GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mirovinski fondovi: Budući umirovljenici mogu biti mirni

Mirovinski fondovi: Budući umirovljenici mogu biti mirni
SMIRIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2020 / 14:05
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO) priopćila je u srijedu kako će oni koji imaju još dosta do mirovine osjetiti učinke oporavka nakon "koronakrize", a koji su na pragu mirovine bit će prebačeni u najmanje rizične kategorije.

UMFO ističe da članovi mirovinskih fondova nemaju razloga za zabrinutost jer će svi oni koji do mirovine imaju duže razdoblje pred sobom osjetiti koristi oporavka, a oni koji su neposredno pred mirovinom automatski su prebačeni u najkonzervativniju kategoriju C obveznih mirovinskih fondova, koja je najmanje osjetljiva na tržišne oscilacije.

"Mislimo da će naposljetku i ova kriza pokazati koliko je naš sustav obveznih mirovinskih fondova dobro osmišljen, robustan, dobro nadgledan i efikasan", smatraju u UMFO-u.

UMFO podsjeća da smo u zadnjem desetljeću prošli kroz nekoliko velikih globalnih kriza, ali da su se tržišta po njihovom završetku oporavila te da pritom rezultati mirovinskih fondova u svih ovih osamnaest godina rada pokazuju dobre prosječne prinose za njihove članove.

Kažu da su spremni poduprijeti gospodarstvo, kao što su to činili i do sada.

"Vjerujemo da i ubuduće možemo biti značajan čimbenik u razvoju hrvatskog gospodarstva te podrška u prevladavanju teškoća s kojima se susrećemo kao društvo u cjelini", kaže se u priopćenju UMFO-a.

Navode kako je njihova prvenstvena zadaća odgovorno upravljanje sredstvima svojih članova, ali i odgovornost prema široj zajednici te podrška hrvatskom gospodarstvu.

"U ovim izvanrednim okolnostima i situaciji na globalnim tržištima kapitala koja su reagirala na pojavu i epidemiju korona virusa COVID -19, pad gotovo svih klasa imovine neminovno je imao utjecaj i na ulaganja domaćih mirovinskih fondova. Važno je naglasiti da ulaganja mirovinskih fondova treba promatrati u dugačkom vremenskom horizontu, a oscilacije se događaju te će ih uvijek biti", kaže se u priopćenju.

Tagovi: Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava, mirovinski fondovi, mirovine, mirovinski sustav
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE