GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mraz nanio veliku štetu francuskoj proizvodnji vina

Mraz nanio veliku štetu francuskoj proizvodnji vina
ŠTETE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2021 / 15:48
Autor: SEEbiz / H

PARIZ - Travanjski mraz prouzročio je štetu u francuskim vinogradima koja bi mogla smanjiti proizvodnju vina gotovo za trećinu, upozorila je u četvrtak agencija za plaćanja u poljoprivredi FranceAgriMer, pozivajući se na procjene proizvođača vina.

Proizvodnja bi mogla biti smanjena za oko 15 milijuna hektolitara, što znači da bi Francuska ove godine mogla proizvesti između 28 i 32 posto manje vina u usporedbi s prosjekom u proteklim godinama, rekao je novinarima Ygor Gibelind iz FranceAgriMerovog odjela za vino.

Proizvodnja bi se po njegovim riječima mogla smanjiti na oko 32 milijuna hektolitara, što znači da bi se spustila ispod razine iz 2017. godine, kada je također pala zbog šteta uzrokovanih vremenskom nepogodom.

Dodao je i da bi procjena mogla biti izmijenjena jer će se posljedice mraza bolje vidjeti u sljedećim tjednima.

"(Travanjski) mraz bio je neuobičajen zato što se proširio tako daleko na jug, ali i zato što je zahvatio veliko područje", objasnio je Gibelind, dodavši da su štetu pogoršale relativno visoke temperature u prethodnom razdoblju, koje su ubrzale rast loze.

Najgore su pogođene vinske regije Burgundija, gdje prosječna šteta prema prvim procjenama iznosi 50 posto. Slijedi Languedoc s procijenjenom štetom od oko 40 posto i Akvitanija, koja obuhvaća Bordeaux, gdje iznosi oko 30 posto, priopćio je Gibelind.

Vlada je obećala oko milijardu eura pomoći za poljoprivredu, uključujući i mogućnost pristupa fondu za prirodne katastrofe koji bi proizvođačima vina mogao nadoknaditi do 40 posto gubitaka, povrh onih pokrivenih osiguranjem.

Proizvođači vina procjenjuju potencijalne ekonomske gubitke povezane s mrazom na 1,5 do dvije milijarde eura, naveo je Gibelind, uglavnom u skladu s podacima koje je sektor već objavio.

Tagovi: francuska vina, mraz, FranceAgriMer
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE