GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović: Euro će za Hrvatsku biti više dobar nego loš

Milanović: Euro će za Hrvatsku biti više dobar nego loš
PREDSJEDNIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2021 / 14:37
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović rekao je u srijedu na Pantovčaku da će euro za Hrvatsku biti više dobar nego loš i da joj Malta može pomoći svojim iskustvom u eurozoni.

Malta je u eurozoni od 1. siječnja 2008. godine, a Milanović, koji se danas sastao s malteškim kolegom Georgeom Vellom, vjeruje da ta zemlja može pomoći Hrvatskoj svojim iskustvom.

"Radi se o državi koja je već dugo unutra, koja ima iskustvo i to iskustvo je dobro", rekao je predsjednik i dodao da malteška ekonomija, "izložena sektoru usluga, posebno u turizmu" ima dodirnih točaka s hrvatskom ekonomijom.

"Naša ekonomija nažalost, srećom, ili samo da konstatiram - nije izrazito izvozno orijentirana, mi smo isto uslužna ekonomija i to je jedan od razloga zašto mislim da će euro za Hrvatsku biti više dobar nego loš", smatra Milanović.

Hrvatski predsjednik je istaknuo da uvođenje eura "nije sitnica" i da je to "po svemu sudeći zauvijek odricanje od nacionalne valute".

"To se ne radi razdragana srca, nego hladne glave."

Hrvatski predsjednik pozvao je Maltu da podrži ulazak najmlađe članice EU-a u šengenski prostor, a prozvao Uniju za "prokrastinaciju i odugovlačenje".

Rumunjska i Bugarska, članice EU-a od 2007., također čekaju zeleno svjetlo za ulazak u taj prostor.

"Odavno je i za njih sazrelo vrijeme da uđu u Schengen, ali politički mainstream najvećih država ima naprosto jedan problem koji ja razumijem, a to je problem s desnim biračkim tijelom i moraju hodati na prstima, po jajima kako mi to kažemo", dodao je Milanović.

Tagovi: zoran Milanović, euro, uvođenje eura, eurozona
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE