GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Na Jadranu dominiraju njemački, a u Zagrebu američki turisti

Na Jadranu dominiraju njemački, a u Zagrebu američki turisti
BUĐENJE TURIZMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2021 / 23:18
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Još prošli tjedan dnevni broj turista u Hrvatskoj vrtio se oko skromnih 45.000. Protekli vikend i blagdan Duhova očekivano su donijeli rast i još 40.000 novih gostiju, a dobra je vijest da svi oni još uvijek borave na našoj obali.

Među 85.000 turista, koliko ih je prema sustavu eVsitor trenutno u Hrvatskoj, prednjače Nijemci koji su i inače naši najvjerniji i najbrojniji strani gosti. Njemačkih je turista više nego svih drugih stranaca zajedno, čak 40.000. Domaći su gosti drugi po brojnosti, u našim turističkim mjestima ih je 12.000, a potom po brojnosti slijede Slovenci, kojih je oko 5500, pa 5000 Austrijanaca, 4000 Poljaka, 3000 Čeha te čak i, što je pomalo neočekivano, 1200 Amerikanca, piše Večernji list.

Gostiju je još uvijek puno manje nego rekordne 2019. kad je istog svibanjskog dana kod nas bilo registrirano 230.000 turista, ali kao start se ipak računa prošla godine kad smo na isti dan u svibnju imali tek 22.000 gostiju. Mnogi, stoga, trenutačni rezultat smatraju dobrim startom i potvrdom da se u 2021. može očekivati više gostiju i noćenja nego lani i barem 60 posto turističkog prometa od onog što su domaćini imali u dosad turistički najboljoj 2019.

Već od subote će, recimo, to poduprijeti i masovniji dolasci iz Češke, Slovačke i Mađarske. Naime, u petak iz Praga kreće prvi vlak s češkim turistima – njih 400-tinjak – koji će ih ovoga ljeta redovito dovoditi na odmor na Jadran. Baš kao i lani, i ove godine će između dvije države prometovati vlak u organizaciji agencije RegioJet, no sada će, uz Rijeku, putnike voziti i prema Splitu. Također, novost je da će se vlaku u Zagrebu moći ukrcati i domaći putnici.

– Više od 30.000 turista već je kupilo svoju kartu, a dnevno se proda još tisuću – kažu iz RegioJeta.

Vlak će u svibnju, lipnju i rujnu prometovati tri puta tjedno, a u špici sezone svakodnevno, a sve se organizira u suradnji s Hrvatskim željeznicama i Hrvatskom turističkom zajednicom, kao i lani, kad su iz RegioJeta doveli 60 tisuća turista. Ove godine kapacitet i cilj im je 100.000. Lani je vlak prometovao s 12 vagona, a ove godine će ih biti 15 i prevozit će po 650 putnika. U Ogulinu će se kompozicija podijeliti na dva dijela, te će njih sedam nastaviti prema Splitu, a osam prema Rijeci. Putnike će na odredištima čekati autobusi koji će ih potom prevesti na konačnu destinaciju, od Istre do Dubrovnika. Novost je i taj što vlak više ne ide preko Slovenije, gdje je prošle godine bilo administrativnih problema, već će od Praga, preko Brna, Bratislave i Budimpešte, gdje će se moći ukrcavati lokalni putnici, doći u Zagreb.

– Vlak je u Zagrebu rano ujutro, u Rijeci je u 10, dok je povratak navečer, tako da i lokalni stanovnici ga mogu iskoristiti za izlet – kaže Aleš Ondrůj iz RegioJeta. Amerikanci na večeri Iz RegioJeta prate promjene u graničnim režimima te će na sebe preuzeti svu papirologiju – oni će od putnika prikupljati potvrde o testovima ili cijepljenju te ih izravno isporučiti MUP-u.

Inače, češki turisti kod nas tradicionalno spadaju u brojne goste. Lani su se čak, s 520.000 dolazaka, na ljestvici stranih turista popeli na visoku četvrtu poziciju (više je bilo samo Nijemaca, Slovenaca i Poljaka). Slovaka su turistički domaćini u 2020., pak ugostili 158.000, a Mađara nešto više od 226.000. U 2021. se iz tih zemalja očekuje snažan iskorak prema prijepandemijskim brojkama. Kao što se. uostalom, očekuje kad je u pitanju većina europskih zemalja.

Oporavak turističkog posjeta iz dalekih zemalja ići će sporije, s tim da bi SAD mogao biti iznimka. Naime, najavljeno je više izravnih letova koji će tu zemlju povezati s Dubrovnikom, a ako se svi letovi i realiziraju, veza će biti više nego ikad. No, Amerikanci već pomalo kapaju bez obzira na to što su ‘osuđeni’ na zamorna presjedanja po europskim aerodromima. Prvi su već u Zagrebu, a njih desetak, motiviranih i gastroupoznavanjem naše zemlje, preksinoć je večeralo u restoranu “Tač”.

– Atmosfera je bila odlična. Amerikanci su bili baš veseli i opušteni, svi su dvaput cijepljeni, a nas ostale je ponio taj osjećaj i spoznaja da se stvari pomalo vraćaju u normalu. Inače, naš restoran ne živi od turista nego od svojih stalnih gostiju, ali ne može čovjek ostati imun kad vidi koliko je drugim kolegama u pandemiji teško – kaže chefica obiteljskog restorana “Tač” Vesna Miletić, gdje gostiju iz SAD-a nisu imali od studenog 2019.

Amerikanci zasad mogu samo u četiri zemlje EU i Island Hrvatska u ovom trenu – isto kao i prošlog ljeta – iskorištava činjenicu da državljani SAD-a ovamo mogu doputovati na odmor. Restrikcije za dolazak Amerikanaca, uz Hrvatsku, ukinulo je zasad tek nekoliko EU država: Grčka, Italija i Estonija, a izvan EU i Island.

Sve te države traže od putnika potvrdu da je od zadnje doze cjepiva prošlo 14 dana, negativan svježi PCR test ili potvrdu da su preboljeli COVID-19. Odluka o tome da se Amerikancima dopusti ulazak i u druge EU države za sva, a ne samo za hitna putovanja, očekuje se uskoro. I dok unutar EU ne počnu funkcionirati digitalne potvrde koje će olakšati putovanja i čija se primjena očekuje 1. srpnja, Hrvatska je u bilateralnim dogovorima osigurala ili traži aranžmane kako da osigura dolazak turista i prije. S Mađarskom je potpisala sporazum o međusobnom priznavanju cjepiva te PCR testova, a naš premijer je prije nekoliko dana u Bruxellesu o toj temi razgovarao s pet europskih kolega.

Tagovi: hrvatski turizam, njemački turisti, američki turisti, Zagreb, Crikvenica, Andrej Plenković, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE