GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mirovinska štednja u drugom kvartalu prekinula trend pada

Mirovinska štednja u drugom kvartalu prekinula trend pada
DRUGI KVARTAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2020 / 07:52
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Više od dva milijuna hrvatskih građana koji štede u drugom mirovinskom stupu mogu odahnuti, barem privremeno. Od drugog tromjesečja njihove ušteđevine za starost prestale su gubiti na vrijednosti te su djelomice nadoknadile štete iz veljače i ožujka, nastale zbog poremećaja u gospodarstvu i na burzama, prouzročenih pandemijom koronavirusa.

Ne zaboravimo, na kraju prvog tromjesečja vrijednost štednje u četirima obveznim mirovinskim fondovima u drugom stupu pala je za 3,76 milijarde kuna, prema izvješću Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa). Ukupni iznos štednje građana za mirovinu smanjio se na 108,6 milijardi kuna, ili za 3,34 posto u odnosu na kraj prošle godine, piše Novi list.

Za ilustraciju, zaposleniku koji je tijekom radnog vijeka na svom računu u mirovinskom fondu skupio 200.000 kuna štednje, koronavirus je u prvom kvartalu pojeo više od 6.600 kuna. Taj se podatak odnosi na 94 posto svih štediša, koji pripadaju najzastupljenijoj kategoriji B.

Kretanje vrijednosti njihove štednje može se pratiti putem indeksa Mirex B. Preostalih šest posto štediša, okupljenih u kategorijama A i C, uvijek prolaze slično - malo bolje, ili malo gore.

Međutim, u drugom tromjesečju nastupili su bolji dani. Pad vrijednosti štednje se zaustavio i počeo ublažavati. Prema podacima portala Hrportofoilo, vrijednost Mirexa B od početka godine smanjila se 3,03 posto, što je ipak povoljnije od 3,34 posto, koliko se stanjila u prvom tromjesečju, prema Hanfi.

To znači da se gubitak štediše, koji je na kraju prošle godine imao 200.000 kuna, u svibnju ublažio na nekih 6.000 kuna.

Nepovoljan trend u veljači i ožujku poklopio se s nezapamćenim potresom na burzama, kada su su dionice u Americi i Europi, pa i na Zagrebačkoj burzi, strmoglavile za više od 20 posto. Taj poremećaj pogodio je i vrijednosti državnih obveznica, u koje su mirovinski fondovi uložili više od dvije trećine štednje svojih članova.

Dio obveznica također se prodaje na burzama.

Međutim, stanje se popravilo nakon što su središnje banke u SAD-u i Europi pokrenule opsežno monetarno popuštanje, ubacivši goleme injekcije novca u financijski krvotok, kako bi smirile stanje na financijskim tržištima. U tome su zasad uspjele.

Poremećaji su se ublažili, što se osjetilo i u Hrvatskoj, u njezinim mirovinskim fondovima.

Usprkos gubicima od početka ove godine, vrijednost ušteđevine građana u mirovinskim fondovima ostala je i dalje veća nego u istom razdoblju lani. Prema Hanfi, na kraju prvog tromjesečja vrijednost štednje bila je 0,49 posto veća nego godinu dana ranije.

Prema portalu Hrportofolio, ta je vrijednost 11. svibnja porasla 2,05 posto u odnosu stanje prije 12 mjeseci. Obje se vrijednosti, ponavljamo, odnose na golemu većinu hrvatskih štediša okupljenih u kategoriji koja se prati indeksom Mirex B.

Ipak, sve to ne znači da je opasnost od gubitka vrijednosti štednje za starost prestala. Sve ovisi o daljnjem razvoju krize.

Mirovinski fondovi stalno tvrde da se ne treba uzrujavati zbog povremenih padova, jer se vrijednost njihove štednje dugoročno ipak povećava.

U posljednjih 18 godina, otkako su u Hrvatskoj uvedeni obvezni mirovinski fondovi u drugom stupu, vrijednost ušteđevine na računima naših građana prosječno je uvećavana za 5,3 posto godišnje.

No, u te »kamate« nije uračunana inflacija.

Tagovi: mirovinska štednja, mirovinski fondovi, Mirex, Zagrebačka burza, Europska središnja banka, mirovine, Hanfa
PROČITAJ I OVO
Etnoland iz Pakova Sela osvojio Međunarodnu nagradu za kreativni turizam
PRIZNANJA
Etnoland iz Pakova Sela osvojio Međunarodnu nagradu za kreativni turizam
PAKOVO SELO - U konkurenciji među 19 zemalja jugoistočne Europe gdje obitava preko 340 milijuna stanovnika, ETNOLAND Dalmati u Pakovu Selu osvojio je međunarodnu nagradu Big SEE Tourism Award 2020 u kategoriji “kreativna priča i identitet kao doživljaj”.
Zagrebačka burza: Deveti uzastopni pad Atlantske plovidbe
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Deveti uzastopni pad Atlantske plovidbe
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio blagi rast indeksa, ali i katastrofalan promet.
Dolar stabilan, u fokusu pregovori o američkim poticajima
FOREX
Dolar stabilan, u fokusu pregovori o američkim poticajima
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak na međunarodnim tržištima nije bilježio veće promjene u odnosu na druge najznačajnije svjetske valute, dok su u fokusu investitora i dalje pregovori o novim poticajima za američko gospodarstvo.
Žigman: Hrvatska će nakon koronakrize financirati gospodarstvo preko tržišta kapitala EU
TRŽIŠTE KAPITALA
Žigman: Hrvatska će nakon koronakrize financirati gospodarstvo preko tržišta kapitala EU
ROVINJ – „Europska komisija je prije mjesec dana donijela novi, osvježeni akcijski plan stvaranja jedinstvene unije tržišta kapitala koja bi trebala u potpunosti zaživjeti do kraja 2022. godine.“ – istaknuo je predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA), Ante Žigman tijekom prezentacije na temu „Što nakon koronakrize“, održane danas u Rovinju, na konferenciji „Izazov promjene“.
Hrvatska među vodećim destinacijama u istraživanju njemačkog autokluba ADAC
NA VRHU
Hrvatska među vodećim destinacijama u istraživanju njemačkog autokluba ADAC
ZAGREB - Prema rezultatima godišnjeg istraživanja njemačkog autokluba ADAC, Njemačka i Hrvatska apsolutni su pobjednici sezone, izvijestio je direktor Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj Romeo Draghicchio.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE