GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Montenegroberza i Sarajevska berza uspostavili saradnju

Montenegroberza i Sarajevska berza uspostavili saradnju
SARADNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2021 / 08:01
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Montenegroberza i Sarajevska berza su na zajedničkoj online press konferenciji 26.aprila 2021. godine potpisali ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, saopćeno je iz Sarajevske berze.

Potpisani ugovor je nastavak uspješne saradnje dvije berze iz prethodnog perioda. Sarajevska berza će temeljem ove saradnje u narednom periodu Montenegroberzi pružati usluge održavanja i razvoja elektronskog sistema trgovanja i nastaviti razvojni ciklus kroz nove projekte i moderniziranje elektronskih platformi i servisa.

Direktorica Montenegroberze Milena Vučinić ističe da je cilj saradnje da se napravi sinergija, kako bi bili spremni za vrijeme koje dolazi, odnosno za nove modele rada, koje su nametnule promjene u finansijskom sektoru na globalnom i lokalnom nivou.

Digitalne tehnologije i ljudski kapital su glavni nosioci savremenog poslovanja i razvoja tržišta kapitala. Cilj saradnje jeste da se napravi sinergija, kako bi bili spremni za vrijeme koje dolazi, odnosno za nove modele rada, koje su nametnule promjene u finansijskom sektoru na globalnom i lokalnom nivou. Intuicija i hrabrost su glavni nosioci poslovnih procesa, a savremeni menadžeri imaju zadatak da usklade razne interese. Saradnja sa Sarajevskom berzom datira od 2014. godine, ona se intenzivirala od jeseni prošle godine, tako da danas za rezultat imamo proširenje saradnje i njeno formalno ozvaničenje – kazala je Vučinić.

Direktor Sarajevske berze Tarik Kurbegović istakao je da je svrha ove saradnje unaprjeđenje rada kako berzi tako i tržišta kapitala na svakom izvodljivom planu te da oba tržišta postanu atraktivniji za sve investitore.

- Nastojat ćemo u narednom periodu da ovu saradnju proširimo u vidu saradnje i na drugim zajedničkim projektima, razmjeni znanja i iskustava, harmonizacije berzanskih procesa i regulative, novih platformi i usluga berzi te da tako olakšamo funkcioniranje svim učenicima tržišta kapitala i konačnici ulaganja investitorima, naglasio je Kurbegović.

Izvršni direktor Sarajevske berze i član uprave Tahir Taslaman istakao je da je Sarajevska berza certificirana prema standardima ISO 27001 – upravljanje informacijskom sigurnošću, ISO 22301 – upravljanje kontinuitetom poslovanja i ISO 9001 – upravljanje kvalitetom te da je ta činjenica prepoznata od Monenegroberze.

Raduje nas buduća saradnja s Montenegroberzom kako na poslovnom tako i na tehnološkom planu. Želimo da naša iskustva i znanja u IT razvoju elektronskih sistema trgovanja finansijskim instrumentima kroz ovu kooperaciju stavimo na raspolaganje i na taj način unaprijedimo softverska i tehnološka rješenja koji su podrška konkretnim berzanskim uslugama, a koristi će imati svi učesnici na tržištu, istakao je Taslaman.

Značajno je napomenuti da je dioničar obje berze Borsa Istanbul čime je ova saradnja dodatno strateški ojačana podrškom i iskustvima na svim budućim projektima i internacionalnoj saradnji.

Tagovi: Montenegroberza, Sarajevska berza, Tahir Taslaman, Tarik Kurbegović, Milena Vučinić
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Valamar i Arena HG u fokusu, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar i Arena HG u fokusu, indeksi porasli
ZAGREB - Rast prometa i indeksa u odnosu na posljednji trgovinski dan prošloga tjedna, obilježja su ponedjeljka na Zagrebačkoj burzi.
Rusija pokušava omesti investitore iz neprijateljskih zemalja
OMETANJE
Rusija pokušava omesti investitore iz neprijateljskih zemalja
MOSKVA - Ruska središnja banka u ponedjeljak je objavila mjere usmjerene sprječavanju investitora iz "neprijateljskih" zemalja, u iskorištavanju pogodnosti kojima se onima iz "prijateljskih" zemalja omogućuje nastavak trgovanja na moskovskoj burzi.
Plitvička jezera: Dnevno se proda po 10.000 ulaznica
ODLIČNA SEZONA
Plitvička jezera: Dnevno se proda po 10.000 ulaznica

PLITVICE - Dnevno se za razgledavanje Plitvičkih jezera proda po 10.000 ulaznica, a preko SkyLine platforme uživo prirodnu ljepotu Plitvica, koje su na UNESCO-vom Popisu svjetske baštine, prati svakodnevno tisuće ljudi, doznaje Hina u ponedjeljak Upravi Nacionalnog parka.

Kritpovalutama u Srbiji trguje više od 127.000 građana
INVESTICIJE
Kritpovalutama u Srbiji trguje više od 127.000 građana
BEOGRAD - Trgovina kriptovalutama sve je popularnija u svetu, ali i u Srbiji. Poslednjih godina sve je veći broj onih koji ulaze u kripto "igru".
Huškaju građane protiv Hrvatske, a tajkuni bliski Vučiću ljetuju na hrvatskom Jadranu
LICEMJERJE
Huškaju građane protiv Hrvatske, a tajkuni bliski Vučiću ljetuju na hrvatskom Jadranu
BEOGRAD - Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, političar blizak predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ovih je dana prozvao Srbe koji ljetuju u Hrvatskoj u vrijeme kada se obilježava obljetnica vojno-redarstvene akcije Oluja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE