GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Na jelovnicima restorana s Michelinovim zvjezdicama sve manje paštete od guščje jetre

Na jelovnicima restorana s Michelinovim zvjezdicama sve manje paštete od guščje jetre
DELICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2022 / 16:37
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Pašteta od guščje jetre, francuski kulinarski specijalitet, podjednako ukusan koliko i kontroverzan, glavna je delicija na jelovniku otmjenih restorana diljem Francuske, no u zadnje vrijeme postupno izostaje s menija zbog krize bez presedana - proizvođači su odlučili smanjiti isporuku.

U središtu problema je epidemija ptičje gripe koja već mjesecima hara cijelom Francuskom, ali i Europom. Već je prilično uništila peradarsku industriju u zemlji, no sada prijeti i restoranima koji se diče Michelinovim zvjezdicama, piše CNN.

"Prošlo je mjesec dana otkako smo počeli dobivati manje paštete od guščje jetre, a ovaj nam tjedan nije isporučeno ništa", kaže Pascal Lombard, kuhar i vlasnik restorana s jednom Michelinovom zvjezdicom 'Le 1862', koji se nalazi u jugozapadnoj Francuskoj.

S obzirom na to da redovite isporuke paštete od guščje jetre izostaju, Lombard je zakazao hitne sastanke s lokalnim proizvođačima.

Nije ovo prva kriza, kada je posrijedi isporuka 'foie gras'. Tradicionalna proizvodnja ove delicije, koja se temelji na prisilnom hranjenju gusaka i pataka prevelikom količinom hrane, dugo izaziva osude aktivista za prava životinja, koji su se za zabranu tih metoda uspjeli izboriti, ali u drugim zemljama.

Usto još nešto utječe na ograničenje proizvodnje i potrošnje paštete od guščjih jetara - epidemije ptičje gripe.

Središte epidemije ptičje gripe

Lombardov restoran nalazi u gradu Lez Eyziesu, smještenom u srcu regije Perigord, epicentru više valova epidemije ptičje gripe.

Po podacima francuskog ministarstva poljoprivrede, od prve epidemije, koja je izbila u studenome 2021. Francuska je bila primorana usmrtiti 16 milijuna komada peradi, nastojeći staviti bolest pod kontrolu.

"Ta je brojka bez presedana za Francusku. Kriza u peradarskoj industriji nikada nije imala takve razmjere", rekla je Marie-Pierre Pé, direktorica francuskog Povjerenstva proizvođača paštete od guščje jetre.

Ove je godine epidemija izbila u proljeće i zahvatila i regiju Pays de la Loire na zapadu zemlje te područje Périgorda na jugozapadu, a radi se o dva ključna područja za proizvodnju peradi u Francuskoj.

Očekuje se da će proizvodnja foie gras u Francuskoj ove godine pasti za 50 posto jer je epidemija pogodila 80 posto proizvođača u zemlji.

Pé je veteranka u industriji proizvodnje foie gras s 35 godina iskustva i nije joj strana ptičja gripa.

Kaže da je ona poput sezonskih epidemija gripe među ljudima, što znači da Europu pogađa gotovo svake godine kada ptice migriraju u Afriku i s tog kontinenta.

"Ove godine imam poruku za kupce i proizvođače: Morat ćemo se naviknuti na to da dijelimo ono što imamo jedni s drugima", rekla je Pé, dodavši da bi ljudi ove godine trebali konzumirati manje pašttete od guščjih jetara da bi ih više imalo priliku uživati u ovoj deliciji.

“Sigurno će biti i manjih pakiranja da bi se olakšalo opsluživanje svih kupaca”, rekla je.

No da bi situacija bila gora i ostale europske zemlje u kojima se proizvodi kvalitetan foie gras suočene su sa sličnom krizom, što otežava nadoknadu manjka proizvoda uvozom.

Ptičja gripa je od listopada 2021. zahvatila i dijelove Španjolske, Belgije, Bugarske i Mađarske, podaci su Europske komisije o epidemiji.

Izolacija i cijepljenje, ali ne zbog covida

Da bi se zaustavila epidemija i da bi se proizvodnja u 2023. vratila na normalnu razinu, Pé i njezini kolege proizvođači kažu da im preostaju samo izolacija i cijepljenje, dvije riječi koje je pandemija covida učinila vrlo čestima u zadnjih par godina.

"Trenutačno smo pokrenuli program praćenja koji funkcionira po istom principu koji smo slijedili u borbi protiv covida-19", rekla je.

Chef Lombard kaže kako osmišljava nova jela da bi popunio praznine na jelovnicima koje ostavlja izostanak ponude paštete od guščjih jetara.

"Između ptičje gripe, rata u Ukrajini i svega ostaloga s čime se suočavamo, ponestat će nam puno proizvoda i jednostavno ćemo se morati prilagoditi proizvodima koje imamo. Mislim da će 2022. biti godina s malo više jela od povrća i nešto manje mesa", kazao je Lombard.

Tagovi: restorani s Michelinovim zvjezdicama, pašteta od guščje jetre
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE