GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Na Wall Streetu novi rekord S&P 500 indeksa

Na Wall Streetu novi rekord S&P 500 indeksa
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2021 / 08:04
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru i padu prinosa na obveznice.

Dow Jones ojačao je 57 bodova ili 0,17 posto, na 33.503 boda, dok je S&P 500 porastao 0,42 posto, na 4.097 bodova, a Nasdaq indeks 1,03 posto, na 13.829 bodova.

Novi rekord S&P 500 indeksa zahvaljuje se rastu cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Amazon, Microsoft i Tesla.

Rast cijena tih dionica pozitivno je utjecao i na Nasdaq indeks, koji je dosegnuo najvišu razinu u sedam tjedana, pa se našao samo 2 posto udaljen od svoje rekordne razine, dosegnute 12. veljače.

Tehnološki je sektor lani predvodio po rastu na tržištu, no ove je godine zaostajao za cikličkim sektorima, kao što su industrijski, energetski i financijski, čiji bi se oporavak trebao ubrzati zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajima.

No, zbog ubrzanja oporavka gospodarstva od koronakrize prijeti rizik od jačanja inflacije.

Predsjednik Feda Jerome Powell ponovio je jučer da će očekivani rast cijena ove godine vjerojatno biti privremen i da će središnja banka nastaviti podržavati gospodarstvo.

Zahvaljujući tome, pali su prinosi na američke državne obveznice, čiji rast posljednjih tjedana zabrinjava ulagače.

Tako su prinosi na referentne 10-godišnje obveznice pali na 1,624 posto, najnižu razinu od kraja ožujka, i udaljili se od 1,77 posto, najviše razine u 14 mjeseci.

Zahvaljujući tome, ulagače nisu pokolebali ni slabiji nego što se očekivali podaci s američkog tržišta rada. Jučer je objavljeno da je prošloga tjedna, drugoga zaredom, porastao broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima.

U fokusu ulagača idućih će tjedana biti objave poslovnih izvješća kompanija za prvo tromjesečje ove godine.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle 24 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

No, tako visoka očekivanja mogla bi, kažu analitičari, dovesti do razočaranja ulagača, ako se ne ostvare.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,83 posto, na 6.942 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,17 posto, na 15.202 boda, a pariški CAC 0,57 posto, na 6.165 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, S&P 500, Dow Jones, Nasdaq
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE