GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Na španjolskim aerodromima svega 20 posto zrakoplova

Na španjolskim aerodromima svega 20 posto zrakoplova
SLABO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2020 / 15:14
Autor: SEEbiz / H
MADRID - Zrakoplovne kompanije, koje su u Španjolskoj podigle u nebo svoje avione poslije tri i pol mjeseca, upozorile su u četvrtak kako je to početak dugog i teškog oporavka a da će zbog pada potražnje letenje biti jeftinije nego ranije.

U srijedu je u španjolske zračne luke sletjelo svega 20 posto zrakoplova u odnosu na isti dan prije godinu dana dok se zemlja nada turistima. Letjelo je 1.482 aviona, što je 5.000 manje nego lani.

Najveći promet zabilježen je na Balearskim otocima gdje zahvalujući posebnom programu slijeću turisti iz Njemačke, te u Madridu i Barceloni. Na ta tri aerodroma odvijalo se 38 posto ukupnog prometa u Španjolskoj.

„Dolazak turista bit će postupan“, rekla je ministrica turizma María Reyes Maroto tijekom debate vođene videovezom koju je organizirala turistička grupacija Hotusa. Tijekom rasprave je spomenuto kako se ovo ljeto ne očekuje masovni dolazak turista kao što je bio slučaj prošlih godina.

Lani je Španjolska zabilježila rekordnu godinu tijekom koje ju je posjetilo 80,3 milijuna turista.

Hoteli, apartmani i restorani polako otvaraju vrata poslije tri i pol mjeseca a tisuće radnika u turizmu još uvijek su bez posla. Središnja vlada i lokalne vlasti nastoje privući turiste iz inozemstva, ali i one unutar zemlje, pa posljednjih dana jedan od najboljih tenisača svijeta Rafael Nadal preko televizijskih reklama poziva gledatelje da posjete njegov rodni otok Mallorcu.

Ankete, međutim, pokazuju kako bi većina stanovnika ovo ljeto mogla putovati vlastitim automobilima prema bližim destinacijama unutar Španjolske. To pogađa zrakoplovne kompanije koje bi krajem srpnja mogle letjeti s kapacitetom između 20 i 40 posto u odnosu na prošlu godinu.

„Nalazimo se na početku dugog i teškog oporavka“, rekao je Alexandre de Juniac, generalni direktor Međunarodne udruge zračnog prijevoza IATA. „Na nacionalnom tržištu potražnja za letovima raste brže nego na međunarodnom“, dodao je.

U srijedu je u zračnu luku El Prat pored Barcelone sletio prvi zrakoplov kompanije EasyJet nakon što su bili obustavljeni letovi sredinom ožujka.

„Nakon restrikcija kretanja čini se da ljudi žele posjećivati svoje obitelji“, rekao je kompanijin direktor Javier Gándara. Posebnim promotivnim akcijama nastoji privući putnike.

„Ovo ljeto će putovanje zrakoplovom biti jeftinije nego ikada“, napomenuo je Gándara.

Aviokompanije u Španjolskoj privremeno su otpustile dio svog osoblja a program u kojem zaposlenici primaju državnu pomoć zbog koronavirusa produžen je do rujna. Ryanair je sa svojim britanskim pilotima dogovorio smanjenje plaća kako ne bi došli do trajnih otkaza.

Ibera je od srijede postupno počela otvarati letove prema inozemnim destinacijama, a španjolski ministar prometa José Luis Ábalos rekao je kako država neće spašavati tog domaćeg avioprijevoznika.

Ministar je odgovorio kako država ima potrebnu likvidnost za pomoć aviokompanijama s trenutnom potrebom za novcem te da one mogu zatražiti sredstva iz posebnog fonda namijenjenog kompanijama u problemima, što uključuje državna jamstva i kredite.

Tagovi: španjolski aerodromi, Javier Gándara, Alexandre de Juniac, easyJet, španjolski turizam, Rafael Nadal, Mallorca, María Reyes Maroto, Barcelona
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
RAST
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
BUDVA – Tržište osiguranja u Crnoj Gori u prvom je tromjesečju zabilježilo rast od 12,6 posto, objavio je predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja (ANO) Marko Ivanović.
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
KRIPTO SCENA
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) provest će istraživanje kako bi utvrdila stupanj interesa među mađarskim tvrtkama za pokretanje aktivnosti na lokalnom tržištu kripto-imovine, rekli su u ponedjeljak središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnih novinske agencije MTI.
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
POTEZI
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
VENECIJA - Venecija će ovaj tjedan jednodnevnim izletnicima početi naplaćivati ulaz u grad, što je prvi takav slučaju u svijetu. Namijenjen je smanjenju pritiska na drevni talijanski grad koji tone pod težinom masovnog turizma.
Cijene vozarina napokon se smiruju
BRODARSKO TRŽIŠTE
Cijene vozarina napokon se smiruju
ANALIZA - Prošlog je tjedna Drewry World Container Index, koji mjeri prosjek cijena prijevoza kontejnera na osam interkontinentalnih trgovačkih ruta istok-zapad, dosegnuo najnižu razinu od siječnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE