GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF može donijeti tek predah za teške odluke: U suprotnom, eto i nama Montija ili Papademosa

MMF može donijeti tek predah za teške odluke: U suprotnom, eto i nama Montija ili Papademosa
ISTIČE VRIJEME
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.11.2011 / 19:08
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
KOLUMNA - Službeni mađarski zahtjev za pomoći MMF-a i Europske unije malo je koga iznenadio. Još prpotekloga tjedna procurilo je kako Orbanov kabinet traži izlaz iz sadašnje situacije traženjem međunarodne pomoći a nakon što su rejting agencije upozorile na mogućnost daljnjeg rezanja kreditnog rejtinga.
Službeni podaci pokazuju da je mađarski ukupni dug do kraja rujna porastao na 82 posto BDP-a, sa 75 posto koliko je iznosio na kraju lipnja. Vlasti tvrde da je glavni razlog tog povećanja slabija forinta.

Vlada je uvela ogromne poreze raznim sektorima gospodarstva kako bi nadoknadila proračunski manjak koji je uzrokovala smanjena domaća potrošnja i sniženi porez na dohodak. Također je de facto nacionalizirala 11 milijardi eura imovine koju su držali privatni mirovinski fondovi. Uvela je i program olakšane otplate deviznih kredita za građane, koji im omogućuje povrat kredita po nižim tečajevima od važećih tržišnih.

Mađarska već ima teškoća s pronalaženjem ulagača koji bi kupovali njezine obveznice, te je proteklih tjedana otkazala nekoliko aukcija. Uz to, forinta je protekloga tjedna pala na najnižu razinu prema euru dok je trošak osiguranja naplate mađarskog državnog duga poskočio na najviše razine u posljednje dvije i pol godine.

Samo prije nekoliko mjeseci, mađarski premijer Orban prštao je od optimizma i samouvjerenosti najavljujući čak da će "okončati bankarsku eru" koja je, po njemu, odgovorna za propast Europe i Mađarske. U listopadu prošle godine uveo je 'krizni porez' od 6,5 posto maloprodajnim, energetskim, financijskim i telekomunikacijskim poduzećima u nastojanju da sreže proračunski manjak. EU je telekomunikacijski porez u rujnu ocijenio nezakonitim, no Mađarska je to odbacila najavljujući da je spremna ići štititi svoja prava i pred Europski sud pravde. Sasvim je sigurno da je današnjim potezom došao kraj Orbanovoj hrabroj (neki bi rekli i avanturističkoj) ekonomskoj politici jer odsad će morati plesati po "bjelosvjetskim" notama.

Kako je pitanje (ne)traženja pomoći MMF-a jedna od središnjih tema hrvatske predizborne kampanje, logično je da je mađarski potez izazvao brojna pitanja pa i usporedbe između mađarske i hrvatske ekonomske situacije. Na žalost, sličnosti je više nego razlika pa je stoga i logičan zaključak kako vrijeme radi za to da se i Hrvatska pridruži u sličnom zahtjevu MMF-u. Na to je uostalom neki dan upozorio i premijerkin savjetnik Željko Lovrinčević, a očito su i glavni gospodarski stratezi Kukuriku koalicije već duboko svjesni kako se bez MMF-ove pomoći neće moći.

U cijeloj priči, kako mađarskoj tako i hrvatskoj, središnje pitanje postaje kreditni rejting zbog stalne potrebe za novim zaduživanjem. Hrvatske su obveznice već proteklih dana bilu blize prinosa od sedam posto koji se obično smatra "putem bez povratka". Tada se otplata dugova smatra tehnički neizvedivom a iskustvo govori da su na toj razini pomoć tražile Grčka, Italija i Portugal.

U mađarskom slučaju se dogodio i pad forinte. HNB zasad uspijeva braniti tečaj kune, iako je prosječan tečaj proteklih mjeseci u stalnom usponu i vrlo je blizu "ključnih" 7,5 kuna, razini na kojoj središnja banka obično brani tečaj. Opasnost za Hrvatsku može biti i bankarski sektor jer su najveće banke u talijanskom i austrijskom vlasništvu, a njihova izloženost "toksičnim" vrijednosnim papirima je poprilična. To su zasad i priznali UniCredit, Intesa Sanpaolo i Erste, a valja dobro iščitati i današnje upozorenje austrijskog regulatora koji su objavili zahtjeve za održivije poslovanje austrijskih banaka u istočnoj i jugoistočnoj Europi. Paket uključuje postrožene kapitalne zahtjeve i propise koji bi trebali potaknuti pojačano lokalno refinanciranje istočnoeuropskih i srednjoeuropskih podružnica austrijskih banaka i podići razinu adekvatnosti kapitala austrijskih grupacija.

I za kraj, ali ne i najmanje važno. Eventualni dolazak MMF-a donio bi olakšanje oko refinanciranja obveza i zadržavanje rejringa, ali svakako ne bi riješio hrvatske probleme. Oni su strukturne prirode, i jedino potezi Banskih dvora mogu otvoriti nove prilike za hrvatsko gospodarstvo. Ne bude li tako, MMF bi mogao značiti gašenje požara benzinom jer lako je predvidjeti da građanima mjere pod pritiskom MMF-a neće biti nimalo simpatične. Možda građani, kako to neka recentna istraživanja pokazuju, i jesu svjesni da su bolni rezovi u javnoj potrošnji neophodni, ali ta će se "svijest" topiti kako im standard bude padao iz mjeseca u mjesec.

Zato bi eventualni dolazak MMF-a kupio tek malo vremena u kojem treba formulirati i provoditi suvislu ekonomsku politiku kako se i Hrvatskoj ne bi nametnuo neki "stečajni upravitelj" poput Marija Montija ili Lukasa Papademosa koje, barem zasad, simpatiziraju centri moći i financijska tržišta. Bez pretjeranog sarkazma, to možda i ne bi bila tako loša vijest za Hrvatsku obzirom na to kako se njome ekonomski vladalo u posljednja dva desetljeća. Da je drugačije, ovaj tekst bio bi posve nepotreban.

Tagovi: MMF, Međunarodni monetarni fond, Viktor Orban, Mađarska, kreditni rejting, forinta, kuna, HNB, Hrvatska narodna banka, Mario Monti, Lukas Papademos
PROČITAJ I OVO
Coinbase u debiju dosegao vrijednost od preko 85 milijardi dolara
DOGAĐAJ DANA
Coinbase u debiju dosegao vrijednost od preko 85 milijardi dolara
NEW YORK - Dugoočekivani tržišni debi Coinbasea bio je baš onakav kakvog su mnogi i očekivali. Spektakularan.
Beogradska berza: Serija rasta indeksa zaustavljena, promet pao
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Serija rasta indeksa zaustavljena, promet pao
BEOGRAD – Višednevni rast indeksa Beogradske berze prekinut je danas, a pala je trgovinska aktivnost.
Preminuo Bernard Madoff
IN MEMORIAM
Preminuo Bernard Madoff
NEW YORK - Bernard Madoff, osuđen zbog toga što je vodio najveću poznatu investicijsku prijevaru u povijesti, umro je u srijedu u američkom saveznom zatvoru gdje je služio 150 godina zatvora, objavila je savezna zatvorska uprava.
Zagrebačka burza: Indeksi blago pali, promet skroman
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi blago pali, promet skroman
ZAGREB - U mirnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi u srijedu su indeksi blago oslabili, nakon jučerašnjeg skromnog rasta, no uz nešto veći promet, pri čemu su dvije dionice imale milijunski promet - povlaštena Adrisa i Zagrebačke banke.
Njemačka će do ljeta ponuditi digitalnu potvrdu o cijepljenju za olakšana putovanja
CIJEPLJENJE
Njemačka će do ljeta ponuditi digitalnu potvrdu o cijepljenju za olakšana putovanja
BERLIN - Njemačka će do ljeta svojim građanima koji su cijepljeni ponuditi potvrdu kojom će, između ostalog, biti omogućeno lakše putovanje, javljaju njemački mediji u srijedu pozivajući se na izvore u vladi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE