GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović: Jednom za sva vremena riješiti problem kredita u CHF

Milanović: Jednom za sva vremena riješiti problem kredita u CHF
ŠVICARCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.08.2015 / 15:02
Autor: SEEbiz / H
ČAKOVEC - Predsjednik Vlade Zoran Milanović u četvrtak je u Čakovcu izjavio da se već mjesecima radi na novom zakonu o kreditima vezanim uz švicarski franak, kojim će se oni konvertirati u eure i tako 'jednom za sva vremena riješiti problem tih kredita'.
Podsjetio je kako se Vlada već dvije godine hvata u koštac s problemom kredita u 'švicarcima', prvo kroz smanjenje kamatne stope, a onda s fiksiranjem tečaja.

"Doveli smo se neodgovornošću i neradom prethodnih administracija te filozofijom 'lako ćemo' do situacije da je jedan broj hrvatskih građana u jako neugodnoj situaciji", izjavio je Milanović tijekom posjeta Međimurskoj županiji.

Rekao je i kako se tijekom izrade prijedloga zakona vodila briga o brojnim detaljima, poput toga da se oni koji su uzeli kredit u drugoj valuti ne osjećaju zakinuti, kao i da se vagala osobna odgovornost, ali i nenadane okolnosti koje su nastupile zadnjih nekoliko godina. Kazao je kako se moglo ostati na postojećem rješenju zamrzavanja tečaja franka na 6,39 i da se onda prati taj tečaj, pa ako on krene padati da onda Vlada intervenira, ali željelo se omogućiti građanima da se okrenu planovima, budućnosti i rješavanju problema.

"Želimo jednom za sva vremena riješiti problem kredita u švicarskim francima", poručio je Milanović, izjavivši da se ne boji reakcije banaka, koje će nešto izgubiti, ali i dobiti kroz porazne olakšice.

"Vlada vodi Hrvatsku, a ne banke i ako banke neće tu zaraditi, prebacit će sredstva u nešto drugo, poput državnih obveznica", odgovorio je na pitanje novinara o tome kako će na novi zakon reagirati financijski sektor. Poručio je kako se time vodi briga o hrvatskim građanima, a ne da se pokazuju mišići bankama.

Mediji pišu da se priprema zakonski prijedlog o konverziji u euro svih kredita u 'švicarcima', uz otpis dijela glavnice kredita. Procjenjuje se da kredite u 'švicarcima' ima više od 55 tisuća hrvatskih obitelji.

Vladinim prijedlogom, koji bi se, po pisanju medija, trebao naći na jednoj od njezinih idućih sjednica, izjednačio bi se položaj korisnika kredita u švicarskim francima s onim koji imaju stambene kredite u euru.

Kredit u 'švicarcima' konvertirao bi se u eure po kamatnoj stopi koja je na dan dizanja kredita vrijedila za stambene kredite u eurima. Potom bi se izračunala razlika u iznosu između kredita u francima i kredita u eurima, i taj bi se iznos trebao otpisati u dijelu glavnice kredita. Trošak takve konverzije iz franka u euro, prema neslužbenim informacijama, išao bi na teret banaka, a država bi iznos gubitka banaka kompenzirala priznavanjem kroz poreznu olakšicu.

Tagovi: Zoran Milanović, krediti u francima, krediti u švicarcima
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Akcije Tehnohemije prodate za 32,5 miliona dinara
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Akcije Tehnohemije prodate za 32,5 miliona dinara
BEOGRAD – Investiciona aktivnost na domaćem trzištu kapitala ostala je mlaka i danas, a veći promet nego u sredu je u najvećoj meri rezultat trgovanja akcijama dve kompanije, dok su BELEX indeksi zabeležili negativne vrednosti.
Bank of America: Cijena bakra ide na 20.000 dolara po toni tijekom četiri godine
PROGNOZE
Bank of America: Cijena bakra ide na 20.000 dolara po toni tijekom četiri godine
NEW YORK - Postupni porast deficita potražnje i opskrbe mogao bi dovesti do globalne nestašice bakra, što će za četiri godine povisiti cijenu "crvenog metala" na 20.000 američkih dolara po metričkoj toni, prema analizi Bank of America ( BofA).
Zagrebačka burza: CROBEX u plusu četvrti dan zaredom, Atlantska skočila na 317 kuna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX u plusu četvrti dan zaredom, Atlantska skočila na 317 kuna
ZAGREB - Četvrtak je donio nastavak optimistične trgovine na Zagrebačkoj burzi koja je obilježila cijeli ovaj tjedan.
Podaci iz njemačke industrije podigli euro
FOREX
Podaci iz njemačke industrije podigli euro
LONDON - Euro je u četvrtak ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta zahvaljujući podacima iz njemačke industrije, a trgovci pozorno prate i stanje u američkom gospodarstvu kako bi procijenili izglede za podizanje kamatnih stopa.
EK: Do listopada tri lijeka protiv covida-19
LIJEKOVI
EK: Do listopada tri lijeka protiv covida-19
BRUXELLES - Europska komisija predstavila je u srijedu strategiju za razvoj lijekova protiv covida-19 koja predviđa odobrenje tri lijeka do listopada ove godine, s mogućnošću da još dva budu odobrena do kraja godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE