GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MFIN: od 1. siječnja evidentirano gotovo 9 milijuna fiskalnih računa

MFIN: od 1. siječnja evidentirano gotovo 9 milijuna fiskalnih računa
FISKALIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.01.2013 / 13:40
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Porezna uprave je od početka stupanja na snagu Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, odnosno od 1. siječnja od 0,00 sati do danas, 4. siječnja u 10,00 sati zaprimila 8.963.422 zapisa za račun od 10.389 različitih OIB-a, te 18.203 zapisa poslovnih prostora od 5.758 različitih OIB-a, najnoviji su podaci Ministarstva financija.
Porezna je uprava nekoliko dana prije stupanja na snagu Zakona, odnosno 27. prosinca 2012. omogućila obveznicima fiskalizacije pristup produkcijskoj okolini sustava fiskalizacije. Od omogućavanja pristupa u toj prvoj fazi, od 27. prosinca u 10,00 sati, do danas, 4. siječnja u 10,00 sati, sustav je zaprimio 12.928.739 zapisa za račun od 10.514 različitih OIB-a, te 49.692 zapisa poslovnih prostora od 10.322 različitih OIB-a.

Iz Ministarstva financija naglašavaju da od samog početka produkcijskog rada pa do danas nije bilo ni jednog prekida u radu sustava fiskalizacije niti je sustav radio otežano na bilo koji način.

Građane također podsjećaju kako račune, s datumom izdavanja najranije od 1. siječnja, mogu provjeriti na internetskoj stranici Porezne uprave: http://www.porezna-uprava.hr/fiskalizacija/fiskalizacija_provjera.asp

S prvim danom 2013. ugostitelji i srednje veliki poduzetnici prvi su obveznici fiskalizacije, sukladno Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom koji Ministarstvu financija treba omogućiti efikasan nadzor nad ostvarenim prometom gotovinom i suzbijanje sive ekonomije.

Zakon će se provoditi u tri faze. Nakon ugostitelja i srednje velikih poduzetnika, u drugoj će fazi, od 1. travnja, fiskalizacijom biti obuhvaćeni trgovci i slobodna zanimanja, a u trećoj fazi, od 1. srpnja, svi ostali obveznici fiskalizacije.

Ministarstvo financija i Porezna uprava u prvih mjesec dana bit će 'blagi' prema obveznicima koji se nisu na vrijeme pripremili, no od veljače će biti vrlo rigorozni prema svim prekršiteljima zakona koji mogu očekivati visoke novčane kazne ili zatvaranje lokala, upozorili su već ranije iz Ministarstva financija.

Ministar financija Slavko Linić je sredinom ovog tjedna izjavio kako će kazne za kršenje Zakona o fiskalizaciji biti rigorozne te najavio da će inspektori rigorozno zatvarati sve objekte koji nemaju fiskalne blagajne, jer to znači nepoštivanje temeljnih propisa.

Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom omogućuje da Porezna uprava, ako tijekom nadzora utvrdi da obveznik fiskalizacije ne provodi taj postupak na zakonom propisan način, može rješenjem zabraniti poreznom obvezniku daljnji rad do uklanjanja razloga zbog kojih je zabrana izrečena, odnosno zapečatiti poslovne prostorije.

Zakonom su propisane i novčane kazne za prekršitelje koje se za obveznike fiskalizacije kreću od 5.000 do 500.000 kuna, a predviđena je i novčana kazna od 200 do 2.000 kuna za građane, odnosno kupce i svakog primatelja računa koji ne zadrži izdani račun nakon izlaska iz poslovnog prostora ili ga ne pokaže na zahtjev službene osobe (službenika Porezne uprave).

Tagovi: fiskalni računi, fiskalizacija, Porezna uprava
PROČITAJ I OVO
NBS: Kupili smo oko trećine ponuđenih obveznica  Telekoma Srbije
OBJAŠNJENJE
NBS: Kupili smo oko trećine ponuđenih obveznica Telekoma Srbije
BEOGRAD - Narodna banka Srbije demantovala je informaciju koju je objavio dnevni list "Danas" - da je odmah po emitovanju otkupila maksimalno dozvoljenu količinu korporativnih obveznica "Telekoma Srbija". Odgovor Narodne banke Srbije objavljujemo u celini.
Jorgić: Bolje da je Telekom izašao na Beogradsku berzu
ANALITIČARI
Jorgić: Bolje da je Telekom izašao na Beogradsku berzu
BEOGRAD - Finansijski analitičar Branislav Jorgić rekao je danas da bi bilo poželjnije da je Telekom Srbija objavio prospekt o poslovanju i emitovao korporativne obveznice za "nepoznate" kupce među kojima su građani, investicioni, penzioni i osiguravajući fondovi, umesto što ih je namenio unapred poznatim kupcima, bankama, kao profesionalnim ulagačima.
Zagrebačka burza: HT u fokusu, minimalne promjene indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT u fokusu, minimalne promjene indeksa
ZAGREB - Još jedna mlitava trgovina na Zagrebačkoj burzi donijela je minimalne promjene indeksa i slab promet.
Katastrofa: Hrvatska je najveći europski uvoznik svinjetine
SVINJETINA
Katastrofa: Hrvatska je najveći europski uvoznik svinjetine
ZAGREB - U Kini se u prošloj godini zbog pojave afričke svinjske kuge prepolovila svinjogojska proizvodnja. To je za rezultat imalo izvoz europske svinjetine na to tržište i dovelo do povijesno najviših cijena.
Dolar ojačao nakon prve američke predsjedničke debate
FOREX
Dolar ojačao nakon prve američke predsjedničke debate
LONDON - Dolar je u srijedu blago ojačao na međunarodnim tržištima prema šest najznačajnijih svjetskih valuta, nadoknadivši dio gubitaka nakon dva dana slabljenja, dok investitori analiziraju prvu debatu američkih predsjedničkih kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE