GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Michael Klare: Ratova za naftu bit će još zbog naftne ovisnosti američke vojske

Michael Klare: Ratova za naftu bit će još zbog naftne ovisnosti američke vojske
NAFTNA ŽEĐ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2012 / 21:01
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
WASHINGTON - Na brojnim mjestima se ratuje za naftu. Opskrba 'crnim zlatom' tako postaje sredstvo moći. U međuvremenu se u američkim vojnim snagama sve više razmišlja o ratu bez nafte. Što se krije iz toga?
Bagdad, 20. ožujka 2003. godine. Američke snage sigurnosti započele su napad protiv Iraka. Rat za naftu - rekao je tada, a to ponavlja i danas američki istraživač mira i konflikata Michael Klare. On je čvrsto uvjeren u sljedeće: To neće biti posljednji takav rat.

"Nafta u potpunosti postepeno nestaje. Ali mi smo istodobno i dalje ekstremno ovisni o preostalim zalihama nafte. I u ovoj fazi, od danas pa sve do potpunog nestanka nafte će preostale rezerve biti ekstremno skuplje. Zbog toga će borba oko kontrole tih preostalih zaliha biti sve oštrija."

Za zapadne industrijske zemlje, u kojima vlada hipermobilnost, pristup nafti je u međuvremenu postao pitanje preživljavanja. U brojnim državama je sastavni dio nacionalne sigurnosne doktrine korištenje vojnog nasilja kako bi se osigurala opskrba naftom. Pri tome je i sama vojska upućena na crno zlato.

"Snage sigurnosti su u današnje vrijeme ovisne o nafti kao nikada prije. U Drugom svjetskom ratu je vojska primjerice trebala za jednog vojnika dnevno 15 litara nafte. Danas taj prosjek iznosi 60 litara po danu."

Primjerice: Borbeni tenk Leopard 2. Ovaj tenk na 100 kilometara troši do 530 litara dizela. Moderni borbeni avion po satu treba između 2000 i 6000 litara kerozina. Nafta je za sigurnosne snage od životnog značaja, tako da vojska ne vodi rat samo za naftu, već joj je ona i potrebna, kaže Michael Klare.

"Kada je Saddam Hussein 1990. godine izvršio napad na Kuvajt , bila je to prijetnja za američke borbene trupe stacionirane u regiji. Bio je to sigurno jedan od razloga zbog kojeg je Bushova vlada tada započela napade. Vojska je sama ovisila o izvorištima nafte u Saudijskoj Arabiji i Kuvajtu."

Američka vojska je već odavno shvatila koliku opasnost za sposobnost angažmana borbenih trupa predstavlja smanjenje rezervi nafte. Već 2006. godine se američki znanstvenik Michael Hornitschek založio za to da vojska prestane koristiti naftu. U studiji pod nazivom "Rat bez nafte", koju je naručio Pentagon, ovaj znanstvenik je naveo da samo na taj način može biti osiguran "American Way of War". Ray Mabus, ministar mornarice SAD-a, nedavno je najavio da njegove trupe do 2020. godine žele polovinu energetskih potreba osigurati iz nefosilnih izvora.

"Mi smo osjetljivi na krizu u opskrbi naftom, a čak i kada bismo dobili dovoljno nafte, osjetljivi smo na skok cijena. Primjerice Libija: Kada se tamo sve počelo događati i kada su skočile cijene nafte, to je samo američku mornaricu koštalo milijardu dolara. Dalje od nafte - to jača našu borbenu sposobnost."

Pentagon nije samo najveći svjetski pojedinačni potrošač nafte - on je u međuvremenu i predvodnik u pokušaju traženja alternativnih izvora energije. I zapravo već ima prve uspjehe: Primjerice benzin za avione proizveden iz algi. Ipak i kada bi uskoro bilo moguće koristiti takve zamjene za kerozin i dizel u dovoljnim količinama i kada bi to ekonomski bilo isplativo, pitanje pogonskog materijala za vojsku time ne bi bilo riješeno, kaže Michael Klare.

"Što je sa svim tim naoružanjem - tenkovima, avionima, helikopterima - s materijalom u visini od nekoliko stotina milijardi dolara? One u najmanju ruku ne podnose alternativna goriva, u svakom slučaju ne u sadašnjoj formi."

Dakle, vojna mašinerija u cijelom svijetu je još uvijek veoma daleko od provođenja ideje "rat bez nafte". Utoliko više paradoksalno zvuči sljedeće: Upravo zbog toga će u budućnosti biti više ratova zbog nafte.
Tagovi: Michael Klare, Saddam Hussein, američka vojska, Pentagon, nafta, Bliski istok, Ray Mabus
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Podravka u fokusu
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Podravka u fokusu
ZAGREB - Zagrebačka je burza ovoga tjedna iznjedrila skok prometa uz rast indeksa.
Četrdeset posto svih noćenja otpada na Nijemce i domaće
NOĆENJA
Četrdeset posto svih noćenja otpada na Nijemce i domaće
ZAGREB - Jadran se prilično ispraznio u odnosu na ljeto kad je u Hrvatskoj dnevno bilo i po milijun gostiju, ali na obali ih je još oko 280.000, piše u subotu Večernji list.
Porasla proizvodnja mlijeka na obiteljskim gospodarstvima
MLIJEKO
Porasla proizvodnja mlijeka na obiteljskim gospodarstvima
ZAGREB - Ukupna proizvodnja mlijeka na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u 2020. godini porasla je u odnosu na prethodnu godinu za 5,8 posto, a količine mlijeka koje ta gospodarstva daju u otkup porasle su za 13,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Na Lošinju prvo međunarodno testiranje otiska održivosti eko-turističkog proizvoda
ODRŽIVOST
Na Lošinju prvo međunarodno testiranje otiska održivosti eko-turističkog proizvoda
LOŠINJ - Na Lošinju ovih dana odabrani strani stručnjaci, okupljeni oko europskog međunarodnog projekta InterregDestiMed Plus, ocjenjuju novi inovativni eko-turistički paket aranžman i mjere njegov ekološki otisak održivosti, što je prvo takvo međunarodno mjerenje u Hrvatskoj.
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
CLOSING BELL ZSE
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
LONDON - Cijene nafte na međunarodnim tržištima u petak su se stabilizirale iznad 77 dolara budući da je prva dražba državnih zaliha u Kini neutralizirala utjecaj globalnih poremećaja u proizvodnji i smanjenih zaliha.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE