GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mrsićeva katastrofa: Potpore za zapošljavanje iskoristila samo jedna tvrtka?!

Mrsićeva katastrofa: Potpore za zapošljavanje iskoristila samo jedna tvrtka?!
NEUSPJEŠNI MINISTAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.10.2012 / 09:14
Autor: SEEbiz / Jutarnji.hr
ZAGREB - Državne potpore za očuvanje radnih mjesta ove je godine iskoristila jedna jedina tvrtka! Korčulanska tvrtka Radež od države je za obuku radnika dobila 240.000 kuna i to ih je spasilo od propasti.

Čak 169 od 340 zaposlenih prošlo je usavršavanje: monteri su postali zavarivači, drugi su postali upravljači radnim strojevima i tako ukrug.

Činjenicom da je potpore za očuvanje radnih mjesta iskoristila samo jedna tvrtka nezadovoljni su u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. Ništa bolje nije prošla ni mjera samozapošljavanja na koje se potiče nezaposlene koji su na burzi dulje od šest mjeseci: u ovoj godini tu su mjeru iskoristile samo 602 osobe. Tako se dogodilo da je država ove godine za mjere aktivne politike zapošljavanja osigurala 358,8 milijuna kuna, što je 27,5 posto više nego lani, a do sada je iskoristila 268,6 milijuna kuna.

U 2011. zahvaljujući mjerama zapošljavanja posao je dobilo 36.468 osoba, dok ih je od ožujka do polovice listopada ove godine posao našlo 21.770. Nezadovoljni su poslodavci koji traže da se poticajne mjere pojednostave, a nezadovoljno je i Ministarstvo.

Stručnjaci upozoravaju da mjere moraju biti precizno usmjerene, posebice kada je riječ o troškovima prekvalifikacija i usavršavanja jer novac potrošen, primjerice, na kompjutorske tečajeve danas više nikome ne osigurava radno mjesto. Pokazalo se da novac lani potrošen na stjecanje dodatnih vještina nije imao nikakav utjecaj na zapošljavanje 15.000 osoba uključenih u taj program. Logika je jasna: treba financirati jedino programe koji će doista omogućiti zapošljavanje.

Ministar rada Mirando Mrsić najavljuje promjene za iduću godinu, a sve snage bit će usmjere na tri mjere: samozapošljavanje, stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa i potpore za očuvanje radnih mjesta.

- Nezadovoljni smo provedbom mjera koje ćemo pojednostaviti i nastojati približiti poslodavcima. Uz to, ići ćemo s Gospodarskom komorom u veću propagandu mjera za poticanje zapošljavanja prema poslodavcima - najavljuje Mrsić.

I ove su se godine najuspješnijima pokazale mjere vezane uz javne radove te rad bez zasnivanja radnog odnosa koji bi mladim visokoobrazovanim ljudima trebao pomoći da steknu radno iskustvo u struci.

Tagovi: Mirando Mrsić, poticaji za zapošljavanje, zapošljavanje, Radež d.d.
PROČITAJ I OVO
Ma: IPO Alibabe bit će najveći u povijesti
IPO
Ma: IPO Alibabe bit će najveći u povijesti
PEKING - Inicijalna javna ponuda Alibabe bit će najveća u povijesti, tvrdi osnivač te kompanije Jack Ma.
Srbija u godinu dana uvećala zlatne rezerve za deset tona
ZLATO
Srbija u godinu dana uvećala zlatne rezerve za deset tona
BEOGRAD - Srbija je za godinu dana uvećala zlatne rezerve za više od 10 tona, i trenutno ima 32 tone zlata.
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba gubitnica tjedna, indeksi pali
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba gubitnica tjedna, indeksi pali
ZAGREB - Katastrofalan promet i blagi pad indeksa obilježili su tzjedan na Zagrebačkoj burzi.
Zagrebačka burza: Slab promet, minimalne promjene indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, minimalne promjene indeksa
ZAGREB - U mirnom trgovanju na kraju tjedna, na Zagrebačkoj burzi u petak su indeksi stagnirali uz različite predznake, jer nije bilo značajnijih vijesti iz domaćih kompanija koje bi dale poticaja investitorima, dok su na tjednoj razini indeksi bili u blagom minusu.
Otkazan Advent u Zagrebu
ODLUKE
Otkazan Advent u Zagrebu
ZAGREB - Zagrebački Advent ove se godine neće održati. Potvrdila je to danas Olivera Majić, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE