GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mirko Kovač odbio članstvo u CANU

Mirko Kovač odbio članstvo u CANU
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2012 / 15:43
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Književnik Mirko Kovač poručio je danas da ne može prihvatiti članstvo u Crnogorsku akademiju nauka i umjetnosti (CANU), bez, kako je naveo, onih koji su utemeljili Dukljansku akademiju nauka i umjetnosti (DANU).

Crnogorski parlament nedavno je usvojio Zakon o CANU, kojim se ukida DANU, čiji članovi, prema određenoj proceduri, mogu postati članovi nacionalne akademije.

Skupština CANU je u ponedjeljak za vanredne članove izabrala biologa Vukića Pulevića, književnika Sretena Asanovića i istoričara Šerba Rastodera, dok su Kovač i slikar Dimitrije Popović izabrani za inostrane.

Asanović je ranije zatražio da bude brisan iz CANU, smatrajući da je njegov izbor u državnu akademiju nije urađen prema zakonu, a Pulević je poručio da nije član te instiutucije i da nije mogao to postati zbog, kako je ocijenio, nezakonitih odluka CANU u vezi prijema bivših članova DANU.

Kovač je kazao da ne može prihvatiti članstvo u CANU, bez članova Dukljanske akademije.

"DANU za mene ima emotivno i istorijsko značenje, jer je bila važna činjenica u stvaranju samostalne Crne Gore", navodi se u izjavi Kovača dostavljenoj agenciji MINA.

CANU nije primila u članstvo 22 bivših članova DANU.

Tagovi: Mirko Kovač, Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, Dukljanska akademija nauka i umjetnosti, CANU, DANU
PROČITAJ I OVO
Novalja demantirala napise o Zrću kao leglu zaraze 94 Austrijanca
DEMANTI
Novalja demantirala napise o Zrću kao leglu zaraze 94 Austrijanca
NOVALJA - Stožer civilne zaštite Grada Novalje i tamošnja Turistička zajednica u četvrtak su opovrgnuli napise po kojima je Festival "Austrija goes Zrce" bio leglo zaraze za najmanje 94 Austrijanca oboljelih od covida-19, ističući da je u njihovoj karanteni sada 12 pozitivnih, ali nitko nije iz Austrije.
Dolar blago oslabio četvrti dan zaredom
FOREX
Dolar blago oslabio četvrti dan zaredom
LONDON – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i u četvrtak, četvrti dan zaredom, nakon poruka američke središnje banke da će i dalje voditi poticajnu monetarnu politiku i da je povećanje kamatnih stopa još uvijek daleko.
M+ Grupa sekundarnom javnom ponudom dionica prikupila više od 105 milijuna kuna
KAPITAL
M+ Grupa sekundarnom javnom ponudom dionica prikupila više od 105 milijuna kuna
ZAGREB - Uz snažnu ekspanziju pokretanu organskim rastom i akvizicijama, vrijednost dionice M+ Grupe u dvije se godine više nego utrostručila, a kompanija će svježi kapital iskoristiti za jačanje tehnološke nadmoći i nove akvizicije na zapadnim tržištima.
DZS: Promet industrije u svibnju porastao za 36 posto na godišnjoj razini
RAST
DZS: Promet industrije u svibnju porastao za 36 posto na godišnjoj razini

ZAGREB - Ukupan promet industrije u svibnju je bio za 36 posto veći u odnosu na isti mjesec lani, a porastao je i na mjesečnoj razini i to za 3,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Azijska tržišta: Indeksi prekinuli negativni niz
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi prekinuli negativni niz
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, prvi put nakon tri dana pada, što se zahvaljuje djelomičnom oporavku kineskih tržišta, dok je dolar oslabio prema košarici valuta nakon poruka čelnika Feda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE