GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Na Wall Streetu počelo trgovanje vodom

Na Wall Streetu počelo trgovanje vodom
VODA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.12.2020 / 08:48
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na terminskom tržištu roba na Wall Streetu od ovoga tjedna trguje se vodom, a njezina će cijena varirati poput cijena nafte, zlata ili pšenice, izvijestila je najveća svjetska burza financijskih derivata CME Group.

Financijski stručnjaci uvjeravaju da će dolazak vode na robno tržište omogućiti bolje upravljanje budućim rizicima povezanima s tim ključnim prirodnim resursom. Podsjećaju da se cijena vode u Kaliforniji udvostručila zadnjih godinu dana.

CME Group lansirat će ugovore povezane s kalifornijskim spot tržištem vodom, vrijednim više od 1,1 milijarde dolara.

U ponedjeljak se budućim isporukama vode u Kaliforniji trgovalo za 486,53 dolara za po hektaru, što je ekvivalent od 1.233 kubika.

Indeks vode Nasdaq Velez California Water Index, temelji se na cijenama u glavnim slivovima Kalifornije, gdje je povećana nestašica vode.

Prema CME Grupi, terminski ugovori omogućit će bolje upravljanje rizikom povezanim s nedostatkom vode i stvoriti bolji odnos između ponude i potražnje na tržištima.

Terminski ugovori ne zahtijevaju fizičku isporuku vode i čisto su financijski. Temelje se na prosječnoj tjednoj cijeni na najvećih pet kalifornijskih slivova do 2022. godine.

Prvi ugovori te vrste u SAD-u objavljeni su u rujnu, kada je zapadna obala zemlje bila opustošena vrućinom i požarima.

Prema Bloombergu, oni bi trebali "služiti kao zaštita najvećih kalifornijskih potrošača vode od porasta cijena i kao pokazatelj za investitore širom svijeta."

Kina i SAD najveći su potrošači vode. Prema Ujedinjenim narodima, dvije milijarde ljudi živi u zemljama s ozbiljnim problemima pristupa vodi. UN procjenjuje da bi sljedećih nekoliko godina dvije trećine planeta moglo osjetiti nestašicu vode, što bi moglo potaknuti epske migracije.

Nedostatak vode povezan je s pretjeranim iskorištavanjem u industriji i ljudskoj potrošnji, kao i s klimatskim promjenama.

Tagovi: voda, Wall Street, nafta, tržišta roba, Nasdaq Velez California Water Index, CME Group
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE