GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Montenegroberza i Sarajevska berza uspostavili saradnju

Montenegroberza i Sarajevska berza uspostavili saradnju
SARADNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2021 / 08:01
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Montenegroberza i Sarajevska berza su na zajedničkoj online press konferenciji 26.aprila 2021. godine potpisali ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, saopćeno je iz Sarajevske berze.

Potpisani ugovor je nastavak uspješne saradnje dvije berze iz prethodnog perioda. Sarajevska berza će temeljem ove saradnje u narednom periodu Montenegroberzi pružati usluge održavanja i razvoja elektronskog sistema trgovanja i nastaviti razvojni ciklus kroz nove projekte i moderniziranje elektronskih platformi i servisa.

Direktorica Montenegroberze Milena Vučinić ističe da je cilj saradnje da se napravi sinergija, kako bi bili spremni za vrijeme koje dolazi, odnosno za nove modele rada, koje su nametnule promjene u finansijskom sektoru na globalnom i lokalnom nivou.

Digitalne tehnologije i ljudski kapital su glavni nosioci savremenog poslovanja i razvoja tržišta kapitala. Cilj saradnje jeste da se napravi sinergija, kako bi bili spremni za vrijeme koje dolazi, odnosno za nove modele rada, koje su nametnule promjene u finansijskom sektoru na globalnom i lokalnom nivou. Intuicija i hrabrost su glavni nosioci poslovnih procesa, a savremeni menadžeri imaju zadatak da usklade razne interese. Saradnja sa Sarajevskom berzom datira od 2014. godine, ona se intenzivirala od jeseni prošle godine, tako da danas za rezultat imamo proširenje saradnje i njeno formalno ozvaničenje – kazala je Vučinić.

Direktor Sarajevske berze Tarik Kurbegović istakao je da je svrha ove saradnje unaprjeđenje rada kako berzi tako i tržišta kapitala na svakom izvodljivom planu te da oba tržišta postanu atraktivniji za sve investitore.

- Nastojat ćemo u narednom periodu da ovu saradnju proširimo u vidu saradnje i na drugim zajedničkim projektima, razmjeni znanja i iskustava, harmonizacije berzanskih procesa i regulative, novih platformi i usluga berzi te da tako olakšamo funkcioniranje svim učenicima tržišta kapitala i konačnici ulaganja investitorima, naglasio je Kurbegović.

Izvršni direktor Sarajevske berze i član uprave Tahir Taslaman istakao je da je Sarajevska berza certificirana prema standardima ISO 27001 – upravljanje informacijskom sigurnošću, ISO 22301 – upravljanje kontinuitetom poslovanja i ISO 9001 – upravljanje kvalitetom te da je ta činjenica prepoznata od Monenegroberze.

Raduje nas buduća saradnja s Montenegroberzom kako na poslovnom tako i na tehnološkom planu. Želimo da naša iskustva i znanja u IT razvoju elektronskih sistema trgovanja finansijskim instrumentima kroz ovu kooperaciju stavimo na raspolaganje i na taj način unaprijedimo softverska i tehnološka rješenja koji su podrška konkretnim berzanskim uslugama, a koristi će imati svi učesnici na tržištu, istakao je Taslaman.

Značajno je napomenuti da je dioničar obje berze Borsa Istanbul čime je ova saradnja dodatno strateški ojačana podrškom i iskustvima na svim budućim projektima i internacionalnoj saradnji.

Tagovi: Montenegroberza, Sarajevska berza, Tahir Taslaman, Tarik Kurbegović, Milena Vučinić
PROČITAJ I OVO
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE