GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Minimalan pad indeksa cijena nekretnina

Minimalan pad indeksa cijena nekretnina
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.04.2015 / 09:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Tražene cijene nekretnina nisu se u ožujku jako mijenjale (-0,2% na mjesečnoj, odnosno -0,1% na godišnjoj razini), pokazuje Indeks cijena nekretnina kojeg izrađuje CentarNekretnina.
U 2006. godini cijene nekretnina na Jadranu, uz povremena kolebanja, prate rast cijena nekretnina u Zagrebu. Međutim već početkom 2007. godine cijene nekretnina na Jadranu pokazuju brži rast u odnosu na one u Zagrebu. Sredinom 2008. cijene i na Jadranu i u Zagrebu su se ustabilile, i njihova razlika se više ne povećava. Od 2011. godine razlika u indeksima se ponovno povećava i od onda se razlika nije ustabilila, iako općenito kretanja cijena nekretnina u Zagrebu prate cijene nekretnina na Jadranu. Ovaj mjesec tražene cijene nekretnina u Zagrebu i na Jadranu, u odnosu na prošli mjesec, su u laganom padu, dok na godišnjoj razini tražene cijene nekretnina u Zagrebu i okolici rastu.
 
Cijene nekretnina na zagrebačkom tržištu u ožujku 2015. niže su za svega 0,1% u odnosu na veljaču. Na godišnjoj razini tražene cijene nekretnina u Zagrebu i okolici više su za 1,5% u odnosu na ožujak 2014.

Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u ožujku iznosila je 1.582 eura/m2, što je isto kao i u veljači, a 1,1% više u odnosu na ožujak 2014. godine. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, tražene cijene stanova u Zagrebu su pale u gotovo svim četvrtima. Do porasta cijena u odnosu na prošlu godinu došlo je samo u gradskoj četvrti Podsused i to za 1,7%. Najskuplji stanovi su i dalje u gradskoj četvrti Medveščak, s prosječnom cijenom od  2.139 eura/m2, a slijede ih stanovi u gradskoj četvrti Centar s prosječnom cijenom od 2.003 eura/m2.  Najniže cijene stanova su u Sesvetama, gdje prosječna cijena u ožujku iznosi 1.129 eura/m2.  

Na godišnjoj razini cijene nekretnina na Jadranu padaju (-2,1%). Na mjesečnoj razini, u odnosu na veljaču cijene su niže za 0,4%.  Tražena cijena kuća na Jadranu, u ožujku je iznosila 1.525 eura/m2 što je 0,4% manje nego prethodnog mjeseca, a 3,1% manje u odnosu na ožujak 2014. Prosječna cijena kvadrata apartmana na Jadranu u odnosu na veljaču niža je za 0,7%, dok je na godišnjoj razini niža za 1,5% i iznosi 2.005 eura/m2.

Osim u Dubrovačko-neretvanskoj, gdje su cijene nekretnina očekivano najviše te Splitsko-dalmatinskoj županiji, tražene cijene apartmana više su od 2.000 eura i u Primorsko-goranskoj županiji. Prosječna cijena kvadrata vikendice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u ožujku je iznosila 2.598 eura/m2, u Splitsko-dalmatinskoj županiji 2.209 eura/m2, dok je u Primorsko-goranskoj županiji prosječna tražena cijena apartmana u ožujku iznosila 2.173 eura/m2.

S druge strane, najpovoljnije nekretnine za odmor su vikendice u Istarskoj županiji s cijenom od 1.677 eura/m2 te Zadarskoj županiji s 1.712 eura/m2.

Prosječna tražena cijena stana na Jadranu u odnosu na veljaču niža je za 0,2% i iznosi 1.577 eura/m2. U odnosu na godinu dana ranije tražena cijena stanova je niža za 1,4%. Kada pogledamo kretanje cijena stanova u najvećim hrvatskim gradovima, prosječna cijena stana u Splitu je u odnosu na veljaču niža za 0,4% i iznosi 2.163 eura/m2.

U Rijeci je prosječna tražena cijena stana u ožujku iznosila 1.581 euro/m2, što je 1,3% niže nego u veljači, dok je u Zadru iznosila 1.976 eura/m2, odnosno 3,1% više u odnosu na prethodni mjesec.

Tagovi: tražene cijene nekretnina, cijene nekretnina, tržište nekretnna, Zagreb, Medveščak, Dubrovnik, apartmani
PROČITAJ I OVO
Britanski turoperatori u srijedu će danom akcije pozvati vladu da olakša putovanja
PUTOVANJA
Britanski turoperatori u srijedu će danom akcije pozvati vladu da olakša putovanja

LONDON - Britanske aviokompanije i turoperatori planiraju „dan akcije“ za srijedu čime bi vladu koja obeshrabruje putovanja Britanaca u popularne destinacije, a među njima je i Hrvatska, pritisnuli da ublaži ograničenja prije vrhunca sezone godišnjih odmora.

Snažan lipanjski rast na Kvarneru daje nadu u dobru turističku sezonu
DOBRE NAZNAKE
Snažan lipanjski rast na Kvarneru daje nadu u dobru turističku sezonu
RIJEKA - Ljeto koje će i kalendarski početi u ponedjeljak te sve bolja epidemiološka situacija u Hrvatskoj i više su nego dobar nagovještaj obećavajuće turističke sezone koja se, sudeći po velikom broju vozila na graničnim prijelazima, polako zahuktava.
Splitsko-dalmatinska županija: Hoteli bi mogli imati bolju špicu sezone nego rekordne 2019.
OPTIMIZAM
Splitsko-dalmatinska županija: Hoteli bi mogli imati bolju špicu sezone nego rekordne 2019.
SPLIT - Najave za špicu sezone zasad su fenomenalne - u velikim hotelskim lancima čak i bolje nego za rekordnu 2019. godinu.
U Crnoj Gori 35.000 turista, 60% u odnosu na 2019.
TURIZAM
U Crnoj Gori 35.000 turista, 60% u odnosu na 2019.
PODGORICA – Prema podacima Nacionalne turističke organizacije (NTO), u Crnoj Gori trenutno boravi 35.000 turista, što je 60 odsto nego u istom periodu 2019. godine, saopštio je danas crnogorski ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.
Uskoro osnivanje Europske udruge za koordinaciju revitalizacije željezničke pruge Ljubljana-Zagreb
ŽELJEZNICA
Uskoro osnivanje Europske udruge za koordinaciju revitalizacije željezničke pruge Ljubljana-Zagreb
LJUBLJANA - Općine duž pruge Ljubljana-Metlika te države Slovenija i Hrvatska koordiniraju konačne detalje za uspostavu Europske grupe teritorijalne suradnje koja će koordinirati i pribaviti sredstva za revitalizaciju željezničke pruge Ljubljana-Zagreb.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE