih zapisa, saldo upisanih kunskih trezoraca povećan je za 67 milijuna kuna, na 12,47 milijardi kuna.

Slijedeća aukcija održati će se 16. kolovoza putem Bloomberg aukcijskog sustava (BAS), najavljuje Ministarstvo financija.

Tagovi: mINISTARSTVO FINANCIJA, TREZORSKI ZAPISI
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Lenac gubitnik dana, indeksi potonuli za više od jedan posto
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Lenac gubitnik dana, indeksi potonuli za više od jedan posto
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su Crobex indeksi oštro pali pod utjecajem negativnih kretanja na europskim burzama, uz nešto veći promet nego proteklih dana.
Vlada Srbije privremeno zabranila izvoz evro dizela, ograničene visine cena osnovnih namirnica
ODLUKE
Vlada Srbije privremeno zabranila izvoz evro dizela, ograničene visine cena osnovnih namirnica
BEOGRAD - Na današnjoj sednici Vlade Srbije usvojene su Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica i Uredba o izmeni Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte, a privremeno je zabranjen izvoz evro dizela EN 590, saopštilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.
Švicarska puni strateške zalihe hrane
HRANA
Švicarska puni strateške zalihe hrane
ZUERICH - Švicarska planira povećati zalihe kave, kukuruza, žitarica i šećera kako bi građane zaštitila od posljedica mogućih poremećaja u nabavnim lancima, klimatskih promjena i oružanih sukoba.
Prvo tromjesečje dosad najbolje u hrvatskom turizmu
SJAJNE BROJKE
Prvo tromjesečje dosad najbolje u hrvatskom turizmu
ZAGREB - Ministarstvo turizma i sporta priopćilo je u četvrtak da je prvo ovogodišnje tromjesečje po ostvarenom prihodu od stranih turista dosad najbolje u hrvatskom turizmu te da s obzirom na podatke o fiskalizaciji očekuje nastavak pozitivnih trendova.
Hrvatski restorani zadržali prestižne Michelinove zvjezdice
PRIZNANJA
Hrvatski restorani zadržali prestižne Michelinove zvjezdice
ZAGREB - Novom selekcijom Michelina, svi dosadašnji hrvatski restorani nositelji prestižne Michelinove zvjezdice zadržali su tu oznaku, priopćila je u četvrtak Hrvatska turistička zajednica (HTZ).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE