GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mfin izdao kunske trezorske zapise u ukupnom iznosu 667 milijuna kuna

Mfin izdao kunske trezorske zapise u ukupnom iznosu 667 milijuna kuna
TREZORCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.06.2022 / 15:27
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministarstvo financija u utorak je na aukciji prodalo trezorske zapise u ukupnom iznosu 667 milijuna kuna, od čega 287 milijuna kuna trezoraca ročnosti godinu dana, a po prvi u nešto više od tri godine izdani su kunski trezorci ročnosti tri mjeseca, i to u iznosu 380 milijuna kuna.

Ususret dospijeću 600 milijuna kuna vrijednih trezoraca, Ministarstvo je planiralo izdanje u istom iznosu, i to različite ročnosti - 300 milijuna kuna trezoraca ročnosti tri mjeseca te također 300 milijuna kuna ročnosti godinu dana.

Financijske institucije su za trezorce ročnosti tri mjeseca podastrle ponude ukupno vrijedne 380 milijuna kuna, a Ministarstvo financija ih je sve prihvatilo.

Izdani su tako kunski trezorski zapisi s rokom dospijeća 91 dan u iznosu od 380 milijuna kuna, uz kamatnu stopu od 0,10 posto.

Inače, zadnji je put Ministarstvo financija izdalo trezorce ročnosti tri mjeseca u svibnju 2019. godine, a tada je kamatna stopa na njih bila 0,03 posto.

Ponude financijskih institucija za trezorske zapise ročnosti godinu dana iznosile su 427 milijuna kuna, ali je Ministarstvo prihvatilo iznos od 287 milijuna kuna.

Tako su kunski trezorski zapisi s rokom dospijeća od godinu dana izdani u vrijednosti od 287 milijuna kuna, uz kamatnu stopu od 0,20 posto, što je isto kao i na zadnjoj aukciji trezoraca te ročnosti, a koja je održana prije nešto više od mjesec dana.

Uvjeti zaduženja države putem jednogodišnjih trezorskih zapisa ostali su isti, što je rezultat i visokog viška likvidnosti u domaćem financijskom sustavu od gotovo 74 milijarde kuna.

Nakon današnjeg izdanja u ukupnom iznosu od 667 milijuna kuna, uz istovremeno dospijeće 600 milijuna kuna trezorskih zapisa, saldo upisanih kunskih trezoraca povećan je za 67 milijuna kuna, na 12,47 milijardi kuna.

Slijedeća aukcija održati će se 16. kolovoza putem Bloomberg aukcijskog sustava (BAS), najavljuje Ministarstvo financija.

Tagovi: mINISTARSTVO FINANCIJA, TREZORSKI ZAPISI
PROČITAJ I OVO
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
CVC Capital Partners priprema IPO
JAVNA PONUDA
CVC Capital Partners priprema IPO
LONDON - CVC Capital Partners, moćni luksemburški fond koji upravlja imovinom vrijednom 186 milijardi eura kroz niz investicijskih strategija, namjerava prikupiti više od 1,25 milijardi eura u inicijalnoj javnoj ponudi na amsterdamskoj burzi i ciljat će na procjenu između 13 i 15 milijardi eura.
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta rasprodana su dok svijet čeka odgovor Izraela na zračni napad Irana tijekom vikenda. Većina velikih tržišta u Aziji izgubila je oko 2%.
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
NEW YORK - Američki indeksi pali su na početku novog tjedna jer su rastući prinosi i zabrinutost zbog sukoba na Bliskom istoku zasjenili snažne podatke Goldman Sachsa o zaradi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE